ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη

Πώς τους επέλεξαν τα κόμματα, τα δυνατά τους χαρτιά και πού ποντάρουν ανάλογα με την επαγγελματική ή την… πολιτική τους καταγωγή

 01/05/2019 09:30

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη

Θεολόγος Ηλιού

Μία θέση στην «καρδιά» των εξελίξεων της Ευρώπης θα διεκδικήσουν -ανάμεσα σε άλλους- και πολλοί Θεσσαλονικείς. Κομματικά στελέχη, πρόσωπα της τηλεόρασης, αθλητές και καθηγητές των πανεπιστήμιων της πόλης, βρίσκονται στα ευρωψηφοδέλτια, που παρουσιάστηκαν επίσημα από τα περισσότερα κόμματα τις προηγούμενες ημέρες.

Στις 26 Μαΐου εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης θα κληθούν να διαμορφώσουν με την ψήφο τους το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, με την Ελλάδα να εκλέγει και φέτος, όπως το 2014, είκοσι έναν ευρωβουλευτές. 

Η πληθώρα των προσώπων που θέλουν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλη, αλλά θα δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμησή τους με έως τέσσερις σταυρούς. Ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα. 

collage-1.jpg

Με αυτό το δεδομένο, τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα προϊδεάσουν για την πρόθεση ψήφου του λαού και για τις εθνικές εκλογές. Όπως και να έχει όμως, η αντιπροσώπευση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, αν αναλογιστούμε πως τα τελευταία χρόνια αρκετές αποφάσεις που αφορούν την χώρα μας λήφθηκαν στις Βρυξέλλες.

Υπερέχει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Δύο είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη για τις ερχόμενες εκλογές. Η Κυριακή Μάλαμα, αδελφή του γνωστού τραγουδοποιού, συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, όντας μάλιστα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η σκηνοθέτης από το 2012 έως το 2013 διετέλεσε προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Επιμόρφωσης - Ψυχαγωγίας στην ΕΡΤ3, ενώ από το 2015 έως και σήμερα είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγράμματος Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου της ΕΡΤ3. Το 2015 η Κυριακή Μάλαμα ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ έχει υπάρξει και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη Ριζοσπαστική Περιφερειακή Ενότητα.

Ο δεύτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη ασχολείται πρώτη φορά με τα κοινά. Πρόκειται για τον ολυμπιονίκη Tae Kwon Do Αλέξανδρο Νικολαΐδη, που έχει στο ενεργητικό του δώδεκα διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις, με τις σημαντικότερες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου. 

Η υποψηφιότητα του 39χρονου αθλητή προκάλεσε κάποιες έντονες αρνητικές αντιδράσεις στη Σκύδρα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση. Πολίτες κίνησαν διαδικασία συλλογής υπογραφών, ώστε να αφαιρεθεί το όνομα του ολυμπιονίκη από το στάδιο της Σκύδρας, επειδή συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ευχή όλων μας είναι η απόσυρση της υποψηφιότητάς του και η μη ενασχόλησή του με την πολιτική γενικότερα, ώστε να σταματήσει η συλλογή των υπογραφών» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία έχει πολλούς περισσότερους υποψηφίους ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας συνολικά τους επτά. Η νυν ευρωβουλευτής και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη θα διεκδικήσει για ακόμα μία φορά την ψήφο του ελληνικού λαού για την Ευρωβουλή, έχοντας στο πορτφόλιό της τη βράβευση της «ευρωβουλευτού της χρονιάς» στην κατηγορία Βιομηχανία, Έρευνα και Καινοτομία. Επίσης, ξανά υποψήφιος θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης.

Έπειτα από μια επεισοδιακή υποψηφιότητα για το δήμο Θεσσαλονίκης, η Καλυψώ Γούλα τελικά θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Η υποψηφιότητά της για δήμαρχος Θεσσαλονίκης κράτησε περίπου έναν μήνα, καθώς, όπως φάνηκε, δεν είχε την απαραίτητη στήριξη από την παράταξή της, την «Πρωτοβουλία», που οριακά την είχε εκλέξει ως διάδοχο του Γιάννη Μπουτάρη. 

Στα μέσα του Ιανουαρίου παραιτήθηκε από πρόεδρος και μέλος του δημοτικού συμβουλίου και απέσυρε την υποψηφιότητά της. Έπειτα από αυτήν την περιπέτεια, σήμερα διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνοντας πως συνειδητά συντάσσεται με τον Κυριακό Μητσοτάκη.

Η Κατερίνα Μάρκου εκλέχθηκε βουλευτής με το Ποτάμι, ωστόσο στις 26 Νοεμβρίου του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια προσχώρησε στη ΝΔ. Θα συνεχίσει την πολιτική της πορεία με την υποψηφιότητά της ως ευρωβουλευτής, παραχωρώντας αυτόματα τη βουλευτική της έδρα στον Νίκο Νυφούδη, καθώς η ΝΔ δεν αποδέχεται την τροπολογία για το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στελεχώνουν επίσης ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Πάιδας, ο νομικός και πρόεδρος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ανδρουλάκης, και ο διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης που, αν και τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Αθήνα, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

collage-2.jpg

Τα ονόματα από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

Αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούσαν η Εύα Καϊλή να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τελικά αυτό δεν επετεύχθη. Ακουγόταν πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ζητούσε αρχικά από την Εύα Καϊλή να είναι υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για νέα υποψηφιότητά της για την Ευρωβουλή. 

Ωστόσο, μέσα στο τελευταίο δίμηνο του χρόνου που μας πέρασε, από τις ζυμώσεις που έγιναν στην προσπάθεια να την πείσουν να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της πόλης που κατάγεται, τα δεδομένα άλλαξαν και ανακοινώθηκε πως τελικά η Εύα Καϊλή θα είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ.

Ο βραβευμένος και γνωστός παρουσιαστής δελτίων καιρού στη δημόσια τηλεόραση Σάκης Αρναούτογλου θα δώσει και αυτός «αέρα» Θεσσαλονίκης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. 

Ο παρουσιαστής συναντήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με τη Φώφη Γεννηματά και συμφώνησαν πως η ενασχόλησή του με τη μετεωρολογία μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με επιτυχία και από τις Βρυξέλλες. 

Ο τρίτος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ από τη Θεσσαλονίκη είναι ο πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος και συγγραφέας Σταύρος Κωνσταντινίδης. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που έκλεισε την τελευταία εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστιδή.

Ο κ. Κωνσταντινίδης στο παρελθόν έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος και διευθυντής των υπουργείων Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μακεδονίας - Θράκης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων. Στα 34 του έγινε ο νεότερος διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Ευρώπη, διατηρώντας τη θέση του από το 2002 έως το 2004.

Το Ποτάμι διάλεξε από τη Θεσσαλονίκη για το ευρωψηφοδέλτιό του τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και την Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου. Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γιάννης Κωνσταντινίδης, εκτός από υποψήφιος, είναι ο επικεφαλής της καμπάνιας του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Κωνσταντινίδης στο παρελθόν εργαζόταν σε διευθυντική θέση στην εταιρεία Ερευνών και Δημοσκοπήσεων Prorata.

Όσον αφορά την Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στις Βρυξέλλες και έχει άμεση επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές επιτροπές ανάπτυξης. Επίσης, αποτέλεσε τη μοναδική Ελληνίδα που συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για αγροτικά θέματα και στην προετοιμασία αναλύσεων για τις επιπτώσεις του BREXIT, ενώ το 2014 δέχθηκε πρόταση να ηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών.

Οι εκλεκτοί του ΚΚΕ

Τρεις υποψηφίους από τη Θεσσαλονίκη θα έχει το ευρωψηφοδέλτιο του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Ο πρώτος είναι ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Εργατική Ενότητα». Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είχε διατελέσει γραμματέας του ΕΚΘ μετά την παραίτηση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, καθώς είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής. Ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τον προκάτοχό του και να διεκδικήσει μια έδρα στην Ευρωβουλή.

Ο πρώην ανθυποπυραγός Μιχάλης Μιχαήλ είναι ο δεύτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με καταβολές από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μιχαήλ είχε έντονη συνδικαλιστική δράση μέχρι την αποστράτευσή του, ενώ έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ το 2014 και υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας. Την τριάδα ευρωβουλευτών του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη συμπληρώνει η εκπαιδευτικός Θεανώ Καπέτη.

Μέσα και οι ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμπληρώνουν έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη στο ψηφοδέλτιό τους. Πρόκειται για το δικηγόρο Κωνσταντίνο Αθανασούδη, τον πρώην υποψήφιο βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα «Τελεία» Ιωάννη Γκουσμπουνάρη, την πολιτικό μηχανικό Ιωάννα Νασιώκα, την Ανθή Κατσιαφά, τη Βασιλική Παππά και τη Μαρία Πασπάτη.

Η ΛΑΕ επιστράτευσε για τις ευρωεκλογές την πρώην βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου. Η υποψήφια ευρωβουλευτής εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη 2007 και της 4ης Οκτώβρη 2009.

Η Ένωση Κεντρώων ακόμα δεν έχει σχηματίσει το ευρωψηφοδέλτιό της, ωστόσο τα περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα για τις ευρωεκλογές εκδόθηκε στις 24 Απριλίου και οι συνδυασμοί πρέπει έως τις 5 Μαΐου να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όσοι βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες

Πέντε ευρωβουλευτές με «έδρα» τη Θεσσαλονίκη εκλέχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης ασχολήθηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες ευρωεκλογές με τα κοινά και κέρδισε μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, όπως και η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία.

Η Εύα Καϊλή εξελέγη ευρωβουλευτής με την «ΕΛΙΑ» και στις εκλογές τις 26 Μαΐου το όνομά της θα βρίσκεται καταγεγραμμένο στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Η πρώην βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ενεργά σε αρκετές ευρωπαϊκές επιτροπές κατά τη θητεία στις Βρυξέλλες, έχοντας καταλάβει και το βραβείο της ευρωβουλευτού της χρονιάς στην ανταγωνιστική κατηγορία Νέων Τεχνολογιών για το 2018.

Τον Οκτώβριο του 2017 ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το κυβερνών κόμμα είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2014. Στην ίδια εκλογική αναμέτρηση, τη δική του έδρα στο ευρωκοινοβούλιο με το ΚΚΕ απέκτησε ο νυν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27-28 Απριλίου 2019

Μία θέση στην «καρδιά» των εξελίξεων της Ευρώπης θα διεκδικήσουν -ανάμεσα σε άλλους- και πολλοί Θεσσαλονικείς. Κομματικά στελέχη, πρόσωπα της τηλεόρασης, αθλητές και καθηγητές των πανεπιστήμιων της πόλης, βρίσκονται στα ευρωψηφοδέλτια, που παρουσιάστηκαν επίσημα από τα περισσότερα κόμματα τις προηγούμενες ημέρες.

Στις 26 Μαΐου εκατομμύρια πολίτες της Ευρώπης θα κληθούν να διαμορφώσουν με την ψήφο τους το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, με την Ελλάδα να εκλέγει και φέτος, όπως το 2014, είκοσι έναν ευρωβουλευτές. 

Η πληθώρα των προσώπων που θέλουν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι μεγάλη, αλλά θα δοθεί στους ψηφοφόρους η δυνατότητα να εκφράσουν την προτίμησή τους με έως τέσσερις σταυρούς. Ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβει το κόμμα. 

collage-1.jpg

Με αυτό το δεδομένο, τα εκλογικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα προϊδεάσουν για την πρόθεση ψήφου του λαού και για τις εθνικές εκλογές. Όπως και να έχει όμως, η αντιπροσώπευση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα, αν αναλογιστούμε πως τα τελευταία χρόνια αρκετές αποφάσεις που αφορούν την χώρα μας λήφθηκαν στις Βρυξέλλες.

Υπερέχει η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη

Δύο είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη για τις ερχόμενες εκλογές. Η Κυριακή Μάλαμα, αδελφή του γνωστού τραγουδοποιού, συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, όντας μάλιστα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η σκηνοθέτης από το 2012 έως το 2013 διετέλεσε προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Επιμόρφωσης - Ψυχαγωγίας στην ΕΡΤ3, ενώ από το 2015 έως και σήμερα είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγράμματος Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου της ΕΡΤ3. Το 2015 η Κυριακή Μάλαμα ήταν υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ έχει υπάρξει και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τη Ριζοσπαστική Περιφερειακή Ενότητα.

Ο δεύτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη ασχολείται πρώτη φορά με τα κοινά. Πρόκειται για τον ολυμπιονίκη Tae Kwon Do Αλέξανδρο Νικολαΐδη, που έχει στο ενεργητικό του δώδεκα διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις, με τις σημαντικότερες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου. 

Η υποψηφιότητα του 39χρονου αθλητή προκάλεσε κάποιες έντονες αρνητικές αντιδράσεις στη Σκύδρα, λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση. Πολίτες κίνησαν διαδικασία συλλογής υπογραφών, ώστε να αφαιρεθεί το όνομα του ολυμπιονίκη από το στάδιο της Σκύδρας, επειδή συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Ευχή όλων μας είναι η απόσυρση της υποψηφιότητάς του και η μη ενασχόλησή του με την πολιτική γενικότερα, ώστε να σταματήσει η συλλογή των υπογραφών» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία έχει πολλούς περισσότερους υποψηφίους ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας συνολικά τους επτά. Η νυν ευρωβουλευτής και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη θα διεκδικήσει για ακόμα μία φορά την ψήφο του ελληνικού λαού για την Ευρωβουλή, έχοντας στο πορτφόλιό της τη βράβευση της «ευρωβουλευτού της χρονιάς» στην κατηγορία Βιομηχανία, Έρευνα και Καινοτομία. Επίσης, ξανά υποψήφιος θα είναι ο νυν ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης.

Έπειτα από μια επεισοδιακή υποψηφιότητα για το δήμο Θεσσαλονίκης, η Καλυψώ Γούλα τελικά θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Η υποψηφιότητά της για δήμαρχος Θεσσαλονίκης κράτησε περίπου έναν μήνα, καθώς, όπως φάνηκε, δεν είχε την απαραίτητη στήριξη από την παράταξή της, την «Πρωτοβουλία», που οριακά την είχε εκλέξει ως διάδοχο του Γιάννη Μπουτάρη. 

Στα μέσα του Ιανουαρίου παραιτήθηκε από πρόεδρος και μέλος του δημοτικού συμβουλίου και απέσυρε την υποψηφιότητά της. Έπειτα από αυτήν την περιπέτεια, σήμερα διεκδικεί μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλώνοντας πως συνειδητά συντάσσεται με τον Κυριακό Μητσοτάκη.

Η Κατερίνα Μάρκου εκλέχθηκε βουλευτής με το Ποτάμι, ωστόσο στις 26 Νοεμβρίου του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια προσχώρησε στη ΝΔ. Θα συνεχίσει την πολιτική της πορεία με την υποψηφιότητά της ως ευρωβουλευτής, παραχωρώντας αυτόματα τη βουλευτική της έδρα στον Νίκο Νυφούδη, καθώς η ΝΔ δεν αποδέχεται την τροπολογία για το ασυμβίβαστο βουλευτή - υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στελεχώνουν επίσης ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Πάιδας, ο νομικός και πρόεδρος της Επιτροπής Κτηματολογίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Ανδρουλάκης, και ο διεθνολόγος Δημήτρης Καιρίδης που, αν και τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Αθήνα, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.

collage-2.jpg

Τα ονόματα από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι

Αν και από τη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούσαν η Εύα Καϊλή να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τελικά αυτό δεν επετεύχθη. Ακουγόταν πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ζητούσε αρχικά από την Εύα Καϊλή να είναι υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για νέα υποψηφιότητά της για την Ευρωβουλή. 

Ωστόσο, μέσα στο τελευταίο δίμηνο του χρόνου που μας πέρασε, από τις ζυμώσεις που έγιναν στην προσπάθεια να την πείσουν να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο της πόλης που κατάγεται, τα δεδομένα άλλαξαν και ανακοινώθηκε πως τελικά η Εύα Καϊλή θα είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ.

Ο βραβευμένος και γνωστός παρουσιαστής δελτίων καιρού στη δημόσια τηλεόραση Σάκης Αρναούτογλου θα δώσει και αυτός «αέρα» Θεσσαλονίκης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. 

Ο παρουσιαστής συναντήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου με τη Φώφη Γεννηματά και συμφώνησαν πως η ενασχόλησή του με τη μετεωρολογία μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με επιτυχία και από τις Βρυξέλλες. 

Ο τρίτος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ από τη Θεσσαλονίκη είναι ο πολιτικός μηχανικός, συγκοινωνιολόγος και συγγραφέας Σταύρος Κωνσταντινίδης. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που έκλεισε την τελευταία εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλου Χρηστιδή.

Ο κ. Κωνσταντινίδης στο παρελθόν έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος και διευθυντής των υπουργείων Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μακεδονίας - Θράκης και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιων φορέων. Στα 34 του έγινε ο νεότερος διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Ευρώπη, διατηρώντας τη θέση του από το 2002 έως το 2004.

Το Ποτάμι διάλεξε από τη Θεσσαλονίκη για το ευρωψηφοδέλτιό του τον Γιάννη Κωνσταντινίδη και την Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου. Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Γιάννης Κωνσταντινίδης, εκτός από υποψήφιος, είναι ο επικεφαλής της καμπάνιας του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Κωνσταντινίδης στο παρελθόν εργαζόταν σε διευθυντική θέση στην εταιρεία Ερευνών και Δημοσκοπήσεων Prorata.

Όσον αφορά την Κλεοπάτρα Σιδηροπούλου, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στις Βρυξέλλες και έχει άμεση επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές επιτροπές ανάπτυξης. Επίσης, αποτέλεσε τη μοναδική Ελληνίδα που συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για αγροτικά θέματα και στην προετοιμασία αναλύσεων για τις επιπτώσεις του BREXIT, ενώ το 2014 δέχθηκε πρόταση να ηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών.

Οι εκλεκτοί του ΚΚΕ

Τρεις υποψηφίους από τη Θεσσαλονίκη θα έχει το ευρωψηφοδέλτιο του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Ο πρώτος είναι ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Εργατική Ενότητα». Το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ είχε διατελέσει γραμματέας του ΕΚΘ μετά την παραίτηση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, καθώς είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής. Ο ίδιος αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τον προκάτοχό του και να διεκδικήσει μια έδρα στην Ευρωβουλή.

Ο πρώην ανθυποπυραγός Μιχάλης Μιχαήλ είναι ο δεύτερος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, με καταβολές από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μιχαήλ είχε έντονη συνδικαλιστική δράση μέχρι την αποστράτευσή του, ενώ έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ το 2014 και υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας. Την τριάδα ευρωβουλευτών του ΚΚΕ από τη Θεσσαλονίκη συμπληρώνει η εκπαιδευτικός Θεανώ Καπέτη.

Μέσα και οι ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμπληρώνουν έξι υποψήφιους ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη στο ψηφοδέλτιό τους. Πρόκειται για το δικηγόρο Κωνσταντίνο Αθανασούδη, τον πρώην υποψήφιο βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα «Τελεία» Ιωάννη Γκουσμπουνάρη, την πολιτικό μηχανικό Ιωάννα Νασιώκα, την Ανθή Κατσιαφά, τη Βασιλική Παππά και τη Μαρία Πασπάτη.

Η ΛΑΕ επιστράτευσε για τις ευρωεκλογές την πρώην βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Λίτσα Αμμανατίδου. Η υποψήφια ευρωβουλευτής εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη 2007 και της 4ης Οκτώβρη 2009.

Η Ένωση Κεντρώων ακόμα δεν έχει σχηματίσει το ευρωψηφοδέλτιό της, ωστόσο τα περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα για τις ευρωεκλογές εκδόθηκε στις 24 Απριλίου και οι συνδυασμοί πρέπει έως τις 5 Μαΐου να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όσοι βρίσκονται ήδη στις Βρυξέλλες

Πέντε ευρωβουλευτές με «έδρα» τη Θεσσαλονίκη εκλέχθηκαν στις προηγούμενες εκλογές. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης ασχολήθηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες ευρωεκλογές με τα κοινά και κέρδισε μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, όπως και η γνωστή δημοσιογράφος Μαρία Σπυράκη, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι ευρωβουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία.

Η Εύα Καϊλή εξελέγη ευρωβουλευτής με την «ΕΛΙΑ» και στις εκλογές τις 26 Μαΐου το όνομά της θα βρίσκεται καταγεγραμμένο στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ. Η πρώην βουλευτής στο ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ενεργά σε αρκετές ευρωπαϊκές επιτροπές κατά τη θητεία στις Βρυξέλλες, έχοντας καταλάβει και το βραβείο της ευρωβουλευτού της χρονιάς στην ανταγωνιστική κατηγορία Νέων Τεχνολογιών για το 2018.

Τον Οκτώβριο του 2017 ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το κυβερνών κόμμα είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής το 2014. Στην ίδια εκλογική αναμέτρηση, τη δική του έδρα στο ευρωκοινοβούλιο με το ΚΚΕ απέκτησε ο νυν υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27-28 Απριλίου 2019

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία