ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Οι 12 προτεραιότητες του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τη Θεσσαλονίκη

Τη "σαφέστατα διαφορετική φιλοσοφία" της διοίκησής του από εκείνη του Γιάννη Μπουτάρη, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο

 16/09/2019 18:53

Οι 12 προτεραιότητες του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τη Θεσσαλονίκη
INTIME NEWS /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Δημήτρης Λαζόπουλος

Τη "σαφέστατα διαφορετική φιλοσοφία" της διοίκησής του από εκείνη του απελθόντος δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την πρώτη ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο, σήμερα 16 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα "δεν μηδενίζουμε το έργο" της διοίκησης Μπουτάρη και των προηγούμενων ξεκαθάρισε ο κ. Ζέρβας και συμπλήρωσε πως "δεν λέμε παραλάβαμε καμένη γη".

Από την άλλη, ο κ. Ζέρβας ανέφερε κάποιες "αλήθειες", όπως είπε. Υπενθύμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα, οι οφειλές του υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατήγγειλε πως τα 21 εκατ. ευρώ που υπάρχουν ως αποθεματικό από τα δημοτικά τέλη, δεν αξιοποιούνται καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν για άλλο σκοπό.

Επίσης, "φιλοδοξώ να είμαι ένας δήμαρχος καταρχήν επαρκής για τα βασικά –θα κρατά την πόλη του καθαρή, νοικοκυρεμένη, ασφαλή, λειτουργική και αισθητικά όμορφη. Αυτή είναι η βάση, το θεμέλιο της διοίκησής μας", υποσχέθηκε ο κ. Ζέρβας.

Στέλνοντας μήνυμα προς τα μέλη του δ.σ. είπε χαρακτηριστικά: "Οι πολιτικές διαφορές, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, ο έλεγχος και η αντιπρόταση είναι στοιχεία του δημοκρατικού πλαισίου και δεν ζητώ από κανέναν σας να παραιτηθεί αυτών. Αυτό που ζητώ όμως, και το πράττω από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε το αλάθητο και δε θα αποφεύγουμε ποτέ τις αναγκαίες διορθώσεις στις εισηγήσεις μας. Η πόλη όμως πρέπει να πάει μπροστά, να μη χάσει καμία ευκαιρία".

Ακολούθως, "θα αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους πόρους και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε εξοικονόμηση και ανακατεύθυνση με στόχο την ωφέλεια των πολλών", συνέχισε και πρόσθεσε πως "κάθε σχέδιο οφείλει να έχει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις για να είναι οι προσδοκίες μας βάσιμες".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατράνωσε τη στήριξή του για την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο "χρειάζεται πολλή δουλειά". Ταυτόχρονα, η εθνική συνείδηση και η διοργάνωση εκδηλώσεων σε σημαίνοντα γεγονότα για τον ελληνισμό, "δεν σημαίνει συντήρηση", ούτε συνεπάγεται διακοπή του ανοίγματος της πόλης με βάση τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, το οποίο επετεύχθη κατά τη διοίκηση του δήμου από την παράταξη του Γ. Μπουτάρη, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ζέρβας.

Πέραν αυτών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εστίασε σε χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, όπως οι συγκοινωνίες, με επίκεντρο τον ΟΑΣΘ, το μετρό και η ανάπλαση της ΔΕΘ, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν.

Στο ίδιο πλαίσιο, η διοίκηση θέτει σε πρώτο πλάνο την οχύρωση της πόλης έναντι της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι "όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2030 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί στις πόλεις", όπως δήλωσε.

Εν συνεχεία, ο κ. Ζέρβας συνόψισε τις προτεραιότητες της διοίκησής του:

Καθαριότητα: πρώτο μέλημά μας μία πόλη καθαρή. Για να το πετύχουμε βελτιώνουμε τη διαχείριση, το management και απαντάμε άμεσα στις επείγουσες ανάγκες. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα την ενίσχυση του στόλου και εισάγουμε κριτήρια αποτελεσματικότητας. Έχουμε ήδη απτά παραδείγματα: κατεβάσαμε όλες τις παράνομες αφίσες, συλλέγουμε τα ογκώδη αντικείμενα σε χρόνο άμεσο, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις.

Παιδεία: Κινητοποιούμαστε, διεκδικούμε, καταγράφουμε και επιλύουμε το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης. Πρώτα και πάνω από όλα επαρκή, ασφαλή και κατάλληλακτίρια. Μεταφέραμε το Πειραματικό Σχολείο που δεν είχε στέγη στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, στην οδό Εγνατίας. Ένα πρόβλημα που το βρήκαμε μπροστά μας, το λύσαμε σε ελάχιστο χρόνο.

Υποδομές: ολοκλήρωση μεγάλων υποδομών, όχι νέες καθυστερήσεις, όχι χαμένες ευκαιρίες. Διεκδίκηση για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης του μεριδίου που της αναλογεί από τον εθνικό σχεδιασμό. Θα βάλουμε τέρμα σε μία παράδοση που ήθελε την πόλη απούσα από τα τραπέζια του σχεδιασμού των υποδομών του μέλλοντος αλλά και να αυτοαναιρείται στα μεγάλα πλάνα. Και Μετρό και νέος βιώσιμος ΟΑΣΘ, και ανάπλαση της ΔΕΘ και ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, και ανάπλαση – επιτέλους!- της πλατείας Διοικητηρίου -εμβληματική για τον τρόπο που αντιμετώπιζε η πόλη τα θέματά της τα προηγούμενα χρόνια-. Η λίστα είναι μακρά, δεν μπορεί να περιμένει!

Πολιτισμός: Προτεραιότητά μας για τον πολιτισμό είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων και των πόρων –αυτό θα το δείξουμε σύντομα μέσα από τη συνεργασία μας με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης που είναι αρκετοί και σημαντικοί σε πανελλήνιο επίπεδο. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και, συνάμα, οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη.

Ασφάλεια: Το πρόβλημα είναι μείζον, δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, έχει να κάνει εν πολλοίς με την αστυνόμευση. Στόχος μας είναι η καθημερινή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ο επαρκής φωτισμός παντού, που σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Ήδη λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα φωτισμού που κρατούσε καιρό, στην Ικτίνου. Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές και η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται.

Κοινωνική πολιτική: Οι δήμοι εδώ και χρόνια ασκούν κοινωνική πολιτική και στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε την εγγύτητα που καταστατικά χαρακτηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολίτη ώστε να φτάσουμε σε όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα. Μέλημά μας βέβαια οι προνοιακές πολιτικές να πατάν σε σταθερά οικονομικά για να μην χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και περιοδικότητα.

Κυκλοφοριακό – μετακινήσεις: Χωρίς αξιόπιστα μέσα μεταφοράς, χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς και καθημερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η πόλη θα συνεχίσει να χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες βγάλαμε το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας στο δρόμο και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τσιμισκή, Λ. Νίκης και από σήμερα και η Δωδεκανήσου καθαρίζουν από διπλοπαρκαρισμένα και παρανόμως σταθμευμένα. Με συνεχείς ελέγχους που αποδίδουν καρπούς, παίρνουμε πίσω τους δρόμους και τα πεζοδρόμια υπέρ της κυκλοφορίας και υπέρ των πεζών.

Ταυτόχρονα ο δήμος ζητά την καθημερινή παρέμβαση της Τροχαίας έως ότου επανασχεδιάσουμε το χάρτη των αστικών μετακινήσεων.

Αδέσποτα: Εκπονούμε σχέδιο και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Προσπαθούμε ήδη για άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πράξη ενώ θα προσπαθήσουμε εντός της τετραετίας να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.

Ψηφιακή μετάβαση και smartcity: Η πόλη που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης θα περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει πάμπολλες δυνατότητες και θετικά αποτελέσματα σε μία σειρά πεδίων. Τη στιγμή που παγκοσμίως συζητούμε για smartcities, καινοτομίες και εφαρμογές που αλλάζουν άρδην διοικητικές δομές, οικονομικά αποτελέσματα και παγιωμένες συνήθειες, η Θεσσαλονίκη δεν θα λείπει από αυτό το τραπέζι. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξω επαφή με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συμμετέχει σε κάθε βήμα ψηφιοποίησης της διοίκησης.

Αλλαγή Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας: Ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της πόλης μέσω της αναδιάταξης των υπηρεσιών και των δομών του. Πρέπει να περάσουμε από έναν γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μηχανισμό σε ένα Δήμο που θα είναι Οργανισμός Εξυπηρέτησης του Δημότη. Στο εσωτερικό του Δήμου κινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες.Η μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, η αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών και ο προγραμματισμός στην λήψη αποφάσεων αποτελούν τις προτεραιότητες μας.

Προϋπολογισμός: Προχωράμε άμεσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που δεν θα αντιμετωπιστεί ως απλή υποχρέωσή μας αλλά θα αποτελεί την οικονομική αντανάκλαση των αποφάσεων για την λειτουργία του Δήμου το επόμενο διάστημα.

Τέλος, αστικός χώρος: Η λειτουργική και αισθητική απαξίωση και υποβάθμιση έγινε ο κανόνας. Τι μπορεί να γίνει; Αυστηρός και ανελαστικός καθορισμός του έναντι διαφόρων συμφερόντων που των επιβουλεύονται. Έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση ώστε να μην επιτρέψουμε τη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή του.

Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς: πως από την εγκατάλειψη, τους βανδαλισμούς και τη φθορά θα περάσουμε στην συστηματική φροντίδα και ανάδειξη αυτού του σημαντικού έργου που άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών.

"Ξεκινάμε με όνειρα, με όρεξη, με γνώσεις αλλά και με πάρα πολλές προκλήσεις" τόνισε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμό του ο κ. Ζέρβας.

Τη "σαφέστατα διαφορετική φιλοσοφία" της διοίκησής του από εκείνη του απελθόντος δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την πρώτη ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο, σήμερα 16 Σεπτεμβρίου.

Ταυτόχρονα "δεν μηδενίζουμε το έργο" της διοίκησης Μπουτάρη και των προηγούμενων ξεκαθάρισε ο κ. Ζέρβας και συμπλήρωσε πως "δεν λέμε παραλάβαμε καμένη γη".

Από την άλλη, ο κ. Ζέρβας ανέφερε κάποιες "αλήθειες", όπως είπε. Υπενθύμισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα, οι οφειλές του υπερβαίνουν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατήγγειλε πως τα 21 εκατ. ευρώ που υπάρχουν ως αποθεματικό από τα δημοτικά τέλη, δεν αξιοποιούνται καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν για άλλο σκοπό.

Επίσης, "φιλοδοξώ να είμαι ένας δήμαρχος καταρχήν επαρκής για τα βασικά –θα κρατά την πόλη του καθαρή, νοικοκυρεμένη, ασφαλή, λειτουργική και αισθητικά όμορφη. Αυτή είναι η βάση, το θεμέλιο της διοίκησής μας", υποσχέθηκε ο κ. Ζέρβας.

Στέλνοντας μήνυμα προς τα μέλη του δ.σ. είπε χαρακτηριστικά: "Οι πολιτικές διαφορές, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, ο έλεγχος και η αντιπρόταση είναι στοιχεία του δημοκρατικού πλαισίου και δεν ζητώ από κανέναν σας να παραιτηθεί αυτών. Αυτό που ζητώ όμως, και το πράττω από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε το αλάθητο και δε θα αποφεύγουμε ποτέ τις αναγκαίες διορθώσεις στις εισηγήσεις μας. Η πόλη όμως πρέπει να πάει μπροστά, να μη χάσει καμία ευκαιρία".

Ακολούθως, "θα αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους πόρους και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε εξοικονόμηση και ανακατεύθυνση με στόχο την ωφέλεια των πολλών", συνέχισε και πρόσθεσε πως "κάθε σχέδιο οφείλει να έχει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις για να είναι οι προσδοκίες μας βάσιμες".

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατράνωσε τη στήριξή του για την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο "χρειάζεται πολλή δουλειά". Ταυτόχρονα, η εθνική συνείδηση και η διοργάνωση εκδηλώσεων σε σημαίνοντα γεγονότα για τον ελληνισμό, "δεν σημαίνει συντήρηση", ούτε συνεπάγεται διακοπή του ανοίγματος της πόλης με βάση τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της, το οποίο επετεύχθη κατά τη διοίκηση του δήμου από την παράταξη του Γ. Μπουτάρη, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ζέρβας.

Πέραν αυτών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εστίασε σε χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, όπως οι συγκοινωνίες, με επίκεντρο τον ΟΑΣΘ, το μετρό και η ανάπλαση της ΔΕΘ, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν.

Στο ίδιο πλαίσιο, η διοίκηση θέτει σε πρώτο πλάνο την οχύρωση της πόλης έναντι της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι "όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2030 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί στις πόλεις", όπως δήλωσε.

Εν συνεχεία, ο κ. Ζέρβας συνόψισε τις προτεραιότητες της διοίκησής του:

Καθαριότητα: πρώτο μέλημά μας μία πόλη καθαρή. Για να το πετύχουμε βελτιώνουμε τη διαχείριση, το management και απαντάμε άμεσα στις επείγουσες ανάγκες. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα την ενίσχυση του στόλου και εισάγουμε κριτήρια αποτελεσματικότητας. Έχουμε ήδη απτά παραδείγματα: κατεβάσαμε όλες τις παράνομες αφίσες, συλλέγουμε τα ογκώδη αντικείμενα σε χρόνο άμεσο, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις.

Παιδεία: Κινητοποιούμαστε, διεκδικούμε, καταγράφουμε και επιλύουμε το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης. Πρώτα και πάνω από όλα επαρκή, ασφαλή και κατάλληλακτίρια. Μεταφέραμε το Πειραματικό Σχολείο που δεν είχε στέγη στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, στην οδό Εγνατίας. Ένα πρόβλημα που το βρήκαμε μπροστά μας, το λύσαμε σε ελάχιστο χρόνο.

Υποδομές: ολοκλήρωση μεγάλων υποδομών, όχι νέες καθυστερήσεις, όχι χαμένες ευκαιρίες. Διεκδίκηση για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης του μεριδίου που της αναλογεί από τον εθνικό σχεδιασμό. Θα βάλουμε τέρμα σε μία παράδοση που ήθελε την πόλη απούσα από τα τραπέζια του σχεδιασμού των υποδομών του μέλλοντος αλλά και να αυτοαναιρείται στα μεγάλα πλάνα. Και Μετρό και νέος βιώσιμος ΟΑΣΘ, και ανάπλαση της ΔΕΘ και ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, και ανάπλαση – επιτέλους!- της πλατείας Διοικητηρίου -εμβληματική για τον τρόπο που αντιμετώπιζε η πόλη τα θέματά της τα προηγούμενα χρόνια-. Η λίστα είναι μακρά, δεν μπορεί να περιμένει!

Πολιτισμός: Προτεραιότητά μας για τον πολιτισμό είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων και των πόρων –αυτό θα το δείξουμε σύντομα μέσα από τη συνεργασία μας με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης που είναι αρκετοί και σημαντικοί σε πανελλήνιο επίπεδο. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και, συνάμα, οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη.

Ασφάλεια: Το πρόβλημα είναι μείζον, δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, έχει να κάνει εν πολλοίς με την αστυνόμευση. Στόχος μας είναι η καθημερινή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ο επαρκής φωτισμός παντού, που σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Ήδη λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα φωτισμού που κρατούσε καιρό, στην Ικτίνου. Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές και η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται.

Κοινωνική πολιτική: Οι δήμοι εδώ και χρόνια ασκούν κοινωνική πολιτική και στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε την εγγύτητα που καταστατικά χαρακτηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολίτη ώστε να φτάσουμε σε όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα. Μέλημά μας βέβαια οι προνοιακές πολιτικές να πατάν σε σταθερά οικονομικά για να μην χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και περιοδικότητα.

Κυκλοφοριακό – μετακινήσεις: Χωρίς αξιόπιστα μέσα μεταφοράς, χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς και καθημερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η πόλη θα συνεχίσει να χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες βγάλαμε το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας στο δρόμο και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τσιμισκή, Λ. Νίκης και από σήμερα και η Δωδεκανήσου καθαρίζουν από διπλοπαρκαρισμένα και παρανόμως σταθμευμένα. Με συνεχείς ελέγχους που αποδίδουν καρπούς, παίρνουμε πίσω τους δρόμους και τα πεζοδρόμια υπέρ της κυκλοφορίας και υπέρ των πεζών.

Ταυτόχρονα ο δήμος ζητά την καθημερινή παρέμβαση της Τροχαίας έως ότου επανασχεδιάσουμε το χάρτη των αστικών μετακινήσεων.

Αδέσποτα: Εκπονούμε σχέδιο και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Προσπαθούμε ήδη για άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πράξη ενώ θα προσπαθήσουμε εντός της τετραετίας να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.

Ψηφιακή μετάβαση και smartcity: Η πόλη που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης θα περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει πάμπολλες δυνατότητες και θετικά αποτελέσματα σε μία σειρά πεδίων. Τη στιγμή που παγκοσμίως συζητούμε για smartcities, καινοτομίες και εφαρμογές που αλλάζουν άρδην διοικητικές δομές, οικονομικά αποτελέσματα και παγιωμένες συνήθειες, η Θεσσαλονίκη δεν θα λείπει από αυτό το τραπέζι. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξω επαφή με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συμμετέχει σε κάθε βήμα ψηφιοποίησης της διοίκησης.

Αλλαγή Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας: Ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της πόλης μέσω της αναδιάταξης των υπηρεσιών και των δομών του. Πρέπει να περάσουμε από έναν γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μηχανισμό σε ένα Δήμο που θα είναι Οργανισμός Εξυπηρέτησης του Δημότη. Στο εσωτερικό του Δήμου κινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες.Η μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, η αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών και ο προγραμματισμός στην λήψη αποφάσεων αποτελούν τις προτεραιότητες μας.

Προϋπολογισμός: Προχωράμε άμεσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που δεν θα αντιμετωπιστεί ως απλή υποχρέωσή μας αλλά θα αποτελεί την οικονομική αντανάκλαση των αποφάσεων για την λειτουργία του Δήμου το επόμενο διάστημα.

Τέλος, αστικός χώρος: Η λειτουργική και αισθητική απαξίωση και υποβάθμιση έγινε ο κανόνας. Τι μπορεί να γίνει; Αυστηρός και ανελαστικός καθορισμός του έναντι διαφόρων συμφερόντων που των επιβουλεύονται. Έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση ώστε να μην επιτρέψουμε τη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή του.

Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς: πως από την εγκατάλειψη, τους βανδαλισμούς και τη φθορά θα περάσουμε στην συστηματική φροντίδα και ανάδειξη αυτού του σημαντικού έργου που άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών.

"Ξεκινάμε με όνειρα, με όρεξη, με γνώσεις αλλά και με πάρα πολλές προκλήσεις" τόνισε, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμό του ο κ. Ζέρβας.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία