MESSINIA PLUS

28η Οκτωβρίου: Με πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην Καλαμάτα

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πλήθος κόσμου κατέκλυσε την οδό Αριστομένους στην Καλαμάτα, για να τιμήσει την επέτειο του ΟΧΙ, χειροκροτώντας όλους όσους συμμετείχαν στη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Mε λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτα με πλήθος κόσμου να παρακολουθούν την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση κάτω από εξαιρετικές καιρικές συνθήκες.

Πριν την παρέλαση προηγήθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνία κ. Χρυσόστομο, ενώ ακολούθως, έγινε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο.

"Η 28η Οκτωβρίου του 1940 είναι ημέρα τιμής, ημέρα σταθμός για το ελληνικό έθνος. Αψηφώντας τον κίνδυνο, έχοντας ασπίδα τον άκρατο ηρωισμό και την αυταπάρνηση οι ήρωες του 1940 αγωνίστηκαν για τα μεγάλα ιδανικά.
Η ανιδιοτέλεια, η φιλοπατρία. το σθένος, η αλληλεγγύη, αξίες διαχρονικές και υψηλές αποτελούν για όλους τους Έλληνες ανεκτίμητη κληρονομιά.

Καλούμε σήμερα στην μνήμη μας όσους αντιστάθηκαν απέναντι στις δυνάμεις του φασισμού δίνοντας χωρίς κανένα δισταγμό ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια την ζωή τους. Έχουν περάσει 79 χρόνια από εκείνο το ξημέρωμα που μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα ακολούθησε τον μοναδικό δρόμο που ξέρει αιώνες τώρα. Να ορθώνει το ανάστημα της απέναντι σε όσους επιδιώκουν να της στερήσουν την ελευθερία".

Οι νεκροί μας σε μάχες, εκτελέσεις και κακουχίες ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Το ελληνικό αίμα για μια ακόμα φορά «πότισε» το δέντρο της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Στη συνέχεια, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση προ του Ηρώου των Πεσόντων και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Στις 11:25 κι ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην οδό Αριστομένους και στην πλατεία ξεκίνησε η παρέλαση. Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν πολλά πρόσωπα για πρώτη φορά, λόγω των πρόσφατων εκλογών. Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος, οι Μεσσήνιοι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων και οι διοικητές των Στρατιωτικών τμημάτων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι δηλώσεις των επισήμων

Στην παρέλαση το μουσικό μέρος ανέλαβαν η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και φυσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας με άψογες εκτελέσεις.

Δημοφιλέστερα

To Top