ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτιστική Ατζέντα Τριημέρου

Θέατρο, σινεμά, μουσική περιλαμβάνουν οι προτάσεις του makthes.gr

 18/10/2019 10:00

Πολιτιστική Ατζέντα Τριημέρου

Φωτιάδη Βιολέτα

Θέατρο

Μόλλυ Σουήνυ: H παράσταση του Μπράιαν Φρίελ, έρχεται για πρώτη φορά στο Φουαγιέ της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315 200 200) την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 21:15 (και έπειτα από Τετάρτη έως Κυριακή την ίδια ώρα). Η Μόλλυ Σουήνυ είναι μία τυφλή γυναίκα παντρεμένη με τον Φρανκ, ο οποίος πιστεύει πως η Μόλλυ θα νιώσει ολοκληρωμένη μόνο εάν θεραπευτεί. Ο γιατρός Ράις ευελπιστεί πως μία τέτοια επιτυχημένη επέμβαση θα τον βοηθήσει να αποκτήσει ξανά τη χαμένη του φήμη. Τρεις παράλληλοι μονόλογοι, γεμάτοι ωμότητα αλλά και χιούμορ, που μοιάζουν με σελίδες των ημερολογίων των ηρώων ξετυλίγουν επί σκηνής τη ζωή της Μόλλυ, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μόλλυ), Γιώργος Κολοβός (Κύριος Ράις), Βασίλης Χατζηδημητράκης (Φρανκ).

molli-soyini.jpg

Ο Ελέφας: Η παράσταση που έγινε sold out και αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει από τις 17/10 έως τις 20/10, από 23/10 έως 27/10 και στις 30 και 31/10 , στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη, τηλ. 231 520 0200). Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας έρχεται στην επιφάνεια μέσα από σουρεαλιστικές καταστάσεις και κωμικούς διαλόγους με γλώσσα άκρως… «κακοποιημένη»! Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Λεοντάρης και εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Σοφία Καλεμκερίδου (Γωγώ), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μήτσος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Τάσος), Μαριάννα Πουρέγκα (Βούλα)

elefas.JPG

HELLO ΚΗΤΗ: Ο Δημήτρης Σταρόβας κι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, επανέρχονται στη σκηνή του Stand up comedy, στο κινηματοθέατρο Κολοσσαίον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, τηλ. 231 083 4996) την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 21:15. Με όρεξη (όπως πάντα) να τραγουδήσουν, να γελάσουν, να διηγηθούν ιστορίες και να παίξουν με το κοινό, το οποίο θα προθερμάνει ο Αλέξανδρος Χαριζάνης. Έκτακτη συμμετοχή: Νικόλ Κουνενιδάκη.

starobas-panagiotopoylos.jpg

One man, Two guvnors: Μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του National Theater Live, με τον πολυτάλαντο James Corden σε πρωταγωνιστικό ρόλο και με τη σκηνοθετική υπογραφή του Nicholas Hytner, βασισμένη στο θεατρικό έργο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Carlo Goldoni, μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 231 089 5800) το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 21:00. Παίζουν: David Benson, Oliver Chris, Polly Conway, James Corden, Jolyon Dixon, Tom Edden, Martyn Ellis, Derek Elroy, Trevor Laird, Claire Lams, Paul Lancaster, Fergus March, Gareth Mason, Fred Ridgeway, Daniel Rigby, Jemima Rooper, Clare Thomson, Suzie Toase

Μετά τη Θήβα: Το ψυχολογικό θρίλερ του Δημήτρη Καρακάση, έρχεται στο θέατρο Αθήναιον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35,τηλ. 231 083 2060) την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 21:00 (και έπειτα κάθε Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00 έως 10 Νοεμβρίου). Δεκαεπτά χρόνια πριν, η άτυχη Ανθή γεννά στη Θήβα τον Θάνο. Η μητέρα πεθαίνει στη γέννα και το μωρό μεγαλώνει με το πατέρα του Λάιο. Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Θάνος δίνει εξετάσεις για την εισαγωγή του στην σχολή Ψυχολογίας. Ένας απρόσμενος επισκέπτης ταράζει την ήρεμη ζωή της οικογένειας. Εκβιασμοί και θαμμένα μυστικά από το παρελθόν έρχονται για να ανατρέψουν τα πάντα. Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιάννης Μόχλας, Φαμπρίτσιο Μούτσο.

Κινηματογράφος

Maleficent: Η δύναμη του σκότους: Από 17/10 έως την Τετάρτη 23/10 η πολυαγαπημένη, και παρεξηγημένη, κακιά της Disney επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη! Μετά την επιτυχημένη διασκευή του 2014, η Μaleficent ανοίγει ξανά τα φτερά της για μία ακόμα περιπέτεια! Μαζί με την Aurora αποφασίζουν να λύσουν τον μυστηριώδη οικογενειακό δεσμό τους. Μία σχέση που κινείται ανάμεσα στην εκδίκηση και την αγάπη, όσο το μίσος των ανθρώπων για τις νεράιδες γίνεται όλο και πιο έντονο! Ο γάμος της Αurora με τον πρίγκιπα Φίλιππο θα ενώσει δύο κόσμους, εκτός… αν έρθει ο Μεγάλος Πόλεμος. Το ερώτημα που θα κλιθούν να απαντήσουν Maleficent και Aurora είναι ένα: Μέχρι που θα έφτανες για την οικογένεα; Η ταινία θα παίζεται στους κινηματογράφους: Βακούρα (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Village Center (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Κολοσσαίον (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Odeon Πλατεία (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Οdeon Mακεδονία (δείτε το πρόγραμμα εδώ)και Cineplexx One Salonica (δείτε το πρόγραμμα εδώ).

melficent.jpg

Μουσική

Γερμανικό Ρέκβιεμ του J. Brahms από την ΚΟΘ: το πρώτο μεγάλο χορωδιακό έργο του Μπραμς, μία σύνθεση εμπνευσμένη από την απώλεια της μητέρας του και του μέντορά του Ρόμπερτ Σούμαν, παρουσιάζεται από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το έργο τοποθετείται χρονικά μεταξύ του 1857 και του 1868 και αποτελείται από αποσπάσματα της Αγίας Γραφής. Ενώ κανείς θα υπέθετε πως πρόκειται για μία ακόμη νεκρώσιμη ακολουθία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, λόγω της χρήσης του «Ρέκβιεμ» στον τίτλο, εντούτοις είναι ένα καθαρά προσωπικό σχόλιο του συνθέτη, με ιδιαίτερο ύφος, για το αναπόφευκτο αλλά ταυτόχρονα και τραγικό τέλος των ανθρώπων και τη βαθιά ελπίδα για αιώνια ζωή. Άλλωστε ο ίδιος ο συνθέτης είχε πει ότι θα προτιμούσε να το είχε ονομάσει «Πανανθρώπινο». Την Παρασκευή 18 /10 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 231 089 5800), το κοινό θα απολαύσει επί σκηνής την ένωση της Μητροπολιτικής Χορωδίας της Βρέμης με τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης αλλά και τους γνωστούς λυρικούς Άννα Στυλιανάκη και Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Πουσπουρίκα. Συντελεστές: Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιάννης Πουσπουρίκας, Σοπράνο: Άννα Στυλιανάκη, Βαρύτονος: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου, Χορωδία: Μητροπολιτική Χορωδία της Βρέμης (Bremer Domchor), Διδασκαλία χορωδίας: Tobias Gravenhorst

Η Μιρέλα Πάχου στο Mylos Club Thessaloniki: Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 21:30, το Μylos Club Thessaloniki (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 231 051 0081) θα πλημμυρίσει από την αστείρευτη ενέργεια της Μιρέλας Πάχου. Πάντα χαμογελαστή και έτοιμη να δώσει ζωή στο ακορτνεόν που κρατά σχεδόν ερωτικά στην αγκαλιά της, προσκαλεί το κοινό της πόλης να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να παραδοθούν παρέα σε ρυθμούς swing, rock, λαϊκών και νησιώτικων τραγουδιών! Τη Μιρέλα Πάχου συνοδεύουν: Κώστας Μιχαλός (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Μουτάφης (ηλεκτρικό μπάσο) και Παύλος Λογαράς (τύμπανα).

Family Conceρt #11: Violins muzike: Άλλο ένα family concept έρχεται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ., στο Μονόκλυκλο (Αρχελάου 4, τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 614 2874) για να υποδεχθεί τη νέα σεζόν εκδηλώσεών του με μικρούς και μεγάλους φιλόμουσους. Δύο Έλληνες βιολιστές θα ενώσουν τα σύγχρονα με ελληνικά παραδοσιακά ακούσματα και η Δήμητρα Κατιώνη και ο Στέφανος Σεκέρογλου θα ταξιδέψουν το κοινό με κομμάτια μεγάλων συνθετών της κλασσικής ρομαντικής περιόδου όπως Μότσαρτ, Μπραμς και Σούμαν και με ένα μοναδικό ντουέτo των Bella Bartok και Ανδρέα Μακρή.

Παιδικό Θέατρο

Έξω, Πάνω, Μέσα, Κάτω: Το βρεφικό θέατρο της Κατερίνας Καραδήμα, με τη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, «Έξω, Πάνω, Μέσα, Κάτω» έρχεται για 2η χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο (30ης Οκτωβρίου 2, τηλ. 231 520 0200), το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 12:00 και για κάθε Σάββατο. Όταν ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει πως μία εικόνα μπορεί να φαίνεται διαφορετική ανάλογα την πλευρά από την οποία την κοιτάς δίνει τα ηνία στην έμφυτη παιδική περιέργεια και αναρωτιέται τι γίνεται στο πάνω, το κάτω, το μέσα και το έξω; Ένα κουτί, μία οικογένεια και ένας μαγικός φίλος είναι οι συνοδοιπόροι του παιδιού σε αυτό το υπέροχο ταξίδι προς τη γνώση. Στο ρόλο του μωρού ο Γιάννης Μαστρογιάννης.

mesa-exo-pano.JPG

Ο χάρτινος κόσμος: Το μουσικό υπερθέαμα της Μαρίας Στεφάνου, με πάνω από 30 καλλιτέχνες, ήρθε την Πέμπτη 17/10 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7, τηλ. 2310 45 8591) όπου και θα παραμείνει έως τις 20 Οκτωβρίου. Ένα έργο που μιλάει για την ουσία των ανθρώπων και της ζωής και απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Ένα μιούζικαλ με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, απευθύνεται στον καθένα από εμάς που αναρωτιέται για το ποιοι είμαστε πραγματικά αλλά και το πως περνάμε από το «σκέφτομαι» στο «αισθάνομαι» και από το «νομίζω» στο «νιώθω». Ο χάρτινος κόσμος που σχεδιάστηκε στο τετράδιο ενός μαθητή είναι η αφορμή για να προβληματιστούμε για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν. Την ορχήστρα αποτελούν: ο Κωνσνταντίνος Γκιβίσσης (πλήκτρα), η Κωνσταντίνα Νικίδου (πιάνο), ο Αλέξανδρος Μακατσέλος (τύμπανα – drums), ο Γιώργος Τσέλιος (κιθάρα ηλεκτρική & κλασική), ο Νίκος Κουθούρης (βιολί) και ο Γιάννης Καμπανταϊδης (κόντρα μπάσο)

chartinos-kosmos.jpg

Εικαστικά

Νύχτα Τέχνης 2019: Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τέσσερα κτίρια-σταθμοί τέχνης της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό στο πλαίσιο της Νύχτας Τέχνης των 54ων Δημητρίων:

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 593270)

Κεντρική έκθεση στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Στάση / Taking a Stance.

18:30-19:30 Performance | Νατάσσα Παπαδοπούλου / The Anastasia Method

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 566716)

Κεντρική έκθεση στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | Στάση / Taking a Stance

Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587)

Κεντρική έκθεση στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | Στάση / Taking a Stance

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 378570)

έκθεση με τίτλο «Διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου»

* Τα μουσεία και οι αίθουσες τέχνης θα είναι ανοιχτά στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και ωράριο 18:00 – 22:00 μόνο την ημέρα συμμετοχής τους και μόνο με την έκθεση με την οποία συμμετέχουν στη Νύχτα Τέχνης 2019

Vestiges. Αυτό που μένει και άλλες ιστορίες: Το Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2 Α) παρουσιάζει για πρώτη φορά το πρόσφατο ζωγραφικό έργο της Άννας Φωκά την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 21:00. Φανταστικά και υπαρκτά πρόσωπα, από popular media και το προσωπικό της φωτογραφικό αρχείο αναβιώνουν πάνω στον καμβά της ένα ταξίδι στη μνήμη.

Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις: Η ομάδα παραστατικών τεχνών «Random Magnetic Moment» παρουσιάζει μια παράσταση χορού, μια συναυλία και μια έκθεση ζωγραφικής σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους, της Θεσσαλονίκης. Στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου στις 18:00, στην Καμάρα, στην Πλατεία Ναυαρίνου και στην Πλατεία Αριστοτέλους αντίστοιχα.

Pikap communityART AT THESSALONIKI- : Παρουσίαση της δουλειάς ντόπιων καλλιτεχνών, που εργάζονται στην πόλη, μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα «Το πικάπ». Η εκδήλωση ανήκει στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των 54ων Δημητρίων και πραγματοποιείται στο MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός της ΔΕΘ – HELEXPO, τηλ. 2310 240002) το Σάββατο 19/10 στις 12:00.

Φεστιβάλ

Τhessaloniki International Short Film Festival: Η 13η διοργάνωση του Τhessaloniki International Short Film Festival (TISFF) είναι γεγονός και περιμένει τους σινεφίλ Θεσσαλονικείς, και όχι μόνο, έως 20/10 στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι, για να τους προσφέρει ένα τετραήμερο γεμάτο πρωτοπορία, ένταση και κοινωνικό προβληματισμό. Η ΤhessFest και το Aza Cinema Club συστήνoυν στο κοινό και ένα καινούριο φεστιβάλ με τον ιδιαίτερο τίτλο «Intimate», ένα ξεχωριστό κομμάτι της διοργάνωσης, με διαφορετική θεματολογία και ύφος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας και τη λήξη του φεστιβάλ. Οι φετινές συμμετοχές στο ΤΙSFF ανέρχονται περί τις 120 ταινίες και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαέξι τρίωρα με δέκα ταινίες ανά τρίωρο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η ταινία «Skin» του Ισραηλινού σκηνοθέτη Γκι Νατίβ που βραβεύθηκε με Oscar καλύτερης ταινίας μικρού μήκους και αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Nimic». Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

tisff.png

Thessaloniki Performance Festival | Biennale:7: Για ακόμα μία φορά, το φεστιβάλ performance Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Biennale , φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής μας το πώς μπορούμε να βιώσουμε την τέχνη εμπειρικά και με ενεργή συμμετοχή. Η σωματικότητα συναντά την αισθητική, την ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μέσα από μία τεράστια γκάμα τρόπων και πιθανών θεμάτων, αλλά και τα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, τη σύγκρουση και τον διάλογο. Καλλιτέχνες – εμβλήματα του χώρου όπως ο διάσημος performer Stelarc, o Marcel Sparmann αλλά και η ελληνίδα Νατάσσα Παπαδοπούλου είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν την τιμητική τους στη φετινή διοργάνωση. Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24/10. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων: https://www.facebook.com/events/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-thessaloniki-greece/7th-thessaloniki-biennale-thessaloniki-performance-festival/1513156478836993/

6th Balkan Thessaloniki Tattoo Convention: Το φεστιβάλ δερματοστιξίας Βαλκανίων έρχεται στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO στο Περίπτερο 16.

Οι Tattoο Fans - Lovers θα απολαύσουν ένα τριήμερο που θα ξεχειλίζει τέχνη! Live stage, μοναδικό street food, bodypainting, grafitti show και διαγωνισμοί τατουάζ είναι μόνο μερικά από όσα πρόκειται να συμβούν. Από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά η παρουσίαση νέων μοτοσυκλετών αλλά και η αμερικάνικη νότα διασκέδασης με μπιλιάρδα και βελάκια.

Πέρα από τους γνωστούς καλλιτέχνες του tattooing που θα καταπλήξουν για ακόμα μία φορά τους παρευρισκόμενους με τα μοναδικά τους σχέδια και τις τεχνικές τους, θα δώσει το παρών το Make a Wish που για ακόμα μία χρονιά προσκαλεί όποιον επιθυμεί να «χτυπήσει» ένα αστέρι στο κορμί του για καλό σκοπό (Star your body).Τη μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι The banksters, The ballguns, και The Bulets ενώ θα εμφανιστεί και η πιο χορευτικη ομάδα της πόλης με το όνομα Jitterbugs!




Φωτιάδη Βιολέτα

Θέατρο

Μόλλυ Σουήνυ: H παράσταση του Μπράιαν Φρίελ, έρχεται για πρώτη φορά στο Φουαγιέ της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, τηλ. 2315 200 200) την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 21:15 (και έπειτα από Τετάρτη έως Κυριακή την ίδια ώρα). Η Μόλλυ Σουήνυ είναι μία τυφλή γυναίκα παντρεμένη με τον Φρανκ, ο οποίος πιστεύει πως η Μόλλυ θα νιώσει ολοκληρωμένη μόνο εάν θεραπευτεί. Ο γιατρός Ράις ευελπιστεί πως μία τέτοια επιτυχημένη επέμβαση θα τον βοηθήσει να αποκτήσει ξανά τη χαμένη του φήμη. Τρεις παράλληλοι μονόλογοι, γεμάτοι ωμότητα αλλά και χιούμορ, που μοιάζουν με σελίδες των ημερολογίων των ηρώων ξετυλίγουν επί σκηνής τη ζωή της Μόλλυ, με τη σκηνοθετική υπογραφή της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Παίζουν: Ιωάννα Δεμερτζίδου (Μόλλυ), Γιώργος Κολοβός (Κύριος Ράις), Βασίλης Χατζηδημητράκης (Φρανκ).

molli-soyini.jpg

Ο Ελέφας: Η παράσταση που έγινε sold out και αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς, επιστρέφει από τις 17/10 έως τις 20/10, από 23/10 έως 27/10 και στις 30 και 31/10 , στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη, τηλ. 231 520 0200). Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής επαρχίας έρχεται στην επιφάνεια μέσα από σουρεαλιστικές καταστάσεις και κωμικούς διαλόγους με γλώσσα άκρως… «κακοποιημένη»! Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Λεοντάρης και εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Σοφία Καλεμκερίδου (Γωγώ), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μήτσος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Τάσος), Μαριάννα Πουρέγκα (Βούλα)

elefas.JPG

HELLO ΚΗΤΗ: Ο Δημήτρης Σταρόβας κι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, επανέρχονται στη σκηνή του Stand up comedy, στο κινηματοθέατρο Κολοσσαίον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 150, τηλ. 231 083 4996) την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 21:15. Με όρεξη (όπως πάντα) να τραγουδήσουν, να γελάσουν, να διηγηθούν ιστορίες και να παίξουν με το κοινό, το οποίο θα προθερμάνει ο Αλέξανδρος Χαριζάνης. Έκτακτη συμμετοχή: Νικόλ Κουνενιδάκη.

starobas-panagiotopoylos.jpg

One man, Two guvnors: Μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες του National Theater Live, με τον πολυτάλαντο James Corden σε πρωταγωνιστικό ρόλο και με τη σκηνοθετική υπογραφή του Nicholas Hytner, βασισμένη στο θεατρικό έργο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» του Carlo Goldoni, μεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία, τηλ. 231 089 5800) το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στις 21:00. Παίζουν: David Benson, Oliver Chris, Polly Conway, James Corden, Jolyon Dixon, Tom Edden, Martyn Ellis, Derek Elroy, Trevor Laird, Claire Lams, Paul Lancaster, Fergus March, Gareth Mason, Fred Ridgeway, Daniel Rigby, Jemima Rooper, Clare Thomson, Suzie Toase

Μετά τη Θήβα: Το ψυχολογικό θρίλερ του Δημήτρη Καρακάση, έρχεται στο θέατρο Αθήναιον (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35,τηλ. 231 083 2060) την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 21:00 (και έπειτα κάθε Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00 έως 10 Νοεμβρίου). Δεκαεπτά χρόνια πριν, η άτυχη Ανθή γεννά στη Θήβα τον Θάνο. Η μητέρα πεθαίνει στη γέννα και το μωρό μεγαλώνει με το πατέρα του Λάιο. Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Θάνος δίνει εξετάσεις για την εισαγωγή του στην σχολή Ψυχολογίας. Ένας απρόσμενος επισκέπτης ταράζει την ήρεμη ζωή της οικογένειας. Εκβιασμοί και θαμμένα μυστικά από το παρελθόν έρχονται για να ανατρέψουν τα πάντα. Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιάννης Μόχλας, Φαμπρίτσιο Μούτσο.

Κινηματογράφος

Maleficent: Η δύναμη του σκότους: Από 17/10 έως την Τετάρτη 23/10 η πολυαγαπημένη, και παρεξηγημένη, κακιά της Disney επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη! Μετά την επιτυχημένη διασκευή του 2014, η Μaleficent ανοίγει ξανά τα φτερά της για μία ακόμα περιπέτεια! Μαζί με την Aurora αποφασίζουν να λύσουν τον μυστηριώδη οικογενειακό δεσμό τους. Μία σχέση που κινείται ανάμεσα στην εκδίκηση και την αγάπη, όσο το μίσος των ανθρώπων για τις νεράιδες γίνεται όλο και πιο έντονο! Ο γάμος της Αurora με τον πρίγκιπα Φίλιππο θα ενώσει δύο κόσμους, εκτός… αν έρθει ο Μεγάλος Πόλεμος. Το ερώτημα που θα κλιθούν να απαντήσουν Maleficent και Aurora είναι ένα: Μέχρι που θα έφτανες για την οικογένεα; Η ταινία θα παίζεται στους κινηματογράφους: Βακούρα (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Village Center (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Κολοσσαίον (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Odeon Πλατεία (δείτε το πρόγραμμα εδώ), Οdeon Mακεδονία (δείτε το πρόγραμμα εδώ)και Cineplexx One Salonica (δείτε το πρόγραμμα εδώ).

melficent.jpg

Μουσική

Γερμανικό Ρέκβιεμ του J. Brahms από την ΚΟΘ: το πρώτο μεγάλο χορωδιακό έργο του Μπραμς, μία σύνθεση εμπνευσμένη από την απώλεια της μητέρας του και του μέντορά του Ρόμπερτ Σούμαν, παρουσιάζεται από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το έργο τοποθετείται χρονικά μεταξύ του 1857 και του 1868 και αποτελείται από αποσπάσματα της Αγίας Γραφής. Ενώ κανείς θα υπέθετε πως πρόκειται για μία ακόμη νεκρώσιμη ακολουθία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, λόγω της χρήσης του «Ρέκβιεμ» στον τίτλο, εντούτοις είναι ένα καθαρά προσωπικό σχόλιο του συνθέτη, με ιδιαίτερο ύφος, για το αναπόφευκτο αλλά ταυτόχρονα και τραγικό τέλος των ανθρώπων και τη βαθιά ελπίδα για αιώνια ζωή. Άλλωστε ο ίδιος ο συνθέτης είχε πει ότι θα προτιμούσε να το είχε ονομάσει «Πανανθρώπινο». Την Παρασκευή 18 /10 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και παραλία, τηλ. 231 089 5800), το κοινό θα απολαύσει επί σκηνής την ένωση της Μητροπολιτικής Χορωδίας της Βρέμης με τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης αλλά και τους γνωστούς λυρικούς Άννα Στυλιανάκη και Τάση Χριστογιαννόπουλο, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Πουσπουρίκα. Συντελεστές: Διεύθυνση Ορχήστρας: Γιάννης Πουσπουρίκας, Σοπράνο: Άννα Στυλιανάκη, Βαρύτονος: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Χορωδία: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου, Χορωδία: Μητροπολιτική Χορωδία της Βρέμης (Bremer Domchor), Διδασκαλία χορωδίας: Tobias Gravenhorst

Η Μιρέλα Πάχου στο Mylos Club Thessaloniki: Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 21:30, το Μylos Club Thessaloniki (Ανδρέου Γεωργίου 56, τηλ. 231 051 0081) θα πλημμυρίσει από την αστείρευτη ενέργεια της Μιρέλας Πάχου. Πάντα χαμογελαστή και έτοιμη να δώσει ζωή στο ακορτνεόν που κρατά σχεδόν ερωτικά στην αγκαλιά της, προσκαλεί το κοινό της πόλης να χορέψουν, να τραγουδήσουν και να παραδοθούν παρέα σε ρυθμούς swing, rock, λαϊκών και νησιώτικων τραγουδιών! Τη Μιρέλα Πάχου συνοδεύουν: Κώστας Μιχαλός (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Μουτάφης (ηλεκτρικό μπάσο) και Παύλος Λογαράς (τύμπανα).

Family Conceρt #11: Violins muzike: Άλλο ένα family concept έρχεται την Κυριακή 20 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ., στο Μονόκλυκλο (Αρχελάου 4, τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 614 2874) για να υποδεχθεί τη νέα σεζόν εκδηλώσεών του με μικρούς και μεγάλους φιλόμουσους. Δύο Έλληνες βιολιστές θα ενώσουν τα σύγχρονα με ελληνικά παραδοσιακά ακούσματα και η Δήμητρα Κατιώνη και ο Στέφανος Σεκέρογλου θα ταξιδέψουν το κοινό με κομμάτια μεγάλων συνθετών της κλασσικής ρομαντικής περιόδου όπως Μότσαρτ, Μπραμς και Σούμαν και με ένα μοναδικό ντουέτo των Bella Bartok και Ανδρέα Μακρή.

Παιδικό Θέατρο

Έξω, Πάνω, Μέσα, Κάτω: Το βρεφικό θέατρο της Κατερίνας Καραδήμα, με τη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, «Έξω, Πάνω, Μέσα, Κάτω» έρχεται για 2η χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο (30ης Οκτωβρίου 2, τηλ. 231 520 0200), το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στις 12:00 και για κάθε Σάββατο. Όταν ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει πως μία εικόνα μπορεί να φαίνεται διαφορετική ανάλογα την πλευρά από την οποία την κοιτάς δίνει τα ηνία στην έμφυτη παιδική περιέργεια και αναρωτιέται τι γίνεται στο πάνω, το κάτω, το μέσα και το έξω; Ένα κουτί, μία οικογένεια και ένας μαγικός φίλος είναι οι συνοδοιπόροι του παιδιού σε αυτό το υπέροχο ταξίδι προς τη γνώση. Στο ρόλο του μωρού ο Γιάννης Μαστρογιάννης.

mesa-exo-pano.JPG

Ο χάρτινος κόσμος: Το μουσικό υπερθέαμα της Μαρίας Στεφάνου, με πάνω από 30 καλλιτέχνες, ήρθε την Πέμπτη 17/10 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7, τηλ. 2310 45 8591) όπου και θα παραμείνει έως τις 20 Οκτωβρίου. Ένα έργο που μιλάει για την ουσία των ανθρώπων και της ζωής και απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Ένα μιούζικαλ με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, απευθύνεται στον καθένα από εμάς που αναρωτιέται για το ποιοι είμαστε πραγματικά αλλά και το πως περνάμε από το «σκέφτομαι» στο «αισθάνομαι» και από το «νομίζω» στο «νιώθω». Ο χάρτινος κόσμος που σχεδιάστηκε στο τετράδιο ενός μαθητή είναι η αφορμή για να προβληματιστούμε για τον κόσμο και τη θέση μας σε αυτόν. Την ορχήστρα αποτελούν: ο Κωνσνταντίνος Γκιβίσσης (πλήκτρα), η Κωνσταντίνα Νικίδου (πιάνο), ο Αλέξανδρος Μακατσέλος (τύμπανα – drums), ο Γιώργος Τσέλιος (κιθάρα ηλεκτρική & κλασική), ο Νίκος Κουθούρης (βιολί) και ο Γιάννης Καμπανταϊδης (κόντρα μπάσο)

chartinos-kosmos.jpg

Εικαστικά

Νύχτα Τέχνης 2019: Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τέσσερα κτίρια-σταθμοί τέχνης της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό στο πλαίσιο της Νύχτας Τέχνης των 54ων Δημητρίων:

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 593270)

Κεντρική έκθεση στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Στάση / Taking a Stance.

18:30-19:30 Performance | Νατάσσα Παπαδοπούλου / The Anastasia Method

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 566716)

Κεντρική έκθεση στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | Στάση / Taking a Stance

Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93, τηλ. 2310 278587)

Κεντρική έκθεση στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης | Στάση / Taking a Stance

Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ. 2310 378570)

έκθεση με τίτλο «Διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου»

* Τα μουσεία και οι αίθουσες τέχνης θα είναι ανοιχτά στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και ωράριο 18:00 – 22:00 μόνο την ημέρα συμμετοχής τους και μόνο με την έκθεση με την οποία συμμετέχουν στη Νύχτα Τέχνης 2019

Vestiges. Αυτό που μένει και άλλες ιστορίες: Το Γαλλικό Ινστιτούτο (Λεωφόρος Στρατού 2 Α) παρουσιάζει για πρώτη φορά το πρόσφατο ζωγραφικό έργο της Άννας Φωκά την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, στις 21:00. Φανταστικά και υπαρκτά πρόσωπα, από popular media και το προσωπικό της φωτογραφικό αρχείο αναβιώνουν πάνω στον καμβά της ένα ταξίδι στη μνήμη.

Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις: Η ομάδα παραστατικών τεχνών «Random Magnetic Moment» παρουσιάζει μια παράσταση χορού, μια συναυλία και μια έκθεση ζωγραφικής σε δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους, της Θεσσαλονίκης. Στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου στις 18:00, στην Καμάρα, στην Πλατεία Ναυαρίνου και στην Πλατεία Αριστοτέλους αντίστοιχα.

Pikap communityART AT THESSALONIKI- : Παρουσίαση της δουλειάς ντόπιων καλλιτεχνών, που εργάζονται στην πόλη, μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα «Το πικάπ». Η εκδήλωση ανήκει στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό των 54ων Δημητρίων και πραγματοποιείται στο MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός της ΔΕΘ – HELEXPO, τηλ. 2310 240002) το Σάββατο 19/10 στις 12:00.

Φεστιβάλ

Τhessaloniki International Short Film Festival: Η 13η διοργάνωση του Τhessaloniki International Short Film Festival (TISFF) είναι γεγονός και περιμένει τους σινεφίλ Θεσσαλονικείς, και όχι μόνο, έως 20/10 στην Αποθήκη Δ στο Λιμάνι, για να τους προσφέρει ένα τετραήμερο γεμάτο πρωτοπορία, ένταση και κοινωνικό προβληματισμό. Η ΤhessFest και το Aza Cinema Club συστήνoυν στο κοινό και ένα καινούριο φεστιβάλ με τον ιδιαίτερο τίτλο «Intimate», ένα ξεχωριστό κομμάτι της διοργάνωσης, με διαφορετική θεματολογία και ύφος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας και τη λήξη του φεστιβάλ. Οι φετινές συμμετοχές στο ΤΙSFF ανέρχονται περί τις 120 ταινίες και το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκαέξι τρίωρα με δέκα ταινίες ανά τρίωρο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η ταινία «Skin» του Ισραηλινού σκηνοθέτη Γκι Νατίβ που βραβεύθηκε με Oscar καλύτερης ταινίας μικρού μήκους και αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με τίτλο «Nimic». Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

tisff.png

Thessaloniki Performance Festival | Biennale:7: Για ακόμα μία φορά, το φεστιβάλ performance Θεσσαλονίκης που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Biennale , φέρνει στο επίκεντρο της προσοχής μας το πώς μπορούμε να βιώσουμε την τέχνη εμπειρικά και με ενεργή συμμετοχή. Η σωματικότητα συναντά την αισθητική, την ανάγκη για έκφραση και επικοινωνία μέσα από μία τεράστια γκάμα τρόπων και πιθανών θεμάτων, αλλά και τα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, τη σύγκρουση και τον διάλογο. Καλλιτέχνες – εμβλήματα του χώρου όπως ο διάσημος performer Stelarc, o Marcel Sparmann αλλά και η ελληνίδα Νατάσσα Παπαδοπούλου είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που έχουν την τιμητική τους στη φετινή διοργάνωση. Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24/10. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων: https://www.facebook.com/events/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-thessaloniki-greece/7th-thessaloniki-biennale-thessaloniki-performance-festival/1513156478836993/

6th Balkan Thessaloniki Tattoo Convention: Το φεστιβάλ δερματοστιξίας Βαλκανίων έρχεται στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 στο χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO στο Περίπτερο 16.

Οι Tattoο Fans - Lovers θα απολαύσουν ένα τριήμερο που θα ξεχειλίζει τέχνη! Live stage, μοναδικό street food, bodypainting, grafitti show και διαγωνισμοί τατουάζ είναι μόνο μερικά από όσα πρόκειται να συμβούν. Από τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ δε θα μπορούσε να λείπει φυσικά η παρουσίαση νέων μοτοσυκλετών αλλά και η αμερικάνικη νότα διασκέδασης με μπιλιάρδα και βελάκια.

Πέρα από τους γνωστούς καλλιτέχνες του tattooing που θα καταπλήξουν για ακόμα μία φορά τους παρευρισκόμενους με τα μοναδικά τους σχέδια και τις τεχνικές τους, θα δώσει το παρών το Make a Wish που για ακόμα μία χρονιά προσκαλεί όποιον επιθυμεί να «χτυπήσει» ένα αστέρι στο κορμί του για καλό σκοπό (Star your body).Τη μουσική πλαισίωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει οι The banksters, The ballguns, και The Bulets ενώ θα εμφανιστεί και η πιο χορευτικη ομάδα της πόλης με το όνομα Jitterbugs!




ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία