Λεξικό Διατροφής

Δάφνη (ή Βάγια)

17 Ιανουαρίου 2020
33543 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
dafni-i-vagia

Photo source: www.pixabay.com

Ιδιαίτερα αγαπητό και όμορφο δέντρο που ευδοκιμεί στις παραμεσόγειες χώρες. Πρόκειται για θάμνο με δερματώδη φύλλα που ανθίζει κάπου μεταξύ Μάρτη-Μάη και χρησιμοποιούμενα μέρη του είναι τα φύλλα και οι καρποί του (αλλά όχι οι μίσχοι του). Τα φύλλα του είναι από τα πιο δημοφιλή αρτυματικά της Μεσογειακής κουζίνας και οι καρποί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι για την πεπτική λειτουργία. Όλα τα μέρη της δάφνης είναι διεγερτικά και στη λαϊκή ιατρική τα αποξηραμένα φύλλα είναι γνωστά για την εφιδρωτική αλλά και την αντικαταρροϊκή τους δράση.

Ποιες είναι οι ιδιότητές του;

Σπασμολυτικό, αντιπυρετικό

Ανακουφίζει από νευραλγίες και πυρετό.

Αντισηπτικό

Συστήνεται στη θεραπεία αποστημάτων.

Τονωτικό

Είναι τονωτικό για τη λειτουργία της πέψης και το στομάχι και περιέχεται ακόμα και σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα για τον λόγο αυτό.

Χωνευτικό, χολαγωγικό

Η δάφνη βοηθάει την πέψη των φυτικών πρωτεϊνών οι οποίες υπάρχουν κυρίως στα όσπρια και δεν είναι τυχαίο το ότι η παραδοσιακές ελληνικές συνταγές οσπρίων περιλαμβάνουν πάντοτε αρκετά φύλλα δάφνης.

Λοιπές ιδιότητες

Ανακουφίζει την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς, συστήνεται στην τριχόπτωση, η σκόνη των αποξηραμένων φύλλων τοπικά σταματά την ρινορραγία.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Αναφέρεται ότι σε μεγάλες ποσότητες δρα ως εμετικό
  • Οι καρποί της δάφνης δεν πρέπει να καταναλώνονται από έγκυες
  • Το δαφνέλαιο δεν ενδείκνυται ως πόσιμο

Με ποιούς τρόπους μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως αφέψημα τα αποξηραμένα φύλλα
  • Ως έγχυμα τα αποξηραμένα φύλλα
  •  Ως αρτυματικό στο μαγείρεμα
  • Στην επαρχία, ο χυλός των φύλλων της χρησιμοποιείται μαζί με ρεβιθάλευρο στο ζύμωμα του εφτάζυμου ψωμιού

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Η δάφνη είναι γνωστή για την τονωτική της δράση από πολύ παλιά. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αφιερώσει τη δάφνη στον Απόλλωνα και από τότε έως και σήμερα, το δάφνινο στεφάνι αποτελεί συμβολικά τουλάχιστον το έπαθλο της νίκης στους αγώνες. Πέρα από σύμβολο της νίκης, στην αρχαιότητα αποτελούσε και σύμβολο της σοφίας και της ποίησης. Στην ελληνική μυθολογία, η Δάφνη ήταν μια πανέμορφη κόρη της Μητέρας Γης την οποία κυνήγησε ο Απόλλωνας και η μητέρα της προκειμένου να την κρύψει, την μεταμόρφωσε σε δέντρο. Αυτός είναι και ο λόγος που σχετίστηκε άρρηκτα με τη λατρεία του Απόλλωνα. Στο μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς, η Πυθία για να δώσει τον χρησμό, έπρεπε πρώτα να μασήσει φύλλα δάφνης.

Δάφνη

Κοινές Ονομασίες 

Βάγια, βαγιά, δάφνη του Απόλλωνα

Επίσημη Ελληνική Ονομασία 

Λάουρος ο ευγενής

Επιστημονική Ονομασία 

Laurus nobilis L

Οικογένεια

Δαφνίδες (Lauraceae)

Αγγλική Ονομασία 

Laurel
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία

Μαρία Σκουρολιάκου, 2005, Δρόγες Α' & Β', Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Φυσική Ιατρική - Βότανα, 2001, Infomedia Publications LTD

Fernandez NJ et al. Laurus nobilis L. Extracts against Paenibacillus Iarvae: Antimicrobial activity, antioxidant capacity, hygienic behavior and colony strength. Saudi J biol Sci. 2019 Jul;26(5):906-912

Lee EH, Shin JH, Kim SS, Lee H, Yang SR, Seo SR, Laurus nobilis leaf extract controls inflammation by suppressing NLRP3 inflammasome activation. J Cell Physiol, 2019 May;234(5):6854-6864

Fidan H, Stefanova G, Kostova I, Stankov S, Damyanova S, Stoyanova A, Zheljazkov VD. Chemical composition and antimicrobial activity of Laurus nobilis L. Essential oils from Bulgaria. Molecules, 2019 Feb 22;24(4)

Manuel Medina F, Adolfo Ramirez G, Hernandez A. Avian pox in white-tailed laurel-pigeons from the Canary Islands. J Wildl Dis. 2004 Apr;40(2):351-5

Najmi AH, Magruder SF. Estimation of hospital emergency room data using OTC pharmaceutical sales and least mean square filters. BMC Med Inform Decis Mak. 2004 Mar 15;4(1):5

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.