Κουζίνα

Γαστρονομικό ταξίδι στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

31 Ιουλίου 2019
17988 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
kassandra-xalkidikis-gastronomiko-taksidi

Η Κασσάνδρα, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, ήταν και παραμένει το Νο1 θερινό “επίνειο” των Θεσσαλονικέων, ζωντανό, πολύβουο και πολυπολιτισμικό. Προικισμένη με αμμουδερές παραλίες και κρυφά σημεία προς ανακάλυψη, γραφικά χωριά με παραδοσιακά σπίτια και πέτρινα σοκάκια, εντυπωσιακά τουριστικά θέρετρα με την προσωπική τους γαστρονομική πινελιά, εστιατόρια με θέα ή πλάι στο κύμα, trendy beach bars με δροσιστικά drinks, live djs και water sports, φημισμένη νυχτερινή ζωή αλλά και μπαράκια με ζωντανή μουσική υπό το φως του φεγγαριού, η Κασσάνδρα αλλά και ολόκληρη η χερσόνησος της Χαλκιδικής αποτελεί σωστό παράδεισο επί της γης.

Σαν νησί

Ναι μεν στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε απόσταση αναπνοής από τη συμπρωτεύουσα, ωστόσο η Χαλκιδική δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα ελληνικά νησιά ως προς τις παραλίες, τις όμορφες διαδρομές, τις επιλογές περιήγησης και νυχτερινής ζωής. Μάλιστα, πολλές περιοχές της θυμίζουν ελληνικό νησί, όπως:

  • στο 1ο πόδι οι παραλίες κυρίως από την πλευρά του Τορωναίου κόλπου, και ειδικότερα το γραφικό χωριό της Αφύτου χτισμένο πάνω στον βράχο με θέα και οι παραλίες αυτού, η καταπράσινη Κρυοπηγή με τα πυκνά πεύκα που σκιάζουν τις κρυφές της αμμουδερές παραλίες, ολόκληρος ο κόλπος του Ξενία και Κουρσάρου λίγο πριν το Παλιούρι, η ακτογραμμή των ξενοδοχείων Pallini και Aegean Melathron μετά την Καλλιθέα, η εξωτική παραλία του Sani Resort με τους αμμολόφους, ο Γλαρόκαβος λίγο μετά το Πευκοχώρι, αλλά και το Ποσείδι και η παραλία Γλώσσα από την πλευρά του Θερμαϊκού
  • στο 2ο πόδι (Σιθωνία) οι Καβουρότρυπες, οι κολπίσκοι ανάμεσα στον Όρμο Παναγιάς και στην Βουρβουρού, αλλά και το Πόρτο Κουφό
  • το εξωτικό νησάκι της Αμμουλιανής απέναντι από την Ουρανούπολη.

Επιπρόσθετα, η Χαλκιδική συνδυάζει το γαλήνιο περιβάλλον με την ξέφρενη ζωή τόσο στην παραλία όσο και την νύχτα, χαρίζοντας επιλογές για όλες τις ηλικίες, τις προτιμήσεις και τα βαλάντια.

1ο ή 2ο πόδι;

Ολόκληρη η Χαλκιδική είναι συνώνυμη του τουρισμού, αφού την θερινή περίοδο κατακλύζεται από επισκέπτες στις μεγάλες ξενοδοχειακές της μονάδες αλλά και στα μικρότερα ενοικιαζόμενα δωμάτια διάσπαρτα απ’άκρη σ’άκρη. Οι περισσότεροι από τους Θεσσαλονικείς κυριολεκτικά μεγάλωσαν τα καλοκαίρια της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας στο 1ο πόδι, την λεγόμενη Κασσάνδρα, η οποία είναι σαφώς πιο κοσμοπολίτικη και περισσότερο αναπτυγμένη τουριστικά: Οργανωμένες παραλίες, δυναμικά αλλά και ήρεμα beach bars και ξέφρενη νυχτερινή ζωή, ποικίλες γαστρονομικές επιλογές, πληθώρα καταστημάτων και υπέροχα σημεία για απογευματινή ή βραδινή βόλτα με θέα.

Το 2ο πόδι, η Σιθωνία, διατηρεί έναν πιο παρθένο χαρακτήρα και συνολικά μια πιο ήρεμη ατμόσφαιρα. Η φύση έχει τον πρώτο λόγο και διαμορφώνει το εντυπωσιακό τοπίο στις μαγευτικές Καβουρότρυπες, τα δαντελωτά ακρογιάλια στη Βουρβουρού και τον βυθό στο Πόρτο Κουφό, ενώ το ψάρι και τα θαλασσινά πρέπει να έχει την πρώτη θέση στο τραπέζι σας στον Νέο Μαρμαρά ή στον Όρμο Παναγιάς.

Gourmet ή παραδοσιακές γεύσεις στην κοσμοπολίτικη Κασσάνδρα;

Λόγω του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της Κασσάνδρας αλλά και την εγγύτητα αυτής στη Θεσσαλονίκη, οι γαστρονομικές επιλογές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Η διεθνής κουζίνα εκπροσωπείται επάξια κυρίως στα πιο μεγάλα και δημοφιλή χωριά όπως είναι το Πευκοχώρι, η Χανιώτη, το Πολύχρονο, η Καλλιθέα, η Άφυτος και το Ποσείδι, που διαθέτουν ιταλικά και μεξικανικά εστιατόρια, Irish bars, American grill houses και all-day bars.

Βασικά σημεία αναφοράς στο Χαλκιδικιώτικο μενού που πρέπει να σας κλέψουν την ματιά και το ενδιαφέρον προτού επιλέξετε είναι:

  • τα αχνιστά μύδια, σερβιρισμένα με το μαύρο κέλυφος τους σε ελαφριά λεμονάτη σαλσούλα
  • ο μπακαλιάρος ψητός στα κάρβουνα, ανοιχτός και καθαρισμένος εφόσον το ζητήσετε
  • οι ζουμερές ψητές σαρδέλες
  • τα μύδια σαγανάκι και οι γαρίδες σαγανάκι, σε κόκκινη σάλτσα με λίγη μουστάρδα και τυρί φέτα, με ή χωρίς καυτερή πιπεριά
  • τα κρίταμα, πράσινη σαλάτα από χόρτα που φυτρώνουν στα βράχια πλάι στη θάλασσα
  • γευστικά ψητά ή σουβλιστά κρέατα της ώρας
  • χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα
  • τυρί σαγανάκι ή μπουγιουρντί σε κόκκινη σάλτσα με ή δίχως καυτερή πιπεριά
  • νόστιμα παραδοσιακά μαγειρευτά πιάτα
  • κατσικάκι, κοντοσούβλι και κοκορέτσι στο ορεινό Κασσανδρινό, στον δρόμο που ενώνει το Πολύχρονο με την Φούρκα
  • Πολίτικη κουζίνα σε επιλεγμένα εστιατόρια της Αφύτου
  • Gourmet επιλογές και ιδιαίτερες γεύσεις στα διαλεχτά εστιατόρια που βρίσκονται στην υπέροχη μαρίνα του Sani Resort και καλωσορίζουν όλους
  • γυαλιστερές (οστρακοειδή) για όσους βουτούν στον κοντινό βυθό με ή χωρίς μάσκα

Street food

Η Κασσάνδρα φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή που εκπροσωπείται εντονότερα από τα bars και clubs της Καλλιθέας και του Πευκοχωρίου, συνεπώς προσελκύει πλήθος νέων και φοιτητών που θέλουν να φάνε κάτι γρήγορο και συνάμα γευστικό πριν ή μετά το ποτό τους. Την τελευταία δεκαετία έχουν δημιουργηθεί αρκετά trendy μαγαζιά ταχείας εστίασης με American burgers, ευφάνταστες creperie με ιδιαίτερους γευστικούς συδυασμούς που περιλαμβάνουν κοτόπουλο, μορταδέλα ή ισπανικό chorizo, κατσικίσιο τυρί, μανούρι, ανανά και φρέσκια φράουλα, αλλά και πίτσες στον ξυλόφουρνο με λεπτή ζύμη και υλικά ιταλικής και ισπανικής προέλευσης, δίχως φυσικά να είναι δυσεύρετη η αγαπημένη πίτα με γύρο και η Θεσσαλονικιώτικη μπουγάτσα με τυρί ή με κρέμα που συνοδεύεται από το απαραίτητο σοκολατούχο γάλα το πρωί μετά το ξέφρενο clubbing.

Φεστιβάλ Γαστρονομίας

Στον αντίποδα του street food και των πατροπαράδοτων Χαλκιδικιώτικων γεύσεων, το Sani Gourmet είναι το φεστιβάλ γεύσης που δεν πρέπει να χάσετε εφόσον βρίσκεστε στην βόρεια Ελλάδα στα μέσα Μαϊου. Καθιερώθηκε ως θεσμός το 2006 και μαγεύει τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ξεναγώντας τους στις γαστρονομικές τάσεις και δημιουργίες νέων ταλαντούχων chefs αλλά και καταξιωμένων και βραβευμένων με αστέρια Michelin.

Επίσης, η γιορτή σαρδέλας στα Νέα Μουδανιά, το χωριό-διασταύρωση στον διαχωρισμό του 1ου και 2ου ποδιού, διαρκεί μία εβδομάδα στις αρχές Ιουλίου και σας διασκεδάζει με ψήσιμο σαρδέλας, παραδοσιακούς χορούς από πληθώρα χορευτικών ομάδων, παιχνίδι στην άμμο για τα μικρά παιδιά και ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα.

Ιωάννα Αδαμίδου
Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Βιολόγος

Η Ιωάννα Αδαμίδου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος και βιολόγος, με σημαντική κλινική εμπειρία έπειτα από επαφή με πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία St Thomas’ Hospital του Λονδίνου και Ohio State University Medical Center των ΗΠΑ. Επί αρκετά έτη δίδαξε θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα Διατροφής και Βιολογίας στο New York College για τα πτυχία BSc (Honors) Human Nutrition και BSc (Honors) Biomedical Sciences του University of Greenwich, ενώ πλέον εργάζεται στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.