ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Υποψήφιοι δήμαρχοι στην Καλαμαριά: Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…

Συνωστισμός στον εκλογικό προθάλαμο –Οι «σίγουροι», οι «έτοιμοι» και οι κομματικές καραμπόλες

 15/09/2018 12:43

Υποψήφιοι δήμαρχοι στην Καλαμαριά: Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς…

Η απλή αναλογική που καθιερώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον περιβόητο «Κλεισθένη» - το νόμο που, για τους ασχολούμενους με τα πράγματα, θα οδηγήσει στη «μπαχαλοποίηση» των δημοτικών συμβουλίων- ήταν φυσικό να ανοίξει την όρεξη σε επίδοξους υποψηφίους (τουλάχιστον) δημάρχους. Γιατί θα υπάρξουν και κάποιοι που θα σκεφτούν ότι ακόμη και αν δεν εκλεγούν Δήμαρχοι, θα εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι (ως επικεφαλής συνδυασμού) και θα μπορούν να ελέγξουν το «παιχνίδι» ή/και να εξασφαλίσουν αν όχι θέση αντιδημάρχου, κάποια άλλη έμμισθη θέση, για τον εαυτό τους ή συγγενικό τους πρόσωπο, καθώς για να ληφθεί μια απόφαση, οι συναλλαγές θα δίνουν και θα παίρνουν.

Στην Καλαμαριά λοιπόν, αν και είμαστε οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς και σύμφωνα με προβλέψεις, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα φτάσουν σε διψήφιο αριθμό!!! Όπως ανέφερε εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος, με συνολικά 33.000 έγκυρα ψηφοδέλτια στις προηγούμενες εκλογές, σημαίνει ότι με 700 - 800 ψήφους (και «μπακαλίστικο» υπολογισμό) έχεις εκλεγεί. Η ανακοίνωση, λοιπόν, τεσσάρων (από τους οκτώ που έχουν εκλεγεί) δημοτικών συμβούλων της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μανόλη Λαμτζίδη, τάραξε τα νερά και επιβεβαίωσε παρασκηνιακές κινήσεις που από καιρό γινόταν.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εν αρχή ην… ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και η 25μελής δημοτική του ομάδα. Μια ομάδα ασύνδετη και ετερόκλιτη, με 4-5 μέλη να απουσιάζουν συστηματικά από τις συνεδριάσεις, με μόνο 2-3 από αυτά να μπορούν να αρθρώσουν στοιχειώδη πολιτικό λόγο, με πολλούς να μην έχουν ούτε καλημέρα με κάποιους άλλους, με 3 συμβούλους προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία και έναν εντελώς απρόβλεπτο και υβριστικό προς τους υπόλοιπους. Και με το δήμαρχο να μην μπορεί να επιδείξει στοιχειώδη ηγετικά προσόντα και πυγμή για να επιβάλει την άποψή του, στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτή υπάρχει. Παράδειγμα, το ότι δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε αλλαγές αντιδημάρχων και προέδρων επιχειρήσεων.

Οι τρεις νεοδημοκράτες κατέχουν δύο (από τις 5) θέσεις αντιδημάρχων και μία (από τις 2) θέσεις προέδρου Επιχείρησης (έμμισθες όλες αυτές). Στην άλλη θέση προέδρου(στην Κοινωφελή Επιχείρηση) έχει στρογγυλοκαθίσει, με μισθό φυσικά, δημοτική σύμβουλος από το 2014 (!) για άγνωστους λόγους και βέβαια όχι λόγω υψηλών διοικητικών προσόντων. Καταλαβαίνει κανείς τι καζάνι σιγοβράζει και τι ψιθυρίζεται από τους υπόλοιπους, που είτε θέλουν να δείξουν και αυτοί κάποιες ικανότητες διοίκησης, είτε, βέβαια, επιθυμούν σφόδρα το μίσθιο μιας θέσης…

Αν τώρα συνυπολογίσουμε ότι με την απλή αναλογική ακόμη και αν πετύχουν το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών (πράγμα αδύνατο) οι 25 θα γίνουν 17, τότε καταλαβαίνετε τι μαχαίρια ακονίζονται για να βγουν… Και μέσα σε όλα αυτό το σκηνικό εμφανίζεται και ο Γιώργος Αμπατζίδης, παλιός δημοτικός σύμβουλος που αποσύρθηκε το 2010 για να μπει ο γιος του Ματθαίος, να κάνει καθημερινές επαφές για να καταρτίσει ψηφοδέλτιο, λέγοντας ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αν δεν δεχθεί ο γιος του να τεθεί επικεφαλής. Από την άλλη πλευρά, ο Θεοδόσης δείχνει να έχει εξασφαλίσει την παραμονή των 3 νεοδημοκρατών και κάνει προσπάθειες και επαφές ώστε η ΝΔ να μην κατεβάσει υποψήφιο στην Καλαμαριά, όπως είχε γίνει και το 2014.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχει και η Αμαλία Πασαλίδου με την παράταξή της –και έναν ακόμη δημοτικό σύμβουλο, στο σημερινό συμβούλιο. Παρότι ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2015, συνέχισε να αντιπολιτεύεται το δήμαρχο και μάλιστα όχι με πολιτική αντιπαράθεση, αλλά προσπαθώντας να ανακαλύψει σκάνδαλα εκεί που δεν υπήρχαν. Κάνοντας την έκπληξη στις εκλογές του ‘14 με το 7% που είχε συγκεντρώσει, αποτελεί το μήλο της Έριδος(!) καθώς έχει επαφές και με το Θεοδόση αλλά και με άλλες παρατάξεις, κρατώντας κρυφά τα χαρτιά της, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν θα πορευτεί μόνη της ή αν κάπου θα ενταχθεί.

Πάμε τώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην παράταξη που είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη συνεδρίαση, αυτή της εκλογής προεδρείου, φάνηκε η απομόνωση του Μ. Λαμτζίδη: Εκλέχθηκε με πρόταση της παράταξής του, αντιπρόεδρος του δ.σ., θέση εντελώς… διακοσμητική αλλά πρακτικά δύσκολη καθώς για να μιλήσει ως αρχηγός παράταξης θα πρέπει να κατεβεί από το προεδρείο στα έδρανα. Επειδή γραμματέας του προεδρείου εκλέχθηκε ένας άλλος επικεφαλής παράταξης, ο Στέλιος Ματσαρίδης, συμφωνήθηκε να μην εφαρμόζουν κατά γράμμα τον κανονισμό γιατί θα έχαναν χρόνο και θα υπήρχε χάσμα και μεγάλη… κινητικότητα στην αίθουσα. Μόνος κι έρημος λοιπόν ο αρχηγός, χωρίς να μπορεί να συνεννοηθεί στοιχειωδώς με τα μέλη της παράταξης και, σύντομα, να σχηματίζονται δύο ομάδες από κάτω.

Η μία, η γνωστή από προχθές τετράδα -νέα παράταξη- με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη και τους Στ. Μαβίδη, Δ. Αγγελοπούλου και Ν. Βουλγαράκη και η άλλη που ανέλαβε και το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων και πράξεων, με επικεφαλής τον Γιάννη Καϊμακτσίδη και τις Φιλιώ Καζάρα και Λιάνα Κοταλακίδου. Η υποψηφιότητα Τεμεκενίδη ψιθυριζόταν από καιρό, με τον ίδιο να δηλώνει ότι λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας (ιδιοκτήτης φροντιστηρίου) δεν έχει χρόνο για κάτι τέτοιο. Κάμφθηκε όμως και έβγαλε την ανακοίνωση όταν άρχισαν οι φημολογίες(;) για επικείμενη στήριξη του Θεοδόση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτή η στήριξη υπάρξει, πώς θα ενταχθούν ο Καϊμακτσίδης, για καιρό μέλος συνιστώσας με «ακτιβιστικές» τάσεις και η Κοταλακίδου με μακρά θητεία στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ;

Μη ξεχνάμε και τον Μιχάλη Παναγιωτίδη: υποψήφιος δήμαρχος το 2010 στηριζόμενος από τον «μικρό» τότε ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και επέδειξε δραστηριότητα με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, περιοδική έκδοση. Και ενώ περίμενε να είναι υποψήφιος και το 2014, ξαφνικά «φυτέψαν» τον Λαμτζίδη ως πιο προβεβλημένο πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διαχώρισε τη θέση του, κατέβηκε ως ανεξάρτητος και κατάφερε να συγκεντρώσει ένα 2,5% και να εκλεγεί ξανά, ακολουθώντας μια μοναχική πορεία με ορθό πολιτικό λόγο και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Τώρα, η τετράδα Τεμεκενίδη τον θυμήθηκε, του έκανε ήδη κρούση για συμπόρευση αλλά… έφαγε πόρτα. Στην τετράδα όμως, όλως παραδόξως, προσκολλήθηκε και ο γνωστός εκλογομάγειρας της Καλαμαριάς, πρώην γενικός γραμματέας και δεξί χέρι του Χριστόδουλου Οικονομίδη, Δημήτρης Λέκκας, που θα έκανε τα πάντα για να αποτύχει ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, που δεν τον… αξιοποίησε τουλάχιστον ως σύμβουλό του, ενώ ήταν ο πρωτεργάτης για να περάσει το δακτυλίδι της διαδοχής από τον Χριστόδουλο στον Θεοδόση.

Αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με την Αμαλία Πασαλίδου για να την βοηθήσει και οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, μόλις πληροφορήθηκε την κίνηση Τεμεκενίδη και πριν ακόμη από την ανακοίνωση της 13ης Σεπτέμβρη (!) άρχισε επαφές, σε πρώτη φάση, με υποψηφίους του Μπακογλίδη που δεν μπόρεσαν να εκλεγούν στις τελευταίες εκλογές, προκειμένου να συμπορευτούν με τον Άρη.
Ακόμη και στην υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ παράταξη έχουμε εξελίξεις. Ο κομμωτής και παράγοντας του Απόλλωνα Καλαμαριάς Αβραάμ Περσίδης ήταν δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2010-2014 μαζί με τον Γιάννη Παυλίδη και επικεφαλής τον Δαμιανό Παπαδόπουλο. Όταν αποφασίστηκε η αποστρατεία Δαμιανού και η τοποθέτηση του Βικέντιου Αντωνάκη ως υποψηφίου δημάρχου, ο Αβραάμ χολώθηκε και δεν έθεσε υποψηφιότητα. Τώρα, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, κάνει επαφές για την κατάρτιση του δικού του ψηφοδελτίου, με την ομάδα να συνεδριάζει κάθε Δευτέρα που είναι κλειστά τα κουρεία, στο καφέ του Γιάννη Παυλίδη. Αγαπητός στους Καλαμαριώτες και ιδιαίτερα στους Απολλωνιστές, αναμένεται να εκλεγεί τουλάχιστον ο ίδιος.

Ο Στέλιος Ματσαρίδης θα είναι επίσης υποψήφιος γιατί, όπως λέει, για τριακόσιους ψήφους δεν προσπέρασε τον Λαμτζίδη στις προηγούμενες εκλογές για να μπει στο δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες που το χέρι τους δεν πήγαινε να ψηφίσουν τους συμπορευόμενους με τον Θεοδόση. Είχε εκλεγεί ο ίδιος, ο γιος του και ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, στέλεχος της ΝΔ στο ΤΕΕ. Παραιτήθηκε ο γιος και ως πρώτη επιλαχούσα μπήκε η ανιψιά του. Μετά από κάποιο διάστημα παραιτήθηκε και αυτή και μπήκε ο πατέρας του Δαρδαμανέλη Θρασύβουλος, τομεάρχης σήμερα της Νέας Δημοκρατίας στον ανατολικό τομέα. Έχουμε δίκιο να λέμε ότι στην Καλαμαριά γίνεται το «έλα να δεις»!

Συνοψίζοντας, από τις έξι παρατάξεις που συμμετέχουν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, ο μόνος επικεφαλής που δεν θα ξανά είναι υποψήφιος είναι μάλλον ο Μανόλης Λαμτζίδης. Έχουμε δηλαδή τους εξής πέντε (5): Θεοδόσης Μπακογλίδης, Στέλιος Ματσαρίδης, Βικέντιος Αντωνάκης, Αμαλία Πασαλίδου, Μιχάλης Παναγιωτίδης. Προσθέτουμε άλλους τρεις (3) που ανακοινώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι: Άρης Τεμεκενίδης, Αβραάμ Περσίδης και Γιώργος (ή Ματθαίος) Αμπατζίδης. Σύνολο οκτώ (8), χωρίς να έχουν ανακοινώσει τι θα κάνουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ! Οι εξελίξεις τρέχουν…

Η ανακοίνωση των «4»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καλαμαριά, 13 Σεπτεμβρίου 2018


Ζούμε στην πιο καλή μεριά της Θεσσαλονίκης. Στον τόπο που ανέδειξαν οι παππούδες μας και τον μετέτρεψαν από βάλτους και «τσαμούρια» στον πιο όμορφο και περιζήτητο τόπο κατοικίας.
Τον τόπο αυτό, την Καλαμαριά μας, τον ζήσαμε στην ακμή του, στην ανάπτυξή του, στην αίγλη του. Τον ζούμε σήμερα και στο τέλμα του, στην απαξίωση που τον οδηγεί συστηματικά μια Διοίκηση κουρασμένη, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πάθος.
Προβληματιζόμαστε για το μέλλον του τόπου μας και νιώθουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμαριάς και να δώσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας και τους ανθρώπους της. Η Καλαμαριά χρειάζεται επανεκκίνηση.
Μας ενώνει η διάθεση να αλλάξουμε ρυθμό, να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, να ανοίξουμε τους ορίζοντες στους νέους να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν, να καταστήσουμε την Καλαμαριά ένα Δήμο-πρότυπο, όπως ήταν κάποτε και όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας.
Στη προσπάθεια αυτή έχουμε πολλά στηρίγματα. Τους νέους επιστήμονες, τους έμπειρους επαγγελματίες, τους ευσυνείδητους εργαζόμενους, το ισχυρό αλλά αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, τους μεγαλύτερους σε ηλικία και γεμάτους πολύτιμη εμπειρία συνδημότες μας.
Ο βασικός μας στόχος είναι ένας: μια νέα διοίκηση, με όραμα, σχέδιο, γνώση και εμπειρία, με αξιοκρατία, φροντίδα για όλους, έργο με προοπτική.
Ξεκινάμε σήμερα τη δημιουργία ενός νέου Δημοτικού φορέα, που έχει ως στόχο να ενώσει όλες τις δημιουργικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της πόλης μας, ανεξάρτητα από την πολιτική ταυτότητα που όλοι έχουμε, χωρίς αποκλεισμούς και κομματικές σκοπιμότητες. Ξεκινάμε την προσπάθεια για να φέρουμε πάλι την Καλαμαριά εκεί που της αξίζει, εκεί που αξίζει να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, να εργάζεσαι, να δημιουργείς, να χαίρεσαι τη ζωή σου.
Ελάτε μαζί μας, να ξαναστήσουμε την Καλαμαριά μας!
Δέσποινα Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλος
Νεκτάριος Βουλγαράκης, δημοτικός σύμβουλος
Σταύρος Μαβίδης, δημοτικός σύμβουλος
Άρης Τεμεκενίδης, δημοτικός σύμβουλος

Η απάντηση Λαμτζίδη

1. Υποστηρίζω σύμφωνα και με την τελευταία απόφαση της ΓΣ της ΡΕΚΚ ότι πρέπει να επιδιωχθεί η συγκρότηση ενός διευρυμένου αυτοδιοικητικού σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει από τον α γύρο το Δήμο Καλαμαριάς απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή.
2. Οι διεργασίες αυτές για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν "συντεταγμένα" μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες της ΡΕΚΚ σε γνώση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς, γιατί είμαι μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ερήμην της.
Διαφωνώ οριζοντίως, διαγωνίως και καθέτως με κινήσεις εκτός "συντεταγμένων" πλαισίων.
3. Το σημερινό εκλογικό σύστημα, το οποίο πιστώνω θετικά στην κυβέρνηση δεν επιτρέπει απλά, αλλά επιβάλλει τις συνεργασίες για τη συνδιοίκηση των δήμων μετά τις εκλογές με όρους προγραμματικούς και με διαφάνεια ύστερα από διαβούλευση των δημοκρατικών παρατάξεων και αυτό θα αποτελέσει επαναστατική καινοτομία και βαθειά τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.
4. Παραμένω ενεργά παρών στις αυτοδιοικητικές εξελίξεις στο Δήμο μας, αλλά δηλώνω ότι δεν θέτω απαράβατο όρο να γίνει δεκτή η δική μου υποψηφιότητα ως επικεφαλής του σχήματος προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα.
Στην επερχόμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορώ να αναλάβω τα καθήκοντα και του "στρατηγού" είτε και του "απλού στρατιώτη", πάντοτε μέσα και μετά από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του χώρου μας, με κριτήριο το καλό της Καλαμαριάς.
Μανόλης Λαμτζίδης
Επικεφαλής της ΡΕΚΚ
Αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς

Η απλή αναλογική που καθιερώνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον περιβόητο «Κλεισθένη» - το νόμο που, για τους ασχολούμενους με τα πράγματα, θα οδηγήσει στη «μπαχαλοποίηση» των δημοτικών συμβουλίων- ήταν φυσικό να ανοίξει την όρεξη σε επίδοξους υποψηφίους (τουλάχιστον) δημάρχους. Γιατί θα υπάρξουν και κάποιοι που θα σκεφτούν ότι ακόμη και αν δεν εκλεγούν Δήμαρχοι, θα εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι (ως επικεφαλής συνδυασμού) και θα μπορούν να ελέγξουν το «παιχνίδι» ή/και να εξασφαλίσουν αν όχι θέση αντιδημάρχου, κάποια άλλη έμμισθη θέση, για τον εαυτό τους ή συγγενικό τους πρόσωπο, καθώς για να ληφθεί μια απόφαση, οι συναλλαγές θα δίνουν και θα παίρνουν.

Στην Καλαμαριά λοιπόν, αν και είμαστε οκτώ μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς και σύμφωνα με προβλέψεις, οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα φτάσουν σε διψήφιο αριθμό!!! Όπως ανέφερε εν δυνάμει υποψήφιος δήμαρχος, με συνολικά 33.000 έγκυρα ψηφοδέλτια στις προηγούμενες εκλογές, σημαίνει ότι με 700 - 800 ψήφους (και «μπακαλίστικο» υπολογισμό) έχεις εκλεγεί. Η ανακοίνωση, λοιπόν, τεσσάρων (από τους οκτώ που έχουν εκλεγεί) δημοτικών συμβούλων της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μανόλη Λαμτζίδη, τάραξε τα νερά και επιβεβαίωσε παρασκηνιακές κινήσεις που από καιρό γινόταν.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Εν αρχή ην… ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης και η 25μελής δημοτική του ομάδα. Μια ομάδα ασύνδετη και ετερόκλιτη, με 4-5 μέλη να απουσιάζουν συστηματικά από τις συνεδριάσεις, με μόνο 2-3 από αυτά να μπορούν να αρθρώσουν στοιχειώδη πολιτικό λόγο, με πολλούς να μην έχουν ούτε καλημέρα με κάποιους άλλους, με 3 συμβούλους προερχόμενους από τη Νέα Δημοκρατία και έναν εντελώς απρόβλεπτο και υβριστικό προς τους υπόλοιπους. Και με το δήμαρχο να μην μπορεί να επιδείξει στοιχειώδη ηγετικά προσόντα και πυγμή για να επιβάλει την άποψή του, στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτή υπάρχει. Παράδειγμα, το ότι δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε αλλαγές αντιδημάρχων και προέδρων επιχειρήσεων.

Οι τρεις νεοδημοκράτες κατέχουν δύο (από τις 5) θέσεις αντιδημάρχων και μία (από τις 2) θέσεις προέδρου Επιχείρησης (έμμισθες όλες αυτές). Στην άλλη θέση προέδρου(στην Κοινωφελή Επιχείρηση) έχει στρογγυλοκαθίσει, με μισθό φυσικά, δημοτική σύμβουλος από το 2014 (!) για άγνωστους λόγους και βέβαια όχι λόγω υψηλών διοικητικών προσόντων. Καταλαβαίνει κανείς τι καζάνι σιγοβράζει και τι ψιθυρίζεται από τους υπόλοιπους, που είτε θέλουν να δείξουν και αυτοί κάποιες ικανότητες διοίκησης, είτε, βέβαια, επιθυμούν σφόδρα το μίσθιο μιας θέσης…

Αν τώρα συνυπολογίσουμε ότι με την απλή αναλογική ακόμη και αν πετύχουν το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών (πράγμα αδύνατο) οι 25 θα γίνουν 17, τότε καταλαβαίνετε τι μαχαίρια ακονίζονται για να βγουν… Και μέσα σε όλα αυτό το σκηνικό εμφανίζεται και ο Γιώργος Αμπατζίδης, παλιός δημοτικός σύμβουλος που αποσύρθηκε το 2010 για να μπει ο γιος του Ματθαίος, να κάνει καθημερινές επαφές για να καταρτίσει ψηφοδέλτιο, λέγοντας ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αν δεν δεχθεί ο γιος του να τεθεί επικεφαλής. Από την άλλη πλευρά, ο Θεοδόσης δείχνει να έχει εξασφαλίσει την παραμονή των 3 νεοδημοκρατών και κάνει προσπάθειες και επαφές ώστε η ΝΔ να μην κατεβάσει υποψήφιο στην Καλαμαριά, όπως είχε γίνει και το 2014.

Στο χώρο της κεντροαριστεράς υπάρχει και η Αμαλία Πασαλίδου με την παράταξή της –και έναν ακόμη δημοτικό σύμβουλο, στο σημερινό συμβούλιο. Παρότι ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2015, συνέχισε να αντιπολιτεύεται το δήμαρχο και μάλιστα όχι με πολιτική αντιπαράθεση, αλλά προσπαθώντας να ανακαλύψει σκάνδαλα εκεί που δεν υπήρχαν. Κάνοντας την έκπληξη στις εκλογές του ‘14 με το 7% που είχε συγκεντρώσει, αποτελεί το μήλο της Έριδος(!) καθώς έχει επαφές και με το Θεοδόση αλλά και με άλλες παρατάξεις, κρατώντας κρυφά τα χαρτιά της, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει αν θα πορευτεί μόνη της ή αν κάπου θα ενταχθεί.

Πάμε τώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση, στην παράταξη που είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη συνεδρίαση, αυτή της εκλογής προεδρείου, φάνηκε η απομόνωση του Μ. Λαμτζίδη: Εκλέχθηκε με πρόταση της παράταξής του, αντιπρόεδρος του δ.σ., θέση εντελώς… διακοσμητική αλλά πρακτικά δύσκολη καθώς για να μιλήσει ως αρχηγός παράταξης θα πρέπει να κατεβεί από το προεδρείο στα έδρανα. Επειδή γραμματέας του προεδρείου εκλέχθηκε ένας άλλος επικεφαλής παράταξης, ο Στέλιος Ματσαρίδης, συμφωνήθηκε να μην εφαρμόζουν κατά γράμμα τον κανονισμό γιατί θα έχαναν χρόνο και θα υπήρχε χάσμα και μεγάλη… κινητικότητα στην αίθουσα. Μόνος κι έρημος λοιπόν ο αρχηγός, χωρίς να μπορεί να συνεννοηθεί στοιχειωδώς με τα μέλη της παράταξης και, σύντομα, να σχηματίζονται δύο ομάδες από κάτω.

Η μία, η γνωστή από προχθές τετράδα -νέα παράταξη- με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη και τους Στ. Μαβίδη, Δ. Αγγελοπούλου και Ν. Βουλγαράκη και η άλλη που ανέλαβε και το βαρύ φορτίο της υπεράσπισης των κυβερνητικών θέσεων και πράξεων, με επικεφαλής τον Γιάννη Καϊμακτσίδη και τις Φιλιώ Καζάρα και Λιάνα Κοταλακίδου. Η υποψηφιότητα Τεμεκενίδη ψιθυριζόταν από καιρό, με τον ίδιο να δηλώνει ότι λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας (ιδιοκτήτης φροντιστηρίου) δεν έχει χρόνο για κάτι τέτοιο. Κάμφθηκε όμως και έβγαλε την ανακοίνωση όταν άρχισαν οι φημολογίες(;) για επικείμενη στήριξη του Θεοδόση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτή η στήριξη υπάρξει, πώς θα ενταχθούν ο Καϊμακτσίδης, για καιρό μέλος συνιστώσας με «ακτιβιστικές» τάσεις και η Κοταλακίδου με μακρά θητεία στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ;

Μη ξεχνάμε και τον Μιχάλη Παναγιωτίδη: υποψήφιος δήμαρχος το 2010 στηριζόμενος από τον «μικρό» τότε ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και επέδειξε δραστηριότητα με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, περιοδική έκδοση. Και ενώ περίμενε να είναι υποψήφιος και το 2014, ξαφνικά «φυτέψαν» τον Λαμτζίδη ως πιο προβεβλημένο πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διαχώρισε τη θέση του, κατέβηκε ως ανεξάρτητος και κατάφερε να συγκεντρώσει ένα 2,5% και να εκλεγεί ξανά, ακολουθώντας μια μοναχική πορεία με ορθό πολιτικό λόγο και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Τώρα, η τετράδα Τεμεκενίδη τον θυμήθηκε, του έκανε ήδη κρούση για συμπόρευση αλλά… έφαγε πόρτα. Στην τετράδα όμως, όλως παραδόξως, προσκολλήθηκε και ο γνωστός εκλογομάγειρας της Καλαμαριάς, πρώην γενικός γραμματέας και δεξί χέρι του Χριστόδουλου Οικονομίδη, Δημήτρης Λέκκας, που θα έκανε τα πάντα για να αποτύχει ο Θεοδόσης Μπακογλίδης, που δεν τον… αξιοποίησε τουλάχιστον ως σύμβουλό του, ενώ ήταν ο πρωτεργάτης για να περάσει το δακτυλίδι της διαδοχής από τον Χριστόδουλο στον Θεοδόση.

Αφού προηγήθηκαν συναντήσεις με την Αμαλία Πασαλίδου για να την βοηθήσει και οι οποίες δεν τελεσφόρησαν, μόλις πληροφορήθηκε την κίνηση Τεμεκενίδη και πριν ακόμη από την ανακοίνωση της 13ης Σεπτέμβρη (!) άρχισε επαφές, σε πρώτη φάση, με υποψηφίους του Μπακογλίδη που δεν μπόρεσαν να εκλεγούν στις τελευταίες εκλογές, προκειμένου να συμπορευτούν με τον Άρη.
Ακόμη και στην υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ παράταξη έχουμε εξελίξεις. Ο κομμωτής και παράγοντας του Απόλλωνα Καλαμαριάς Αβραάμ Περσίδης ήταν δημοτικός σύμβουλος την περίοδο 2010-2014 μαζί με τον Γιάννη Παυλίδη και επικεφαλής τον Δαμιανό Παπαδόπουλο. Όταν αποφασίστηκε η αποστρατεία Δαμιανού και η τοποθέτηση του Βικέντιου Αντωνάκη ως υποψηφίου δημάρχου, ο Αβραάμ χολώθηκε και δεν έθεσε υποψηφιότητα. Τώρα, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε, κάνει επαφές για την κατάρτιση του δικού του ψηφοδελτίου, με την ομάδα να συνεδριάζει κάθε Δευτέρα που είναι κλειστά τα κουρεία, στο καφέ του Γιάννη Παυλίδη. Αγαπητός στους Καλαμαριώτες και ιδιαίτερα στους Απολλωνιστές, αναμένεται να εκλεγεί τουλάχιστον ο ίδιος.

Ο Στέλιος Ματσαρίδης θα είναι επίσης υποψήφιος γιατί, όπως λέει, για τριακόσιους ψήφους δεν προσπέρασε τον Λαμτζίδη στις προηγούμενες εκλογές για να μπει στο δεύτερο γύρο, συγκεντρώνοντας τους δυσαρεστημένους νεοδημοκράτες που το χέρι τους δεν πήγαινε να ψηφίσουν τους συμπορευόμενους με τον Θεοδόση. Είχε εκλεγεί ο ίδιος, ο γιος του και ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, στέλεχος της ΝΔ στο ΤΕΕ. Παραιτήθηκε ο γιος και ως πρώτη επιλαχούσα μπήκε η ανιψιά του. Μετά από κάποιο διάστημα παραιτήθηκε και αυτή και μπήκε ο πατέρας του Δαρδαμανέλη Θρασύβουλος, τομεάρχης σήμερα της Νέας Δημοκρατίας στον ανατολικό τομέα. Έχουμε δίκιο να λέμε ότι στην Καλαμαριά γίνεται το «έλα να δεις»!

Συνοψίζοντας, από τις έξι παρατάξεις που συμμετέχουν σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, ο μόνος επικεφαλής που δεν θα ξανά είναι υποψήφιος είναι μάλλον ο Μανόλης Λαμτζίδης. Έχουμε δηλαδή τους εξής πέντε (5): Θεοδόσης Μπακογλίδης, Στέλιος Ματσαρίδης, Βικέντιος Αντωνάκης, Αμαλία Πασαλίδου, Μιχάλης Παναγιωτίδης. Προσθέτουμε άλλους τρεις (3) που ανακοινώνουν ότι θα είναι υποψήφιοι: Άρης Τεμεκενίδης, Αβραάμ Περσίδης και Γιώργος (ή Ματθαίος) Αμπατζίδης. Σύνολο οκτώ (8), χωρίς να έχουν ανακοινώσει τι θα κάνουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ! Οι εξελίξεις τρέχουν…

Η ανακοίνωση των «4»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καλαμαριά, 13 Σεπτεμβρίου 2018


Ζούμε στην πιο καλή μεριά της Θεσσαλονίκης. Στον τόπο που ανέδειξαν οι παππούδες μας και τον μετέτρεψαν από βάλτους και «τσαμούρια» στον πιο όμορφο και περιζήτητο τόπο κατοικίας.
Τον τόπο αυτό, την Καλαμαριά μας, τον ζήσαμε στην ακμή του, στην ανάπτυξή του, στην αίγλη του. Τον ζούμε σήμερα και στο τέλμα του, στην απαξίωση που τον οδηγεί συστηματικά μια Διοίκηση κουρασμένη, χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πάθος.
Προβληματιζόμαστε για το μέλλον του τόπου μας και νιώθουμε την ανάγκη να προχωρήσουμε μπροστά, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Καλαμαριάς και να δώσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας και τους ανθρώπους της. Η Καλαμαριά χρειάζεται επανεκκίνηση.
Μας ενώνει η διάθεση να αλλάξουμε ρυθμό, να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας, να ανοίξουμε τους ορίζοντες στους νέους να μείνουν εδώ και να δημιουργήσουν, να καταστήσουμε την Καλαμαριά ένα Δήμο-πρότυπο, όπως ήταν κάποτε και όπως αξίζει σε μας και στα παιδιά μας.
Στη προσπάθεια αυτή έχουμε πολλά στηρίγματα. Τους νέους επιστήμονες, τους έμπειρους επαγγελματίες, τους ευσυνείδητους εργαζόμενους, το ισχυρό αλλά αναξιοποίητο ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου, τους μεγαλύτερους σε ηλικία και γεμάτους πολύτιμη εμπειρία συνδημότες μας.
Ο βασικός μας στόχος είναι ένας: μια νέα διοίκηση, με όραμα, σχέδιο, γνώση και εμπειρία, με αξιοκρατία, φροντίδα για όλους, έργο με προοπτική.
Ξεκινάμε σήμερα τη δημιουργία ενός νέου Δημοτικού φορέα, που έχει ως στόχο να ενώσει όλες τις δημιουργικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις της πόλης μας, ανεξάρτητα από την πολιτική ταυτότητα που όλοι έχουμε, χωρίς αποκλεισμούς και κομματικές σκοπιμότητες. Ξεκινάμε την προσπάθεια για να φέρουμε πάλι την Καλαμαριά εκεί που της αξίζει, εκεί που αξίζει να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, να εργάζεσαι, να δημιουργείς, να χαίρεσαι τη ζωή σου.
Ελάτε μαζί μας, να ξαναστήσουμε την Καλαμαριά μας!
Δέσποινα Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλος
Νεκτάριος Βουλγαράκης, δημοτικός σύμβουλος
Σταύρος Μαβίδης, δημοτικός σύμβουλος
Άρης Τεμεκενίδης, δημοτικός σύμβουλος

Η απάντηση Λαμτζίδη

1. Υποστηρίζω σύμφωνα και με την τελευταία απόφαση της ΓΣ της ΡΕΚΚ ότι πρέπει να επιδιωχθεί η συγκρότηση ενός διευρυμένου αυτοδιοικητικού σχήματος, το οποίο θα διεκδικήσει από τον α γύρο το Δήμο Καλαμαριάς απέναντι στη σημερινή δημοτική αρχή.
2. Οι διεργασίες αυτές για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να γίνουν "συντεταγμένα" μέσα από τις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες της ΡΕΚΚ σε γνώση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς, γιατί είμαι μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ερήμην της.
Διαφωνώ οριζοντίως, διαγωνίως και καθέτως με κινήσεις εκτός "συντεταγμένων" πλαισίων.
3. Το σημερινό εκλογικό σύστημα, το οποίο πιστώνω θετικά στην κυβέρνηση δεν επιτρέπει απλά, αλλά επιβάλλει τις συνεργασίες για τη συνδιοίκηση των δήμων μετά τις εκλογές με όρους προγραμματικούς και με διαφάνεια ύστερα από διαβούλευση των δημοκρατικών παρατάξεων και αυτό θα αποτελέσει επαναστατική καινοτομία και βαθειά τομή στα αυτοδιοικητικά πράγματα της χώρας.
4. Παραμένω ενεργά παρών στις αυτοδιοικητικές εξελίξεις στο Δήμο μας, αλλά δηλώνω ότι δεν θέτω απαράβατο όρο να γίνει δεκτή η δική μου υποψηφιότητα ως επικεφαλής του σχήματος προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα.
Στην επερχόμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορώ να αναλάβω τα καθήκοντα και του "στρατηγού" είτε και του "απλού στρατιώτη", πάντοτε μέσα και μετά από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες του χώρου μας, με κριτήριο το καλό της Καλαμαριάς.
Μανόλης Λαμτζίδης
Επικεφαλής της ΡΕΚΚ
Αντιπρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Καλαμαριάς

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία