MESSINIA PLUS

Ο δρόμος Καλαμάτας- Σπάρτης, 70 χρόνια από τα εγκαίνιά του

Ο δρόμος Καλαμάτας Σπάρτης 70 έτη από των εγκαινίων του
του Δρος Ιωάννου Π. Μπουγά, Θεολόγου

Στις 12 Μαΐου 2019 συμπληρώθηκαν 70 έτη από τον εγκαινιασμό του δρόμου Καλαμών –Αλαγονίας- Σπάρτης.
Πολλά έτη πριν από το 1949 οι κάτοικοι της Καλαμάτας, των χωριών της Αλαγονίας και της Σπάρτης προσπαθούσαν ολοκλήρωση διάνοιξης της οδού.

Ενδεικτικώς αναφέρονται οι κάτωθι προσπάθειες.
Στις 20-4-1933 ο τότε Γυμνασιάρχης του Πρακτικού Λυκείου Καλαμών Αναστάσιος Κουτουμάνος πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου με θέμα την διακοπή των εργασιών διάνοιξης του δρόμου, καθώς και πρόταση για την ασφαλέστερη διάνοιξη προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι Καλαμάτας Σπάρτης και των Δήμων του Ταϋγέτου. (Εφημερίδα Σημαία 20-4-1933)
Ο Α. Κουτουμάνος καθώς και ο τότε Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμών Σπ. Γ. Παπαδόπουλος πρωτοστάτησαν με παρεμβάσεις στα υπουργεία, άρθρα στις εφημερίδες, ομιλίες κ.α. για την κατασκευή του δρόμου.

Στην εφημερίδα Σημαία στις 4-11-1933 δημοσιεύεται επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμών προς την Ένωση Λακεδαιμονίων Αθηνών, στην οποία αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου έχει ανοιχτεί και το κράτος έχει μέχρι τότε δαπανήσει 70 και πλέον εκατομμύρια δραχμές και υπολείπονται να κατασκευαστούν μερικά τμήματα του δρόμου κόστους 20-25 περίπου εκατομμυρίων.
Αργότερα στις 3-1-1934 στην εφημερίδα Σημαία αναφέρεται: «έχει περιλιφθή εις την πρώτην σειράν των εκτελεσθησομένων έργων οδοποιίας, τα οποία θα αρχίσουν ευθύς ως συναφθή το δάνειον των 500.000.000 δραχμών».

Ο δρόμος ολοκληρώθηκε μετά την λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, αφού προφανώς τον χρησιμοποιούσε διανοίγωντας τον περισσότερο και ο στρατός κατοχής.
Στην ολοκλήρωση του έργου πρωτοστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης, ο Ιεράρχης ο οποίος με την προσωπικότητά του και τα έργα του αναμόρφωσε την Μεσσηνία μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
Τέλος στις 12-6-1949 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον Βασιλέα Παύλο. «Την 12ην ετελέσθησαν τα εγκαίνια της οδού Καλαμάτας Σπάρτης παρουσία της Α.Μ. του Βασιλέως. Μετά τον τελεσθέντα Αγιασμόν, εις όν προέστηκαν οι Σεβ. Μητροπολίται Σπάρτης και Μεσσηνίας, η Α.Μ. απεκάλυψε την πλάκα την φέρουσαν το όνομα της οδού και ακολούθως έκοψε την ταινίαν, ενώσας ούτω συμβολικώς τους δύο Νομούς. Είτα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προσεφώνησε τον Βασιλέα εξ ονόματος του ποιμνίου του, εξάρας την σημασίαν του μεγάλου έργου. Τον Βασιλέα προσεφώνησαν η Α. Σ. ο Μητροπολίτης Σπάρτης κ. Διονύσιος και οι Νομαρχούντες Μεσσηνίας κ. Ι. Σταύρου και Λακωνίας κ. Παραβάντης.

Η Α.Μ. ο Βασιλεύς διήλθε δια της πόλεως των Καλαμών προκειμένου διά πολεμικού σκάφους ν’ αναχωρήση δια Πειραιά. Την Α.Μ. αποχαιρέτησαν εις τον λιμένα μας η Α.Σ. μετά των λοιπών τοπικών αρχών. (ΔΙΔΑΧΗ, Μάιος Ιούνιος 1949, σελ.36)
Η οδός ονομάστηκε: «Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης».

 

Οι φωτογραφίες του παρόντος άρθρου προέρχονται από το βιβλίο του Ιωάννου Π. Μπουγά: Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης (1905 1961) – Ο αναμορφωτής της Μεσσηνίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Καλαμάτα 2011 Εκδόσεις Έλυτρον.

Ο δρόμος Καλαμάτας- Σπάρτης, 70 χρόνια από τα εγκαίνιά του

Δημοφιλέστερα

To Top