Κόρινθος: Η πόλη του Πήγασου

 

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: metafores-patra.gr

Η Κόρινθος ζει πάνω από 4000 χρόνια. Το να βρίσκεσαι σε μια πόλη που υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια από μόνο του σε προκαλεί να την γνωρίσεις. Μια πόλη γεμάτη σύμβολα. Από την μια το σύμβολο της αρχαίας πόλης ο Πήγασος και από την άλλη το σύμβολο της σύγχρονης πόλης ο ναός του Αποστόλου Παύλου πολιούχου της. Ας ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στην πόλη συναντώντας και γνωρίζοντας από κοντά καλά την σύγχρονη αλλά και την αρχαία πλευρά της.

Δημοτική Πινακοθήκη

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: tripadvisor.com.gr

Η δημοτική πινακοθήκη ιδρύθηκε το 1998. Στεγάζεται σε κτήριο που ανήκει στον Δήμο Κορίνθου και μέσα στους δυο ορόφους του φιλοξενεί τρεις μόνιμες συλλογές με πάνω από 250 έργα, μάλιστα κάποια χρονολογούνται από το μακρινό 1567. Καθοριστική κίνηση για την ίδρυση της ήταν η δωρεά του γνωστού ζωγράφου και συντηρητή έργων τέχνης Σωτήρη Πυλαρινού που δώρισε την συλλογή του από τους προσωπικούς του πίνακες με σκοπό την δημιουργία της πινακοθήκη. Εδώ θα συναντήσετε τον εκπληκτικό πίνακα του αγνώστου στρατιώτη, την προσευχή των πεινασμένων και, ο πλούσιος και ο φτωχός. Εδώ θα βρείτε εκπληκτικά έργα τέχνης του κορίνθιου συλλέκτη Νικόλαο Θεοδώρου, του κορίνθιου ζωγράφου Θεόδωρο Μάρκελλο. Στην συλλογές του υπάρχουν έργα καταξιωμένων εικαστικών όπως  Φασιανό, Σταθόπουλο, Ροΐλο και  Σπυρόπουλο. Πλέον η πινακοθήκη αποτελεί ένα ναό της τέχνης για την πόλη και φιλοξενεί κατά καιρούς περιοδικές εκθέσεις και προσπαθεί πάντα να αναδείξει νέους ζωγράφους και να τους κάνει γνωστούς στο ευρύ κοινό. Πραγματοποιούνται συχνά στους χώρους της  διαλέξεις, σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη 4 (Για πληροφορίες: 2741020120).

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: religiousgreece.gr

Το 1971 ο Μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμονας ιδρύει το εκκλησιαστικό μουσείο αρχικά απέναντι από την πλατεία του Αγίου Παύλου και από το 2010 και μετά έχει μεταφερθεί στην Κροκίδειο αίθουσα στο επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου. Το αρχικό κτήριο κατασκευάστηκε από τον γνωστό καθηγητή Περ. Παρασκευόπουλο και αποτελεί έξοχο δείγμα αντισεισμικής αρχιτεκτονικής. Στο μουσείο στεγάζονται εκκλησιαστικά κειμήλια, ιστορικές εικόνες από πανάρχαια μοναστήρια, μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, άμφια, και μέσα από την περιήγηση σου έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την εκκλησιαστική ιστορία της περιοχής. Μην ξεχάσετε να δείτε την εικόνα που απεικονίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας. Βρίσκεται επί της οδού Πυλαρινού 98 (Για πληροφορίες: 2741022547).

Διαβάστε επίσης  Η διατροφή του παιδιού στις διακοπές

Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου

Βάσω Πετροπούλου-Παν. Γαρταγάνη

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: gnoristetinellada.gr

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της Αλκμήνη Γαρταγάνη-Πετροπούλου σε σχέδια του ακαδημαϊκού Κυδωνιάτη Σόλωνα. Μέσα από την αγάπη της για την πατρίδα της, έκανε σκοπό της ζωής της, να διασώσει την λαογραφική ιστορία του τόπου. Προχώρησε στην συλλογή ,την συντήρηση, την καταγραφή και την προβολή των λαογραφικών υλικών στοιχείων που εντόπισε. Η επίσκεψη σας εκεί είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Τα παλαιοτέρα εκθέματα χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα και φτάνουν μέχρι τα μέσα του 20ού. Θα συναντήσετε μοναδικά ξυλόγλυπτα, κοσμήματα αργυροχρυσοχοΐας, ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, κεντήματα καθώς και οικιακά αγροτικά σκευή. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην διεύθυνση Ερμού 1 & Σεφέρη (Για πληροφορίες: 2741071690) και μπροστά του θα εντοπίσετε μια μικρή πλατεία με την προτομή της ιδρύτριας.

Advertisements
Ad 14

Αρχαία Δίολκος

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: wikimapia.org

Οι Κορίνθιοι ήταν πάρα πολύ πολυμήχανοι, δραστήριοι, έξυπνοι και προικισμένοι με ένα βαθύ αισθητήριο ομορφιάς, εφευρετικότητας και διορατικότητας που κατάφεραν να γίνουν ονομαστοί εφευρέτες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, μαθηματικοί, ναυπηγοί, και μάλιστα με προσωπική εργασία και κόπο, καθώς ήταν οι πρώτοι που είχαν απαγορεύσει την δουλεία. Από τα πιο γνωστά τους έργα ήταν η τριήρης και η αρχαία δίολκος. Αναμφισβήτητα η Αρχαία Δίολκος ήταν από τα πιο σημαντικά τους επιτεύγματα. Αντιλήφθηκαν ότι η σημασία του ισθμού ήταν πολύ σημαντική για την ναυσιπλοΐα και συνειδητοποίησαν ότι το ελάχιστο πλάτος που είχε ο ισθμός θα τους επέτρεπε να περνούν τα πλοία τους από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό χωρίς να χρειάζεται να κάνουν τον γύρο της Πελοπόννησο. Έτσι κατασκεύασαν ένα διάδρομο εγκάρσια του ισθμού που ξεκινήσουμε από την περιοχή της σημερινής Ποσειδωνίας και κατέληγε στο σημερινό Καλαμάκι. Ο Δίολκος ήταν το πρώτο μέσο σταθερής τροχιάς. Στην οδό Ποσειδωνίας 76 μπορείτε να δείτε κομμάτια του ακόμα και σήμερα.

Διαβάστε επίσης  Γλυκή: Το ιστορικό χωριό στις όχθες του Αχέροντα

Διώρυγα Κορίνθου

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: argolikeseidhseis.gr

Δίπλα από τον αρχαίο Δίολκο ο επισκέπτης μπορεί να δει την διώρυγα της Κορίνθου που στην ουσία είναι η εξέλιξη της. Η διώρυγα κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1880-1893 με σχέδια του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και ήταν αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη. Μετά την Ακρόπολη είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα για τους ξένους τουρίστες. Η διώρυγα έχει μήκος 6,5 χιλιόμετρα, πλάτος 16,5 μέτρα, και βάθος 8.0 μέτρα. Το έργο για την εποχή του ήταν ένας πραγματικός άθλος. Εργάστηκαν περίπου 2.500 εργάτες και χρησιμοποιήθηκαν πρότυπα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και πεπειραμένοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί από ολόκληρο τον κόσμο. Η θεά του ισθμού από ψηλά κόβει την ανάσα και δεν πρέπει να την χάσει κάνεις εφόσον επισκεφτεί την περιοχή.

Αρχαία Κόρινθος

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: gtp.gr

Εφτά χιλιόμετρα έξω από την Κόρινθο ο επισκέπτης θα βρει την αρχαία Κόρινθο. Εδώ έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί και να δει τα απομεινάρια από την ένδοξη αρχαία πόλη. Η πόλη ιδρύθηκε πριν 4000 χρόνια και το πρώτο της όνομα ήταν Εφύρα από το όνομα της πρώτης του βασίλισσας, κόρη του ωκεανού. Η αρχαία Κόρινθο ήταν η πατρίδα του Περίανδρου, του Καλλίνου, του Σίσυφου και τόσων άλλων γνωστών ανδρών της αρχαιότητας. Η επίσκεψη εδώ επιβάλλεται. Θα αντικρίσετε τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα με τους δωρικούς κίονες, θα δείτε ερείπια από την αρχαία αγορά με τα καταστήματα της, το βήμα του αποστόλου Παύλου, θα συναντήσετε τα προπύλαια της πόλης και θα δείτε την Πειρήνη κρήνη, την κρήνη Γλαύκη που βρίσκεται σκαλισμένη σε βράχο. Έξω από τον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να επισκεφτείτε το αρχαίο ωδείο, το Ασκληπιείο και την πηγή Λέρνα αλλά και το απίστευτο αρχαιολογικό μουσείο. Στο μουσείο θα πρέπει να δείτε οπωσδήποτε τους δίδυμους Κούρους της Κλένιας όπου θεωρούνται το μοναδικό αρχαϊκό επιτύμβιο σύνταγμα αγαλμάτων στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης  Κάστρο Μυτιλήνης: Από τη Βυζαντινή εποχή μέχρι τους Scorpions

Ακροκόρινθος

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: 520greeks.com

Τελευταία στάση μετά τον αρχαιολογικό χώρο που οπωσδήποτε δεν πρέπει να χάσετε είναι η επίσκεψη στον Ακροκόρινθο. Από εδώ η θέα κόβει την ανάσα βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την αρχαία Κόρινθο και μπορείς να δεις ολόκληρη την περιοχή σαν να είσαι σε αεροπλάνο. Βρίσκεται στα 574μ. υψόμετρο και καθ’ όλη την ύπαρξη του δεν παραδόθηκε ποτέ στους εκάστοτε εχθρούς. Το κάστρο άρχισε να θεμελιώνεται στα μυκηναϊκά χρόνια μεταξύ του 7ο -6ου π.Χ. αιώνα. Στον χώρο θα δείτε ερείπια από τον ναΐσκο της Αφροδίτης, βωμούς αφιερωμένους στου θεούς του Ολύμπου και του θεού Ήλιου, την κρήνη της επάνω Πειρήνης. Το κάστρο θα το συναντήσετε με πολλά προσωνύμια με ξεχωριστό το «Άστρο των Άστρων». Είναι το μεγαλύτερο κάστρο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Κόρινθος
Πηγή εικόνας: romfea.gr

Η περιήγηση στην ιερή γη της Κορίνθου έφτασε στο τέλος της. Η επίσκεψη στην Κόρη του Πήγασου άξιζε και με το παραπάνω την προσοχή μας. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο αντιθέσεις. Από την μια πλευρά, η σύγχρονη πόλη, με την πολύ καλή ρυμοτομία, τους πεζοδρόμους στο κέντρο και τα παράλια της πόλης γεμάτα ζωή, για καφέ και φαγητό, και από την άλλη, η αρχαία πλευρά που ακόμα και τόσα χρόνια εκπέμπει μια ενέργεια μοναδική.


Πηγές:

  • korinthiaguide.com
  • el.wikipedia.org
  • pinakothiki-korinthos.gr
  • religiousgreece.gr
  • laografikokorinthou.gr

Σύνταξη κειμένου: Δημοσθένης Ζιούλας

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός . Λατρεύω τα ταξίδια , την μουσική , το καλό φαγητό . Διαβάζω πολύ και λατρεύω τα γραμματόσημα. Αγαπώ το περπάτημα και λατρεύω να βλέπω με φίλους ταινίες και σειρές.
Ζω μέσα στην θετική ενέργεια και πάντα προσπαθώ να βοηθώ όσους το έχουν ανάγκη .

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γιατί σου αρέσουν τα “κακά παιδιά”;

Γιατί σου αρέσουν τα “κακά παιδιά”;

Κακοί ή παρεξηγημένοι;Η μυθοπλασία μάς έχει μάθει ότι οι καλοί

Η γερμανική πολιτική έως και την Μικρασιατική Καταστροφή

 Ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμούΕίναι δεδομένο ότι η 13η Σεπτεμβρίου