ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ζητούνται υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην Καλαμαριά

Ξεκαθαρίζει το τοπίο των υποψηφίων δημάρχων, οι οποίοι αναζητούν επειγόντως δημοτικούς συμβούλους στον πεζόδρομο - Στη μάχη και ο τηλεοπτικός σταρ Γιώργος Μαυρίδης;

 28/10/2018 07:24

Ζητούνται υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην Καλαμαριά

Το θολό τοπίο σε ό, τι αφορά τις δημοτικές εκλογές στην Καλαμαριά αρχίζει να καθαρίζει έναν μήνα μετά το πρώτο δημοσίευμα του makthes.gr, το οποίο ακόμη συζητιέται στα πηγαδάκια του δημαρχείου και όσων ενδιαφέρονται να το προσεγγίσουν. Οι εξελίξεις τρέχουν και αξίζει να δούμε τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον μεγάλο προσφυγικό δήμο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στην παράταξη της συμπολίτευσης, η «ενωτική» σύσκεψη της δημοτικής ομάδας που, αμέσως μετά το ρεπορτάζ μας, συγκάλεσε ο δήμαρχος, δεν απέδωσε καρπούς. Όσοι περίμεναν να δουν διοίκηση και συμβούλους να σηκώνουν τα μανίκια και να εργάζονται από κοινού για το καλό του τόπου διαψεύστηκαν οικτρά. Η… κόλλα που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος αποδείχθηκε μάλλον ανίσχυρη. Αντιθέτως, μεγάλο ποσοστό των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας διακατέχονται από πανικό συνειδητοποιώντας ότι την επομένη των εκλογών περίπου δέκα από αυτούς θα πάψουν να κατέχουν το αξίωμα. Επιδίδονται λοιπόν σε έναν αγώνα δρόμου, ανεβοκατεβαίνοντας τα Σαββατοκύριακα τον πεζόδρομο, για να σφίξουν χέρια συμπολιτών τους. Φυσικά συνεχίζονται τα αλληλομαχαιρώματα και οι οικειοποιήσεις έργων του μακρινού παρελθόντος καθώς και η διερεύνηση των πιθανοτήτων χρήσης της δοκιμασμένης συνταγής των συνεργασιών: «σου δίνω δέκα ψήφους στο Καραμπουρνάκι, μου δίνεις δέκα από το Βότση;». Τακτική η οποία μπορεί και να γεννά φρούδες ελπίδες αφού η ψήφος είναι μυστική.

Όσον αφορά το δήμαρχο, προσπαθεί να δείχνει σίγουρος νικητής αλλά οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως εμφανώς ανήσυχο και εκνευρισμένο. Και πώς να μην είναι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε ο Θεοδόσης Μπακογλίδης και όπως κάποιοι του είχαν υποσχεθεί. Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μην υποστηρίξουν επισήμως τον εκλεκτό τους υποψήφιο δήμαρχο (κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο), δύο όμως σοβαρές υποψηφιότητες στελεχών τους οριστικοποιήθηκαν: Άρης Τεμεκενίδης και Γιάννης Δαρδαμανέλης αντιστοίχως κατεβαίνουν δυναμικά στην εκλογική αρένα. Εξαιρετικά αμυδρή παραμένει η πιθανότητα να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του Θεοδόση Μπακογλίδη οι τέσσερις εναπομείναντες σύμβουλοι του Λαμτζίδη (Λαμτζίδης, Καϊμακτσίδης, Καζάρα, Κοταλακίδου) στην επίσης «χλωμή» περίπτωση που τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, οι τρεις νεοδημοκράτες που παραμένουν μαζί του θα πρέπει να αλιεύσουν ψήφους κόντρα στον Δαρδαμανέλη ο οποίος φυσικά δεν είναι Ματσαρίδης, καθώς έχει πρόσβαση στους νέους ψηφοφόρους, γνώσεις, ενθουσιασμό και… πατέρα.

Μια φήμη που κυκλοφόρησε για πολλοστή φορά περί επικείμενης αντικατάστασης προσώπων σε (έμμισθες) θέσεις διοίκησης, για επίσης πολλοστή φορά διαψεύστηκε καθώς θεωρείται πως ο δήμαρχος δεν έχει την πυγμή να επιλέξει και να επιβάλει όσους έχουν ικανότητες και όχι όσους έχουν οικονομικά προβλήματα.

Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά

Έτσι, πραγματοποιεί καθημερινά αρκετές συναντήσεις, καθώς το ψηφοδέλτιό του χρειάζεται συμπλήρωση και η ζήτηση υποψηφίων συμβούλων στην «αγορά» είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, με τους πρωτοεμφανιζόμενους υποψηφίους δημάρχους να θέλουν να κλείσουν νωρίς τους δικούς τους συνδυασμούς. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δημοτικών συμβούλων του Θ. Μπακογλίδη περίπου οι μισοί έχουν συμπληρώσει έξι δεκαετίες ζωής, ο μικρότερος είναι γύρω στα 35 και κάποιοι είναι δημοτικοί σύμβουλοι από το 1982! Η συγκεκριμένη επισήμανση έχει σημασία καθώς σε αυτές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, θα ψηφίσουν και οι 17αρηδες, οι μαθητές της σημερινής Γ΄ Λυκείου.

Η «ομάδα των 4» που διαχώρισαν τη θέση τους από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη (και τους Αγγελοπούλου, Βουλγαράκη, Μαβίδη) έγινε πλέον παράταξη με όνομα «Καλαμαριά, πρώτη ξανά». Μάλιστα έχουν προγραμματίσει την πρώτη τους εμφάνιση μεθαύριο Τρίτη 30 Οκτωβρίου σε γνωστό καφέ στην κάτω πλευρά του πεζόδρομου. Στόχος τους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία «για γνωριμία, κουβέντα και ανταλλαγή ιδεών για να φέρουμε την Καλαμαριά εκεί που πρέπει», όπως αναφέρουν στην πρόσκλησή τους. Στο μεταξύ, όπως υποστηρίζουν, εξασφάλισαν τη συμμετοχή και άλλων υποψηφίων από το ψηφοδέλτιο Λαμτζίδη της προηγούμενης αναμέτρησης αλλά και τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των βουλευτών Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα απομάκρυναν τον Λέκκα  που είχε γίνει φορτικός ζητώντας επίμονα να αναλάβει την προβολή της παράταξης, η οποία, προφανώς, θα ανατεθεί στον αδελφό του Άρη, τον Πασχάλη Τεμεκενίδη και την εταιρεία του. Ήδη, η “palmosanalysis” διενεργεί δημοσκόπηση στην Καλαμαριά για την ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της, επικεντρώνοντας στις ηλικίες άνω των 35 και κάτω των 45 ετών.

Ποιος είναι ο Δαρδαμανέλης

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, είναι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Στέλιου Ματσαρίδη η οποία στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές υποστηρίχθηκε (επισήμως) από τους ΑΝΕΛ και (ανεπισήμως) έλαβε στήριξη από ακόμη δεξιότερα αλλά και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως «αντάρτης» κόντρα στον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ συνδυασμό. Ο Δαρδαμανέλης ανακοίνωσε από το διαδίκτυο ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Καλαμαριά, επιζητώντας και ελπίζοντας στη στήριξη της ΝΔ στην οποία ο πατέρας του Θρασύβουλος, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, είναι τομεάρχης ανατολικού τομέα και Μητσοτακικός. Προφανώς έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, στους οποίους – αν κρίνουμε με ποιους μοιράστηκε τη δημοσίευση στο FB – συμπεριλαμβάνονται παλαιοί εκλεγμένοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τους συνδυασμούς του ΧάρρυΚλινν και του Ματσαρίδη. Σίγουρα θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του οι Ματσαρίδηδες (πατέρας και γιός) ενώ η επαφή που επιχείρησε με νεοδημοκράτες  που συμπράττουν με τον συνδυασμό του Θεοδόση Μπακογλίδη, δεν ευοδώθηκε.

Αντίθετα, δείχνει να προχωρά η σύμπραξη του Δαρδαμανέλη με την Αμαλία Πασαλίδου και τον (μοναδικό) δημοτικό σύμβουλο της παράταξής της Γιώργο Παπαδόπουλο. Η Πασαλίδου ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2015 και στη συνέχεια «όπου φυσήξει ο άνεμος». Με ατού το 7% των προηγούμενων εκλογών του 2014, συνομίλησε με Μπακογλίδη, Τεμεκενίδη και Δαρδαμανέλη αλλά φαίνεται να καταλήγει στον τελευταίο, για λόγους καθαρά… μη πολιτικούς.

Ο Μιχάλης Παναγιωτίδης και η οικογένεια Αμπατζίδη

Μένοντας στον τομέα των συνεργασιών, η πόρτα που είχε κλείσει ο Μιχάλης Παναγιωτίδης στον Άρη Τεμεκενίδη στην προσπάθεια του τελευταίου να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιό του, δείχνει να ξανανοίγει. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και αυξημένες δείχνουν οι πιθανότητες να είναι  τελικά ο Παναγιωτίδης και οι  συνεργάτες του στο ψηφοδέλτιο του Άρη.

Η προσπάθεια της οικογένειας Αμπατζίδη για συμπλήρωση ψηφοδελτίου συνεχίζεται αθόρυβα και το μέλλον θα δείξει αν θα φέρει αποτελέσματα. Ο υιός Ματθαίος απουσιάζει σταθερά από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι ελάχιστες. Σε αντίθεση με τον πατέρα του Γιώργο ο οποίος καθημερινά περιδιαβαίνει τον πεζόδρομο κάνοντας συναντήσεις. Ωστόσο αφήνουν να διαρρεύσουν ελάχιστα νέα για τις κινήσεις τους φοβούμενοι μήπως προσεγγίσει ο δήμαρχος υποψήφιους που εξασφάλισαν οι ίδιοι, ενώ, όπως το δίδυμο Βούγια – Νυφούδη, δεν αποκαλύπτουν ποιος από τους δύο θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Και ο Γιώργος Μαυρίδης;

Ο Αβραάμ Περσίδης βρήκε όνομα για την παράταξή του -«Η Καλαμαριά που μας αξίζει»- και συμπληρώνει με ταχείς ρυθμούς το ψηφοδέλτιο του επικεντρώνοντας κυρίως στην «οικογένεια» του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η σελίδα του Αβραάμ στο FB έχει γεμίσει με φωτογραφίες υποψηφίων συμβούλων που ανταλλάσσουν  θερμή χειραψία μαζί του στο γραφείο του κουρείου του, αν και οι περισσότεροι δεν χρήζουν… κόμμωσης. Πρόταση έγινε και στον γνωστό τηλεοπτικό αστέρα Γιώργο Μαυρίδη – τον άσπονδο φίλο του Σάκη Τανιμανίδη –ο οποίος ακόμη δεν απάντησε.

Τέλος, νηνεμία επικρατεί στη «Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς». Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Βικέντιος Αντωνάκης και στο ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν κυρίως κομματικά  στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, προσπαθώντας να περιορίσουν τη ζημιά που θα ενδέχεται να προκαλέσει η παράταξη του Αβραάμ Περσίδη.

Συμπερασματικά, ο αρχικός ενθουσιασμός για την κάθοδο πολλών υποψηφίων δημάρχων δείχνει να περιορίζεται εξαιτίας δύο σημαντικών σκοπέλων: Είναι δύσκολο να βρει κανείς 41 υποψηφίους συμβούλους (όσες οι έδρες του συμβουλίου) από τους οποίους, μάλιστα, το 40% - δηλαδή 17 - να είναι γυναίκες. Και βέβαια είναι ακόμη δυσκολότερο αυτή την εποχή να διαθέσεις το ποσό που χρειάζεται για εκλογικό κέντρο, έντυπα, παράβολα κλπ.

Περιορισμένη και επιλεκτική καθαριότητα

Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας σε δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ των Καλαμαριωτών για την ιεράρχηση των προβλημάτων της πόλης τους. Αν υπήρχαν bookmakersστην περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα άφηναν εκτός λίστας την καθαριότητα, μιας και θα κατακτούσε σίγουρα την πρωτιά.

Η προαναγγελία μας για τη συνέχεια του ρεπορτάζ σχετικά με την καθαριότητα στην Καλαμαριά, έκανε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να χάσει τον ύπνο του και να καταφύγει, για μια ακόμη φορά σε σπασμωδικές κινήσεις.

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την έλλειψη προσωπικού αλλά και την συνεχή ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, των φορτηγών και του υπόλοιπου εξοπλισμού του δήμου. Στην Καλαμαριά μάλιστα συναντάμε το σπάνιο φαινόμενο να υπάρχουν απορριμματοφόρα και να λείπουν οδηγοί εξαιτίας και του κακού σχεδιασμού που δεν επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε, αναφέρονται σε αντιδήμαρχο-«αστυνόμο Σαΐνη» που δεν εμπιστεύεται επόπτες και επιστάτες καθαριότητας αλλά κρύβεται πίσω από θάμνους (!) παρακολουθώντας αν το προσωπικό εργάζεται ή κάνει διάλειμμα για τσιγάρο. Ο ίδιος δεν διστάζει να ακολουθεί με το προσωπικό του αυτοκίνητο απορριμματοφόρα για να δει πώς δουλεύουν. Γενικώς καταγγέλλουν τον αντιδήμαρχο για αυταρχική συμπεριφορά, όπως καταγγέλλουν και την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων που τον καλύπτει και δεν προχωρά σε καταγγελία για συγκεκριμένα γεγονότα.

Φυσικά και δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος καταλαμβάνει, για πολλοστή φορά, τη συγκεκριμένη θέση παραμονές δημοτικών εκλογών. Και για πολλοστή φορά, δεν έχει ολόκληρη η Καλαμαριά πρόβλημα καθαριότητας. Η Νέα Κρήνη, περιοχή κατοικίας και άγρας ψήφων του αντιδημάρχου, αστράφτει πραγματικά. Δεν είναι τυχαίο πως από τους 700-750 σταυρούς που συγκεντρώνει στις εκλογές πάνω από 500 προέρχονται από τη Νέα Κρήνη…

Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν κινούνται διαδικασίες για την άμεση απασχόληση έκτακτου – εποχιακού προσωπικού;  Μήπως γιατί όσο πιο κοντά στις εκλογές κινηθούν, τόσο πιο εύκολα θα κερδηθούν εντυπώσεις και ψήφοι;

Γενικώς, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα – πράσινο) αλλά και μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, όσο και η έλλειψη συντονισμού και προσωπικού, έχουν οδηγήσει την καθαριότητα στην Καλαμαριά στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Δεν έφτασε ακόμη στα χάλια του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά προς τα εκεί οδεύει. Εκτός, φυσικά, από τη Νέα Κρήνη.

Το θολό τοπίο σε ό, τι αφορά τις δημοτικές εκλογές στην Καλαμαριά αρχίζει να καθαρίζει έναν μήνα μετά το πρώτο δημοσίευμα του makthes.gr, το οποίο ακόμη συζητιέται στα πηγαδάκια του δημαρχείου και όσων ενδιαφέρονται να το προσεγγίσουν. Οι εξελίξεις τρέχουν και αξίζει να δούμε τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στον μεγάλο προσφυγικό δήμο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στην παράταξη της συμπολίτευσης, η «ενωτική» σύσκεψη της δημοτικής ομάδας που, αμέσως μετά το ρεπορτάζ μας, συγκάλεσε ο δήμαρχος, δεν απέδωσε καρπούς. Όσοι περίμεναν να δουν διοίκηση και συμβούλους να σηκώνουν τα μανίκια και να εργάζονται από κοινού για το καλό του τόπου διαψεύστηκαν οικτρά. Η… κόλλα που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος αποδείχθηκε μάλλον ανίσχυρη. Αντιθέτως, μεγάλο ποσοστό των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας διακατέχονται από πανικό συνειδητοποιώντας ότι την επομένη των εκλογών περίπου δέκα από αυτούς θα πάψουν να κατέχουν το αξίωμα. Επιδίδονται λοιπόν σε έναν αγώνα δρόμου, ανεβοκατεβαίνοντας τα Σαββατοκύριακα τον πεζόδρομο, για να σφίξουν χέρια συμπολιτών τους. Φυσικά συνεχίζονται τα αλληλομαχαιρώματα και οι οικειοποιήσεις έργων του μακρινού παρελθόντος καθώς και η διερεύνηση των πιθανοτήτων χρήσης της δοκιμασμένης συνταγής των συνεργασιών: «σου δίνω δέκα ψήφους στο Καραμπουρνάκι, μου δίνεις δέκα από το Βότση;». Τακτική η οποία μπορεί και να γεννά φρούδες ελπίδες αφού η ψήφος είναι μυστική.

Όσον αφορά το δήμαρχο, προσπαθεί να δείχνει σίγουρος νικητής αλλά οι συνεργάτες του τον περιγράφουν ως εμφανώς ανήσυχο και εκνευρισμένο. Και πώς να μην είναι όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε ο Θεοδόσης Μπακογλίδης και όπως κάποιοι του είχαν υποσχεθεί. Μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να μην υποστηρίξουν επισήμως τον εκλεκτό τους υποψήφιο δήμαρχο (κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο), δύο όμως σοβαρές υποψηφιότητες στελεχών τους οριστικοποιήθηκαν: Άρης Τεμεκενίδης και Γιάννης Δαρδαμανέλης αντιστοίχως κατεβαίνουν δυναμικά στην εκλογική αρένα. Εξαιρετικά αμυδρή παραμένει η πιθανότητα να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο του Θεοδόση Μπακογλίδη οι τέσσερις εναπομείναντες σύμβουλοι του Λαμτζίδη (Λαμτζίδης, Καϊμακτσίδης, Καζάρα, Κοταλακίδου) στην επίσης «χλωμή» περίπτωση που τον στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, οι τρεις νεοδημοκράτες που παραμένουν μαζί του θα πρέπει να αλιεύσουν ψήφους κόντρα στον Δαρδαμανέλη ο οποίος φυσικά δεν είναι Ματσαρίδης, καθώς έχει πρόσβαση στους νέους ψηφοφόρους, γνώσεις, ενθουσιασμό και… πατέρα.

Μια φήμη που κυκλοφόρησε για πολλοστή φορά περί επικείμενης αντικατάστασης προσώπων σε (έμμισθες) θέσεις διοίκησης, για επίσης πολλοστή φορά διαψεύστηκε καθώς θεωρείται πως ο δήμαρχος δεν έχει την πυγμή να επιλέξει και να επιβάλει όσους έχουν ικανότητες και όχι όσους έχουν οικονομικά προβλήματα.

Μεγάλη ζήτηση, μικρή προσφορά

Έτσι, πραγματοποιεί καθημερινά αρκετές συναντήσεις, καθώς το ψηφοδέλτιό του χρειάζεται συμπλήρωση και η ζήτηση υποψηφίων συμβούλων στην «αγορά» είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, με τους πρωτοεμφανιζόμενους υποψηφίους δημάρχους να θέλουν να κλείσουν νωρίς τους δικούς τους συνδυασμούς. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δημοτικών συμβούλων του Θ. Μπακογλίδη περίπου οι μισοί έχουν συμπληρώσει έξι δεκαετίες ζωής, ο μικρότερος είναι γύρω στα 35 και κάποιοι είναι δημοτικοί σύμβουλοι από το 1982! Η συγκεκριμένη επισήμανση έχει σημασία καθώς σε αυτές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, θα ψηφίσουν και οι 17αρηδες, οι μαθητές της σημερινής Γ΄ Λυκείου.

Η «ομάδα των 4» που διαχώρισαν τη θέση τους από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Άρη Τεμεκενίδη (και τους Αγγελοπούλου, Βουλγαράκη, Μαβίδη) έγινε πλέον παράταξη με όνομα «Καλαμαριά, πρώτη ξανά». Μάλιστα έχουν προγραμματίσει την πρώτη τους εμφάνιση μεθαύριο Τρίτη 30 Οκτωβρίου σε γνωστό καφέ στην κάτω πλευρά του πεζόδρομου. Στόχος τους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία «για γνωριμία, κουβέντα και ανταλλαγή ιδεών για να φέρουμε την Καλαμαριά εκεί που πρέπει», όπως αναφέρουν στην πρόσκλησή τους. Στο μεταξύ, όπως υποστηρίζουν, εξασφάλισαν τη συμμετοχή και άλλων υποψηφίων από το ψηφοδέλτιο Λαμτζίδη της προηγούμενης αναμέτρησης αλλά και τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των βουλευτών Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα απομάκρυναν τον Λέκκα  που είχε γίνει φορτικός ζητώντας επίμονα να αναλάβει την προβολή της παράταξης, η οποία, προφανώς, θα ανατεθεί στον αδελφό του Άρη, τον Πασχάλη Τεμεκενίδη και την εταιρεία του. Ήδη, η “palmosanalysis” διενεργεί δημοσκόπηση στην Καλαμαριά για την ιεράρχηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί της, επικεντρώνοντας στις ηλικίες άνω των 35 και κάτω των 45 ετών.

Ποιος είναι ο Δαρδαμανέλης

Ο Γιάννης Δαρδαμανέλης, είναι δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Στέλιου Ματσαρίδη η οποία στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές υποστηρίχθηκε (επισήμως) από τους ΑΝΕΛ και (ανεπισήμως) έλαβε στήριξη από ακόμη δεξιότερα αλλά και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ ως «αντάρτης» κόντρα στον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ συνδυασμό. Ο Δαρδαμανέλης ανακοίνωσε από το διαδίκτυο ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Καλαμαριά, επιζητώντας και ελπίζοντας στη στήριξη της ΝΔ στην οποία ο πατέρας του Θρασύβουλος, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, είναι τομεάρχης ανατολικού τομέα και Μητσοτακικός. Προφανώς έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, στους οποίους – αν κρίνουμε με ποιους μοιράστηκε τη δημοσίευση στο FB – συμπεριλαμβάνονται παλαιοί εκλεγμένοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τους συνδυασμούς του ΧάρρυΚλινν και του Ματσαρίδη. Σίγουρα θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του οι Ματσαρίδηδες (πατέρας και γιός) ενώ η επαφή που επιχείρησε με νεοδημοκράτες  που συμπράττουν με τον συνδυασμό του Θεοδόση Μπακογλίδη, δεν ευοδώθηκε.

Αντίθετα, δείχνει να προχωρά η σύμπραξη του Δαρδαμανέλη με την Αμαλία Πασαλίδου και τον (μοναδικό) δημοτικό σύμβουλο της παράταξής της Γιώργο Παπαδόπουλο. Η Πασαλίδου ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2015 και στη συνέχεια «όπου φυσήξει ο άνεμος». Με ατού το 7% των προηγούμενων εκλογών του 2014, συνομίλησε με Μπακογλίδη, Τεμεκενίδη και Δαρδαμανέλη αλλά φαίνεται να καταλήγει στον τελευταίο, για λόγους καθαρά… μη πολιτικούς.

Ο Μιχάλης Παναγιωτίδης και η οικογένεια Αμπατζίδη

Μένοντας στον τομέα των συνεργασιών, η πόρτα που είχε κλείσει ο Μιχάλης Παναγιωτίδης στον Άρη Τεμεκενίδη στην προσπάθεια του τελευταίου να τον εντάξει στο ψηφοδέλτιό του, δείχνει να ξανανοίγει. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και αυξημένες δείχνουν οι πιθανότητες να είναι  τελικά ο Παναγιωτίδης και οι  συνεργάτες του στο ψηφοδέλτιο του Άρη.

Η προσπάθεια της οικογένειας Αμπατζίδη για συμπλήρωση ψηφοδελτίου συνεχίζεται αθόρυβα και το μέλλον θα δείξει αν θα φέρει αποτελέσματα. Ο υιός Ματθαίος απουσιάζει σταθερά από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου αλλά και οι δημόσιες εμφανίσεις του είναι ελάχιστες. Σε αντίθεση με τον πατέρα του Γιώργο ο οποίος καθημερινά περιδιαβαίνει τον πεζόδρομο κάνοντας συναντήσεις. Ωστόσο αφήνουν να διαρρεύσουν ελάχιστα νέα για τις κινήσεις τους φοβούμενοι μήπως προσεγγίσει ο δήμαρχος υποψήφιους που εξασφάλισαν οι ίδιοι, ενώ, όπως το δίδυμο Βούγια – Νυφούδη, δεν αποκαλύπτουν ποιος από τους δύο θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

Και ο Γιώργος Μαυρίδης;

Ο Αβραάμ Περσίδης βρήκε όνομα για την παράταξή του -«Η Καλαμαριά που μας αξίζει»- και συμπληρώνει με ταχείς ρυθμούς το ψηφοδέλτιο του επικεντρώνοντας κυρίως στην «οικογένεια» του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Η σελίδα του Αβραάμ στο FB έχει γεμίσει με φωτογραφίες υποψηφίων συμβούλων που ανταλλάσσουν  θερμή χειραψία μαζί του στο γραφείο του κουρείου του, αν και οι περισσότεροι δεν χρήζουν… κόμμωσης. Πρόταση έγινε και στον γνωστό τηλεοπτικό αστέρα Γιώργο Μαυρίδη – τον άσπονδο φίλο του Σάκη Τανιμανίδη –ο οποίος ακόμη δεν απάντησε.

Τέλος, νηνεμία επικρατεί στη «Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμαριάς». Υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Βικέντιος Αντωνάκης και στο ψηφοδέλτιο θα συμμετάσχουν κυρίως κομματικά  στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, προσπαθώντας να περιορίσουν τη ζημιά που θα ενδέχεται να προκαλέσει η παράταξη του Αβραάμ Περσίδη.

Συμπερασματικά, ο αρχικός ενθουσιασμός για την κάθοδο πολλών υποψηφίων δημάρχων δείχνει να περιορίζεται εξαιτίας δύο σημαντικών σκοπέλων: Είναι δύσκολο να βρει κανείς 41 υποψηφίους συμβούλους (όσες οι έδρες του συμβουλίου) από τους οποίους, μάλιστα, το 40% - δηλαδή 17 - να είναι γυναίκες. Και βέβαια είναι ακόμη δυσκολότερο αυτή την εποχή να διαθέσεις το ποσό που χρειάζεται για εκλογικό κέντρο, έντυπα, παράβολα κλπ.

Περιορισμένη και επιλεκτική καθαριότητα

Αναφερθήκαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας σε δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ των Καλαμαριωτών για την ιεράρχηση των προβλημάτων της πόλης τους. Αν υπήρχαν bookmakersστην περιοχή, είναι σίγουρο ότι θα άφηναν εκτός λίστας την καθαριότητα, μιας και θα κατακτούσε σίγουρα την πρωτιά.

Η προαναγγελία μας για τη συνέχεια του ρεπορτάζ σχετικά με την καθαριότητα στην Καλαμαριά, έκανε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να χάσει τον ύπνο του και να καταφύγει, για μια ακόμη φορά σε σπασμωδικές κινήσεις.

Κατ’ αρχήν οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την έλλειψη προσωπικού αλλά και την συνεχή ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων, των φορτηγών και του υπόλοιπου εξοπλισμού του δήμου. Στην Καλαμαριά μάλιστα συναντάμε το σπάνιο φαινόμενο να υπάρχουν απορριμματοφόρα και να λείπουν οδηγοί εξαιτίας και του κακού σχεδιασμού που δεν επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι με τους οποίους μιλήσαμε, αναφέρονται σε αντιδήμαρχο-«αστυνόμο Σαΐνη» που δεν εμπιστεύεται επόπτες και επιστάτες καθαριότητας αλλά κρύβεται πίσω από θάμνους (!) παρακολουθώντας αν το προσωπικό εργάζεται ή κάνει διάλειμμα για τσιγάρο. Ο ίδιος δεν διστάζει να ακολουθεί με το προσωπικό του αυτοκίνητο απορριμματοφόρα για να δει πώς δουλεύουν. Γενικώς καταγγέλλουν τον αντιδήμαρχο για αυταρχική συμπεριφορά, όπως καταγγέλλουν και την πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων που τον καλύπτει και δεν προχωρά σε καταγγελία για συγκεκριμένα γεγονότα.

Φυσικά και δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος καταλαμβάνει, για πολλοστή φορά, τη συγκεκριμένη θέση παραμονές δημοτικών εκλογών. Και για πολλοστή φορά, δεν έχει ολόκληρη η Καλαμαριά πρόβλημα καθαριότητας. Η Νέα Κρήνη, περιοχή κατοικίας και άγρας ψήφων του αντιδημάρχου, αστράφτει πραγματικά. Δεν είναι τυχαίο πως από τους 700-750 σταυρούς που συγκεντρώνει στις εκλογές πάνω από 500 προέρχονται από τη Νέα Κρήνη…

Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι αναρωτιούνται γιατί δεν κινούνται διαδικασίες για την άμεση απασχόληση έκτακτου – εποχιακού προσωπικού;  Μήπως γιατί όσο πιο κοντά στις εκλογές κινηθούν, τόσο πιο εύκολα θα κερδηθούν εντυπώσεις και ψήφοι;

Γενικώς, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών (π.χ. καθαριότητα – πράσινο) αλλά και μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, όσο και η έλλειψη συντονισμού και προσωπικού, έχουν οδηγήσει την καθαριότητα στην Καλαμαριά στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών. Δεν έφτασε ακόμη στα χάλια του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά προς τα εκεί οδεύει. Εκτός, φυσικά, από τη Νέα Κρήνη.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία