Μουσική

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Αναλαμβάνει Καλλιτεχνική Διευθύντρια η Indira Rahmatulla

Οι 3ες «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας»

    

ανακοινώνουν τις ημερομηνίες για τα masterclass του καλοκαιριού

-Η βιολοντσελίστρια Indira Rahmatulla αναλαμβάνει τη θέση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Οι 3ες «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» είναι πλέον γεγονός και θα διοργανωθούν από την «Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ» του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από τις 3 Ιουλίου 2019. Από τότε και μέχρι τις 18 Ιουλίου, που το μουσικό φεστιβάλ της Καλαμάτας θα δώσει τη σκυτάλη στο «Διεθνές Φεστιβάλ Χορού», ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, masterclass και μουσικολογικών διαλέξεων θα μετατρέψει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα σε πόλο έλξης μουσικής και πολιτισμού.

Όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Στάθης Γυφτάκης,  μέσω των masterclass διεθνούς απήχησης με καταξιωμένους καλλιτέχνες και μουσικούς παιδαγωγούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα δοθεί η δυνατότητα καλλιτεχνικής προόδου και έμπνευσης σε ταλαντούχους νέους και νέες μουσικούς όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες.

Τέλος, το συναρπαστικό καλαματιανό μουσικό καλοκαίρι θα κλείσει στα τέλη Αυγούστου (24 με 31 Αυγούστου) με την αναμενόμενη νέα συνεργασία και τις συναυλίες με την ελληνοαυστριακή μουσική ακαδημία εγχόρδων «Strings in Motion» του καθηγητή Χρήστου Κανέττη που πάει πλέον να γίνει θεσμός!

Το αναλυτικό συναυλιακό πρόγραμμα, το οποίο εκτείνεται από την κλασσική μουσική και φτάνει μέσα από μουσική για παιδιά μέχρι και στην αυτοσχεδιαζόμενη τζαζ και σε «σινεφιλικές» συνεργασίες, αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα των masterclass και των μουσικολογικών διαλέξεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Οι καταξιωμένοι μουσικοί και παιδαγωγοί που θα διδάξουν στα masterclass του Ιουλίου είναι ο κόντρα-τενόρος Άρης Χριστοφέλλης και ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Αδάμ (MasterclassΛυρικού Τραγουδιού και Σκηνικής Παρουσίας – 3 με 8 Ιουλίου 2019), ο Felix Froschhammer(Masterclass Βιολιού – 10 με 18 Ιουλίου 2019), η Indira Rahmatulla (MasterclassΒιολοντσέλου – 10 με 18 Ιουλίου 2019) και η Αλεξία Μουζά asterclass Πιάνου – 10 με 18 Ιουλίου 2019).

Τα masterclass απευθύνονται σε νέους και νέες μουσικούς (μονωδία, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο) από όλον τον κόσμο και όλων των ηλικιών – από σπουδαστές και απόφοιτους ωδείων μέχρι και σπουδαστές μουσικών σχολών του εξωτερικού.

 Τα masterclass των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας» θα διεξαχθούν από τις 3 μέχρι και 18 Ιουλίου 2019 σε αίθουσες του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, αλλά και στο Αμφιθέατρο Φιλαρμονικής, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ωδείο. Για περισσότερες πληροφορίες για τους καθηγητές των masterclass και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα καθαυτά, όπως και για τις αιτήσεις, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.kalamatamusicdays.com).

 Τα μαθήματα θα είναι ανοιχτά και η παρουσία ενός ευρύτερου ακροατηρίου είναι επιθυμητή. Κυρίως οι σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, τόσο οι μαθητές της σχολής των εγχόρδων, πιάνου και μονωδίας, όσο και οι σπουδαστές άλλων σχολών του ωδείου, είναι προσκεκλημένοι να παραστούν στην παρακολούθηση των μαθημάτων.

 

 Το φεστιβάλ θα ήθελε, επίσης, να παρουσιάσει τη βιολοντσελίστρια Indira Rahmatullaως την Καλλιτεχνική Διευθύντρια των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας». Όπως δήλωσε η ίδια:

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που γίνομαι η Καλλιτεχνική Διευθύντρια των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας». Θεωρώ ότι ως ομάδα θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις οργανωτικές ικανότητές μας και εύχομαι το όραμά μας να γίνει πραγματικότητα, συνεχίζοντας να καλωσορίζουμε στο φεστιβάλ μας μια ποικιλία συναυλιών και παραστάσεων με ταλαντούχους καλλιτέχνες και δουλεύοντας μέσα από τα masterclass μαζί με τη νέα γενιά μουσικών.  

Η αποστολή μας με αυτό το φεστιβάλ είναι να προσφέρουμε στο κοινό, μέσω της επικοινωνίας της μουσικής με άλλες μορφές – κυρίως παραστατικής – τέχνης και την εκτενή δουλειά και ζύμωση που ενθαρρύνεται μεταξύ των καλλιτεχνών στις ημέρες του φεστιβάλ, μια ποιοτικά άρτια καλλιτεχνική εμπειρία.

Έχοντας παραστεί μάρτυρας της εξέλιξης του φεστιβάλ και βιώνοντας με κάθε χρόνο μια τεράστια ανάπτυξη, με γεμίζει με μεγάλη χαρά και ελπίδα το λαμπρό μέλλον της μουσικής σκηνής στην Καλαμάτα.

Ενθαρρύνω όλους όσους έχουν την ευκαιρία να έρθουν ή βρίσκονται στην πόλη της Καλαμάτας να παραστούν σε κάποια από τις δραστηριότητές μας και μέσα από αυτές να εμπνευστούν, να μάθουν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους καλλιτέχνες”.

Η ιστορία του φεστιβάλ

 Το φεστιβάλ κλασσικής μουσικής «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» δημιουργήθηκε και ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 ως εξέλιξη και φυσική συνέχεια του masterclass βιολοντσέλου της Indira Rahmatulla, που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας το καλοκαίρι του 2016 με την υποστήριξη της «Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ» και την βοήθεια του «Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας – ΤΕΡΨΙΣ». Από τότε έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς δύο φορές.

 Ήδη από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του φεστιβάλ το 2017 προστέθηκαν πλάι στη νυν Καλλιτεχνική Διευθύντρια του φεστιβάλ καιδιδάσκουσα στο ετήσιο  masterclass βιολοντσέλου, Indira Rahmatulla, ενθουσιωδώς ο διαπρεπής Γερμανός βιολονίστας Felix Froschhammer και η καταξιωμένη πιανίστρια Αλεξία Μουζά. Από τότε έχουν επισκεφτεί την Καλαμάτα για τα masterclass νέοι και νέες μουσικοί από όλη την Ελλάδα, αλλά και από χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Κορέα, η Ουγγαρία και η Τουρκία. 

 Στο συναυλιακό πρόγραμμα των προηγούμενων φεστιβάλ υπάρχον διεθνείς εκπαιδευτικές συνεργασίες και ανταλλαγές, όπως π.χ. με το «Klezmagic Ensemble» («Antre Foundation», Άμστερνταμ) και την ορχήστρα πνευστών «Danubia Symphonic Winds» (Αυστριακή Πρεσβεία – «Ελληνοαυστριακό Πολιτισμικό Καλοκαίρι»), αλλά και κοινές παραγωγές με το «Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας». Τέλος, στις συναυλίες των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας» έχουν εμφανιστεί γνωστά σύνολα όπως π.χ. το σύνολο παλαιάς μουσικής «ExSilentio» του Δημήτρη Κούντουρα, το «Arionas Gyftakis’ Jazz Quartet» κ.α.

Βιογραφικό της Indira Rahmatulla

Γεννημένη από οικογένεια μουσικών, η Indira Rahmatulla ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου με τους γονείς της. Είναι απόφοιτος του «Colburn School Conservatory of Music» του Λος Άντζελες και φοίτησε με καθηγητές τους Vagram Saradjian στο Χιούστον, Ronald Leonard στο Λος Άντζελες και τον Jean-Guihen Queyras, με τον οποίο ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές και το δίπλωμά της ως σολίστ στο Freiburg της Γερμανίας. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει σπουδές μουσικής δωματίου με τον Ralf Gothoni ως μέλος του πιάνο τρίο «Areti» στο «Instituto de Musica de Camara de Reina Sofia de Madrid».

Η Indira έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία σε διαγωνισμούς διεθνούς κύρους συμπεριλαμβανομένων των «Aram Khachaturian International Cello Competition» στην Αρμενία, «Luis Sigall International Cello Competition» στη Χιλή και «Pasadena Showcase Instrumental Competition» στο Λος Άντζελες.

Η Indira έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες από όλον τον κόσμο, όπως η «Armenian State Orchestra» στη Yerevan, η «National Symphony Orchestra» του Σαντιάγκο της Χιλής, η «American Youth Symphony», η «Torrance Symphony Orchestra» στο Λος Άντζελες και οι «Bilkent Symphony» και «Bursa State Symphony Orchestra» της Τουρκίας.

Στον τομέα της μουσικής δωματίου η Indira έχει εμφανιστεί επί σκηνής σε συνεργασία με πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Menahem Pressler, Paul Coletti, Sergio Azzolini και Alexander Melnikov και έχει διευρύνει τους μουσικούς της ορίζοντες συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς μουσικούς συμπεριλαμβανομένων των Arnold Steinhardt, Eldar Nebolsin, Ferenc Rados και Tabea Zimmermann. Η Indira ήταν υπότροφος του ιδρύματος «VillaMusica foundation» στο Rheinland-Pfalz. Αυτήν την στιγμή είναι ενεργό μέλος του τρίο εγχόρδων «Arev».

Από το 2015, η Indira είναι μέλος της «Orchestre de Chambre de Lausanne» στην Ελβετία και εμφανίζεται συχνά επί σκηνής με το «Balthasar-Neumann Ensemble» υπό την μπαγκέτα του Thomas Hengelbrock και την «Die Deutsche Kammerphilharmonie» της Βρέμης.

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Αναλαμβάνει Καλλιτεχνική Διευθύντρια η Indira Rahmatulla

Δημοφιλέστερα

To Top