Λόγια του Βαρδάρη

  • Ξεκίνησε η ψηφοθηρική περίοδος
    02/04/2019 22:54

    Ξεκίνησε η ψηφοθηρική περίοδος

    Σε "σαφάρι" διεκδίκησης της ψήφου των 192 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε η χθεσινή, 1/4, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

    Το θέμα άλλωστε προσφερόταν για κάτι τέτοιο, ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τον μέσο όρο του πολιτικού προσωπικού της χώρα να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Οι δημοτικοί σύμβουλοι κρατούσαν στα χέρια τους την τύχη και το βιος 192 ανθρώπων, καθώς θα αποφάσιζαν αν ο δήμος θα ασκήσει έφεση κατά πρωτόδικης απόφασης η οποία δικαίωσε τους συμβασιούχους και έδινε εντολή στον δήμο να τους μετατρέψει σε μόνιμους εργαζόμενους, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στην καθαριότητα ως επί το πλείστον.

    Οι περισσότεροι εκ των αιρετών που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση, εκφώνησαν "πομπώδεις" λόγους αποσπώντας το χειροκρότημα των εργαζομένων, ακόμη και αν αυτά που έλεγαν δεν ανταποκρίνονταν στα αιτήματα των συμβασιούχων.

    Επί παραδείγματι, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας έλεγε, επιπλήττοντας τη διοίκηση για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα: "υπάρχει στοιχείο ακυρότητας σε όποια απόφαση κι αν πάρουμε σήμερα" διότι δεν ήταν η Οικονομική Επιτροπή που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ο δήμαρχος.

    Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Πέτρος Λεκάκης, δήλωσε ότι το θέμα δεν ετέθη ποτέ στην Οικονομική Επιτροπή, διότι... δεν είχε τεθεί προηγουμένως στο δημοτικό συμβούλιο.

    Ο κ. Ζέρβας κατηγόρησε τον κ. Λεκάκη για θέατρο του παραλόγου και τον Γ. Μπουτάρη ότι κρατούσε σκοπίμως τους σχετικούς φακέλους στο γραφείο του ώστε να μη συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα οι κ.κ. Μπουτάρης και Ζέρβας αντάλλαξαν "φιλοφρονήσεις".

    Ο Σταύρος Καλαφάτης από τη μείζονα αντιπολίτευση και την παράταξη "Εντάξει", μίλησε για "ξεκατίνιασμα" και "θολούρα" στη διοίκηση και ζήτησε να ακολουθηθεί όλη η γραφειοκρατική διαδικασία προκειμένου να μην βρεθεί κάποιος αιρετός με δικαστική δίωξη στην πλάτη του.

    Από την άλλη, ο Σωκράτης Δημητριάδης, από την παράταξη του κου Καλαφάτη, άλλαξε στάση μέσα σε λίγες ώρες και αφότου έλειψε για κάποιο διάστημα από την αίθουσα, ίσως "προβληματιζόμενος" για την πρώτη ατάκα του από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου: "οι υπηρεσίες μάς είπαν ότι χρειάζεστε και εμείς θα ψηφίσουμε να μείνετε στις θέσεις σας, γιατί χρειάζεστε". Κάποιες ώρες μετά, βέβαια, ο κ. Δημητριάδης ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή του κου Καλαφάτη καθώς δεν επανέλαβε την πρώτη θέση του, όταν ο επικεφαλής του ζητούσε να αναβληθεί η συζήτηση μέχρις ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες παράσχουν στο δημοτικό συμβούλιο εισήγηση για τη χρησιμότητα των 192.

    Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Καθαριότητας, Λάζαρος Ζαχαριάδης, εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του με την άποψη του δημάρχου, ο οποίος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι θεωρεί ορθό να ασκηθεί έφεση, επικαλούμενος αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλους δήμους, των οποίων οι διοικήσεις δεν άσκησαν ένδικα μέσα.

    Κορυφαία ατάκα της συνεδρίασης ίσως ήταν εκείνη του Μάκη Στεργίου, επικεφαλής της παράταξης "Συμμαχία Πολιτών", καθώς δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το οικονομικό κόστος οποιασδήποτε πιθανής άσκησης ποινικής δίωξης "που θα υπάρξει σε βάρος των εργαζομένων".

    Και κάπως έτσι, η ιλαροτραγωδία κατέληξε με τους "γενναίους" του δημοτικού συμβουλίου να υποχωρούν μπροστά στο ενδεχόμενο να τους ασκηθούν διώξεις, εφόσον αποφάσιζαν από χθες να μην ασκήσουν έφεση και να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους, παρότι το δικαστήριο δικαίωσε πρωτοδίκως τους εργαζόμενους και ζήτησε από τον δήμο να πράξει αυτό ακριβώς το οποίο η πλειοψηφία φοβήθηκε.