Green life

Fridays for Future: περιβαλλοντικές δράσεις και στη Καλαμάτα

Ενα νεοσύστατο περιβαλλοντικό κίνημα το “Fridays For Future Kalamata” (Παρασκευές για το Μέλλον) που αποτελεί παράρτημα του παγκοσμίου μαθητικού και φοιτητικού οικολογικού κινήματος Fridays for Future, έχει αρχίσει και δραστηριοποιείται στη πόλη της Καλαμάτας.
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν μέσα στην εβδομάδα 20 με 27 Σεπτεμβρίου δράσεις εθελοντικού καθαρισμού κι ενημέρωσης.

 

 

 

Το Fridays For Future, με πρωτεργάτες μαθητές και φοιτητές της πόλης, οργανώνει στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Κλιματικής Δικαιοσύνης (Climate Justice Week) μια σειρά δράσεων από τις 20 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, που έχουν ως στόχο τόσο να πιέσουν τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να λάβουν μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής, όσο και να αναπτύξουν την περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων.

Το Fridays For Future Kalamata καλεί όλους τους κατοίκους της πόλης στην παγκόσμια πορεία για το περιβάλλον την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

Μέρα με την μέρα, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενσαρκώνονται με μορφές πολύ πιο τρομακτικές από ότι περιμέναμε. Είναι θέμα χρόνου μέχρι να επηρεάσουν την ζωή μας, την υγεία μας, το μέλλον μας. Θυμάσαι αυτές τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας με την καταστροφή του κόσμου; Η επιστημονική φαντασία, σε μια μορφή προσαρμοσμένη στην καθημερινή, με το προσωπείο της κλιματικής αλλαγής, στέκεται μπροστά σου και σε κοιτά κατάματα, πιο αληθινή και επίκαιρη από ποτέ. .
Ντρέπεσαι ακόμα να βγεις έξω και να φωνάξεις, να διαμαρτυρηθείς, να παρακαλέσεις, να προσπαθήσεις για μια αλλαγή; Για να αλλάξεις αυτό τον κοσμο, πρέπει να βγεις από το comfort zone σου. Και συντομα. Πριν αλλάξει ο κόσμος όπως τον γνωρίζεις, πριν λιώσουν όλοι οι πάγοι, πριν καεί κάθε δάσος, πριν πεθάνει κάθε ζωντανό είδος, πριν απομείνουν μόνο μια χούφτα άνθρωποι να κλαίνε και να αναρωτιούνται τι έκαναν λάθος και ‘είναι κρίμα, τα είχαμε όλα’.
Το μέλλον, αυτο, δεν θα αποτραπεί αν πιστεύουμε πως έχουμε χρόνο, πως έχουμε μέλλον. Αν πιστεύουμε πως δεν αξίζει να βγούμε στους δρόμους της πόλης μας και να υπερασπιστούμε κάτι που έχουμε δεδομένο αλλά πλέον απειλείται. Αν ντρεπόμαστε να δείξουμε στους άλλους πως πιστεύουμε στην αλλαγή. Αν εφησυχαστούμε, αν εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στην επόμενη γενιά, αν φορτώσουμε τις ευθύνες στην προηγούμενη, αν συμβιβαστούμε, σίγουρα θα κοιμόμαστε πιο ήσυχοι τα βράδια. Μα δεν πρέπει. .
Δεν θέλω να σε πανικοβάλλω, αλλά ο πλανήτης κλαίει και λιώνουν οι πάγοι, ουρλιάζει και γίνονται σεισμοί, οι φωτιές στον Αμαζόνιο και παντού ήταν απελπισμένα σήματα καπνού για βοήθεια και μεις κλείνουμε επιδεικτικά τα μάτια και τα αυτιά μας. Παρόλο που έχουμε δει, δεν βλέπουμε. .
Δεν θέλω να σε πανικοβάλλω, αλλά πρέπει. .
Έλα στον αγώνα μας ενάντια στην κλιματική αλλαγη, αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

 

 

Fridays for Future: περιβαλλοντικές δράσεις και στη Καλαμάτα
To Top