MESSINIA PLUS

Εγκαινιάζεται το Σάββατο η ανακαινισμένη οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Τα εγκαίνια  θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και ώρα 18:30. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το 2016 ενέκρινε δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη για την συντήρηση, την επισκευή και τον εξοπλισμό της Οικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη. Το μοναδικό αυτό ακίνητο προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

To 1996 ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατο τους.

Το Μουσείο Μπενάκη παρέλαβε το ακίνητο το Φθινόπωρο του 2011 και σύμφωνα με την επιθυμία των δωρητών, προγραμματίζει τη δημιουργία ενός κέντρου (τίτλος εργασίας: Κέντρο Patrick and Joan Leigh Fermor), η λειτουργία του οποίου προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά, ενώ ο σχεδιασμός των επόμενων ετών θα βασίζεται στην αξιολόγηση των πεπραγμένων.

© test1

© test1

Στην λειτουργία του Κέντρου αυτού προβλέπονται:
φιλοξενίες νέων συγγραφέων και επιστημόνων για τη μελέτη και τη σύνθεση των εργασιών τους,
διοργάνωση δραστηριοτήτων ανώτατου εκπαιδευτικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού,
τιμητικές φιλοξενίες σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών,
• διοργάνωση εκδηλώσεων εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα για το ευρύ κοινό και τους κατοίκους της Καρδαμύλης,
προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο ακίνητο, με έμφαση στους Δωρητές, την ιστορία του σπιτιού και τη χρήση του από το Μουσείο Μπενάκη,
• τιμητικές, μικρής διάρκειας φιλοξενίες των ευεργετών και σημαντικών υποστηρικτών του Μουσείου Μπενάκη.

Η μοναδική τοποθεσία της Οικίας Patrick Leigh Fermor, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της μορφή και η αίγλη την οποία προσέδωσε στο χώρο η προσωπικότητα του συγγραφέα, σε συνδυασμό με την εποπτεία του Μουσείου Μπενάκη και την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγγυώνται τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κέντρου που θα κατακτήσει μία υψηλή θέση ανάμεσα στα πολλά, ανάλογα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

ΠΟΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ

Οι εργασίες επισκευής στην Οικία LF ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Η υφιστάμενη δομή των κτηρίων, με ελάχιστες οικοδομικές παρεμβάσεις, οδήγησε στη δημιουργία 5 αυτόνομων χώρων διαμονής, με ένα υπνοδωμάτιο, έναν ανεξάρτητο χώρο εργασίας και ένα λουτρό. Η ρύθμιση αυτή εξασφαλίζει στους φιλοξενούμενους ιδανικές συνθήκες φιλοξενίας με τη δυνατότητα απομόνωσης και ανεμπόδιστης συγκέντρωσης. Κάθε ξενώνας περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εργασία και την ευχάριστη διαμονή των φιλοξενούμενων ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι της Οικίας, θα χρησιμοποιούνται ως χώροι χαλάρωσης και διαλόγου.

Δημιουργήθηκαν 3 χώροι διαμονής στην κεντρική Οικία και άλλοι 2, ένας στο studio και ένας στη βοηθητική κατοικία.

Έως σήμερα η κατοικία δεν είχε θέρμανση παρά μόνο τζάκια σε κάποια δωμάτια. Το σύνολο των κτηρίων καλύπτεται πλέον με δίκτυο θέρμανσης και ψύξης, το οποίο εγκαταστάθηκε μέσα από υπόγειες διόδους και διόδους  της στέγης, ώστε να μην αλλοιωθούν οι όψεις.

Εκτός αυτού, κρίθηκε επίσης απαραίτητη η ανακατασκευή των καμινάδων και η επισκευή και μόνωση των τζακιών προκειμένου να συνεχίσουν να είναι απολύτως λειτουργικά.

Οι στέγες όλων των κτισμάτων, μονώθηκαν και βελτιώθηκαν ενώ τα παλιά χειροποίητα κεραμίδια, τα οποία όπως αναφέρει ο Leigh Fermor είχαν περισυλλεγεί από κατά τόπους χαλάσματα της περιοχής, καθαρίστηκαν και επανατοποθετήθηκαν πάνω σε νέα βάση.

Τα ηλεκτρικά, υδραυλικά και αποχετευτικά δίκτυα αντικαταστάθηκαν πλήρως, τα λουτρά και η κουζίνα επισκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τις νέες ανάγκες του σπιτιού, ενώ εγκαταστάθηκαν και συστήματα πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης και συναγερμού.

Εξωτερικά πραγματοποιήθηκαν αρμολογήματα στη λιθοδομή όλων των τοίχων ενώ στους εσωτερικούς τοίχους, προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η χαρακτηριστική τραχιά υφή, αποφεύχθηκε η χρήση νέων υλικών βαψίματος και χρησιμοποιήθηκε ακριβώς η ίδια τεχνική που είχαν επιλέξει οι Leigh Fermor.

© test1

Τα ξύλινα κουφώματα, τα παράθυρα, τα παντζούρια και οι μπαλκονόπορτες αντικαταστάθηκαν όλα, με πιστά αντίγραφα των αρχικών. Στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες τοποθετήθηκαν διπλά τζάμια για επιπλέον ασφάλεια και για εξοικονόμηση ενέργειας και τα παραθυρόφυλλα βάφτηκαν, στο ίδιο χαρακτηριστικό γαλάζιο-γκρι χρώμα.

© test1

Ο κήπος ανανεώθηκε, με αντικαταστάσεις φυτών, όπου ήταν αναγκαίο, συμπληρώσεις με θάμνους από δεντρολίβανα, δάφνες, λεβάντες, σκίνα κ.ά., καθώς και κλαδέματα και εργασίες καθαρισμού στο σύνολο της έκτασης του κτήματος. Στο χαμηλότερο επίπεδο του ελαιώνα, δημιουργήθηκε χώρος κομποστοποίησης για την παραγωγή κομπόστ, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως λίπασμα στον κήπο.

© test1

Συντελεστές του έργου:

Aνάδοχος: ΜΠΑΛΛΙΑΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.

Σύμβουλοι Διοίκησης: ΣΤΑΔΙΟΝ Α.Ε., Έφη Δεληνικόλα

Ομάδα Μελέτης-Παρακολούθησης Κατασκευής:

Αρχιτέκτονες: Μαρία Κοκκίνου – Ανδρέας Κούρκουλας, συνεργάτης Τάσος Ρίγκας

Πολιτικός μηχανικός: Δημήτρης Πάστρας

Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος: Παντελής Αργυρός

Αρχιτέκτονες τοπίου: Έλλη Παγκάλου και Συνεργάτες

Το κόστος των εργασιών επισκευής στην Οικία Leigh Fermor καλύφθηκε εξ’ολοκλήρου από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Οι εργασίες ανακαίνισης ξεκίνησαν τον Μάιο του 2017. Για τον λόγο αυτό έπρεπε να μεταφερθεί το περιεχόμενο του σπιτιού, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα.

© test1

Τη συσκευασία και τη μεταφορά όλου του υλικού ανέλαβε η εξειδικευμένη εταιρεία μεταφοράς μουσειακού υλικού MoveArt, με τη συνδρομή τεσσάρων Συντηρητών από το Εργαστήριο Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη: τον Βασίλη Πασχάλη, τον Νίκο Σμυρνάκη, τον Χάρη Γραμματικό και τον Βασίλη Αργυράτο.

© test1

Ένα μεγάλο μέρος του υλικού που συσκευάστηκε, επέστρεψε στην Οικία. Στο διάστημα αυτό το τμήμα Συντήρησης εργάστηκε για την αποκατάσταση των επίπλων και των έργων του σπιτιού, ενώ η βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη ανέλαβε τα βιβλία.

© test1

© test1

© test1

Εγκαινιάζεται το Σάββατο η ανακαινισμένη οικία του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη

Δημοφιλέστερα

To Top