ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο βιολογικός ελαιώνας που βγάζει... χαβιάρι

Μια οικογενειακή επιχείρηση στο Σιδηρόκαστρο παράγει "πέρλες" ελαιολάδου μέσα από τη μοριακή επεξεργασία του

 06/04/2019 16:57

Ο βιολογικός ελαιώνας που βγάζει... χαβιάρι

Ευτυχία Κωνσταντινίδου

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Σιδηρόκαστρο Σερρών κατάφερε να κάνει το ελαιόλαδο απο κομπάρσο.. πρωταγωνιστή. Η ΕΥ ΓΑΙΑ παρουσίασε την καινοτομία της στο πλαίσιο του 14ου πολυσυνεδρίου καινοτομίας και ανάπτυξης. Η εν λόγω επιχείρηση μέσω της μοριακής επεξεργασίας που εφαρμόζει, καταφέρνει να αλλάζει τη μορφή του ελαιολάδου και να το μετατρέπει σε μικρά στρογγυλά σφαιρίδια, θυμίζοντας το γνωστό σε όλους... χαβιάρι! "Ο ανταγωνισμός απο ιταλικές επιχειρήσεις μας οδήγησε στο να ψάξουμε να καινοτομήσουμε ώστε να ανταγωνιστούμε στο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Το ελαιόλαδο το έχουμε παντου. Το ζήτημα για εμάς ήταν πώς θα μπορέσουμε να του δώσουμε υπεραξία" τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΥ ΓΑΙΑ, Νεκτάριος Ταφλανίδης.

Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν η επιχείρηση αποφάσισε να παράγει βιολογικό ελαιόλαδο το οποίο λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να εξάγει. Το 2017 ωστόσο, έκανε μια στροφή στην μοριακή επεξεργασία των προιόντων που ήδη παρήγαγε. "Στην μοριακή κουζίνα χρησιμοποιούμε τις φυσικοχημικές ιδιότητες των υλικών τα οποία παντρεύουμε μεταξύ τους και δίνουμε μία άλλη οπτική, ένα διαφορετικό σχήμα" επισημαίνει ο διευθυντής της ΕΥ ΓΑΙΑ. "Οι σεφ αναζητούν πιάτα νόστιμα, εντυπωσιακά που να έχουν το στοιχείο της έκπληξης. Τις "πέρλες ελαιολάδου" τις τρώμε και σκάνε σαν έκπληξη στο στόμα μας" καταλήγει. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αυτής της καινοτομίας αφορούν υψηλής θρεπτικής αξίας πιάτα, όπως το χαβιάρι από ελιά σε κρητική σαλάτα ή το χταπόδι με πουρέ και "πέρλες" ελαιολάδου. Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης, οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να προσθέσουν τις πολύτιμες πέρλες σε καθημερινά τρόφιμα. "Είμαστε στη φάση που επεξεργαζόμαστε τις πέρλες ώστε να μπορέσουν να ενσωμετωθούνμέσα σε σνάκς όπως παραδείγματος χάρη μέσα σε μπάρες αλλά και σε πολλά άλλα καθημερινά τρόφιμα" καταλήγει.

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση με έδρα το Σιδηρόκαστρο Σερρών κατάφερε να κάνει το ελαιόλαδο απο κομπάρσο.. πρωταγωνιστή. Η ΕΥ ΓΑΙΑ παρουσίασε την καινοτομία της στο πλαίσιο του 14ου πολυσυνεδρίου καινοτομίας και ανάπτυξης. Η εν λόγω επιχείρηση μέσω της μοριακής επεξεργασίας που εφαρμόζει, καταφέρνει να αλλάζει τη μορφή του ελαιολάδου και να το μετατρέπει σε μικρά στρογγυλά σφαιρίδια, θυμίζοντας το γνωστό σε όλους... χαβιάρι! "Ο ανταγωνισμός απο ιταλικές επιχειρήσεις μας οδήγησε στο να ψάξουμε να καινοτομήσουμε ώστε να ανταγωνιστούμε στο περιβάλλον που βρισκόμαστε. Το ελαιόλαδο το έχουμε παντου. Το ζήτημα για εμάς ήταν πώς θα μπορέσουμε να του δώσουμε υπεραξία" τονίζει ο γενικός διευθυντής της ΕΥ ΓΑΙΑ, Νεκτάριος Ταφλανίδης.

Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν η επιχείρηση αποφάσισε να παράγει βιολογικό ελαιόλαδο το οποίο λίγα χρόνια αργότερα ξεκίνησε να εξάγει. Το 2017 ωστόσο, έκανε μια στροφή στην μοριακή επεξεργασία των προιόντων που ήδη παρήγαγε. "Στην μοριακή κουζίνα χρησιμοποιούμε τις φυσικοχημικές ιδιότητες των υλικών τα οποία παντρεύουμε μεταξύ τους και δίνουμε μία άλλη οπτική, ένα διαφορετικό σχήμα" επισημαίνει ο διευθυντής της ΕΥ ΓΑΙΑ. "Οι σεφ αναζητούν πιάτα νόστιμα, εντυπωσιακά που να έχουν το στοιχείο της έκπληξης. Τις "πέρλες ελαιολάδου" τις τρώμε και σκάνε σαν έκπληξη στο στόμα μας" καταλήγει. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις αυτής της καινοτομίας αφορούν υψηλής θρεπτικής αξίας πιάτα, όπως το χαβιάρι από ελιά σε κρητική σαλάτα ή το χταπόδι με πουρέ και "πέρλες" ελαιολάδου. Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης, οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να προσθέσουν τις πολύτιμες πέρλες σε καθημερινά τρόφιμα. "Είμαστε στη φάση που επεξεργαζόμαστε τις πέρλες ώστε να μπορέσουν να ενσωμετωθούνμέσα σε σνάκς όπως παραδείγματος χάρη μέσα σε μπάρες αλλά και σε πολλά άλλα καθημερινά τρόφιμα" καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία