ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αραχωβίτης: Ζητά ενεργοποίηση της “κάρτας του αγρότη” και online εφαρμογή για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης

“Η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει διαλυμένη την πρωτογενή παραγωγή” αν δεν ληφθούν μέτρα, δηλώνει ο βουλευτής Λακωνίας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης

«Εξειδικεύουμε τις προτάσεις μας για ενεργοποίηση “Κάρτας του Αγρότη”, ενεργοποίηση Δικαιωμάτων και ΚΑΔ»

 

“Συνεχίζοντας την παρέμβασή μας σχετικά με την επίλυση άμεσων ζητημάτων που αφορούν τους αγρότες οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα της ενεργοποίησης της «κάρτας του αγρότη» για την τρέχουσα χρόνια με βάση τα στοιχεία του ΟΣΔΕ για το 2019, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη άμεση διαθεσιμότητα των μέσων παραγωγής για αυτούς. Η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει αλλαγές ουσιαστικές σε σχέση με το ύψος ενίσχυσης που λάμβανε τον προηγούμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες μπορούν να βρουν τρόπο να διασφαλίσουν τη χορήγηση του ποσού που έδιναν κάθε χρόνο μέσω της «κάρτας του αγρότη».

2. Θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση η κατάθεση της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης, που είναι προϋπόθεση για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων για το τρέχον έτος. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί πρέπει να δοθεί προκαταβολή  της βασικής ενίσχυσης το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές, ακριβώς λόγω των έκτακτων συνθηκών. Καλούμε το Υπουργείο ΑΑ&Τ να ενεργοποιήσει ξανά την online εφαρμογή και ταυτόχρονα να βρει τρόπο ασφαλούς λειτουργίας των ΚΥΔ, ούτως ώστε να υποδέχονται απρόσκοπτα τις Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης. Προτείνεται η καθιέρωση ατομικών ραντεβού αυστηρά προσδιορισμένων και η εξυπηρέτηση από τηλεφώνου.

3. Eπιβάλλεται ο επανέλεγχος των δραστηριοτήτων είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτών, ώστε να ενταχθούν στα ΚΑΔ που θεωρούνται κλειδωμένα από την πανδημία του κορωνοιού.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να μην υποτιμά την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό χώρο, γιατί η επόμενη μέρα της πανδημίας θα βρει διαλυμένη την πρωτογενή παραγωγή. Οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι μεταποιητές, οι συνεταιρισμοί και οι εργάτες γης πρέπει να αντιμετωπίσουν νικηφόρα την κατάσταση επιβίωσης που βρίσκονται.

Αραχωβίτης: Ζητά ενεργοποίηση της “κάρτας του αγρότη” και online εφαρμογή για τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης
To Top