Μεσσηνιακή Κουζίνα

“Γεύσεις ’21”: 30 μεσσηνιακές επιχειρήσεις θα έχουν το εμπορικό σήμα “Καλαμάτα 1821”

Μεγάλη συμμετοχή και χθες στη δεύτερη κατά σειρά παρουσίαση των εδεσμάτων του 1821, που ετοίμασαν οι σπουδαστές και chef του ΙΕΚ Ορίζων, και παρουσίασαν στο κοινό, στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας”, που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από τα νόστιμα εδέσματα που ετοιμάστηκαν και ήταν αντιπροσωπευτικά της περιόδου του 1821.

Μάλιστα όπως δήλωσε και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 30 επιχειρήσεις της πόλης, τόσο από την εστίαση όσο και από τη διαμονή, αλλά και από καταστήματα τοπικών προϊόντων, που αναμένεται να πιστοποιηθούν το επόμενο διάστημα και θα φέρουν το ειδικό εμπορικό σήμα “Καλαμάτα 1821”. Αυτό σημαίνει ότι έχουν υιοθετήσει στις κουζίνες τους για τον προσεχή Μάρτιο, πολλά από τα εδέσματα που παρουσιάστηκαν, ώστε οι επισκέπτες της πόλης αλλά και οι δημότες να απολαύσουν γεύσεις της επανάστασης.

Ο Νίκος Ζαχαριάς μίλησε και για τους υπόλοιπους άξονες του προγράμματος, τη δραματοποιημένη ταινία, τα γυρίσματα της οποίας θα γίνουν το Μάρτιο, αλλά και τις ψηφιακές εφαρμογές που είναι έτοιμες κατά 70% και θα μπουν στο Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, ώστε οι επισκέπτες να έχουν μια ψηφιακή ξενάγηση στην ιστορία της επανάστασης. Ο τρίτος άξονας του προγράμματος είναι η γευστική αναζήτηση της επανάστασης, δηλαδή όλες εκείνες οι γεύσεις και τα φαγητά που έτρωγαν εκείνη την εποχή.

Πεντανόστιμο αρωματικό αρνάκι ναβαρέν, σιγοψημένο σε ξυλόφουρνο, με θυμάρι και δεντρολίβανο

Φυσικά δεν έλειψε το προζυμένιο χωριάτικο ψωμί

Γίδα κοκκινιστή (δεξιά), που συνοδευόταν με βρασμένο σιτάρι (αριστερά)

Τραχανάς με παστό και σφέλα

Τηγανόψωμα γεμιστά με κιμά από λουκάνικο

Εδέσματα με κεφτέ από ροβίτσα

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολιστική προσέγγιση εκείνης της περιόδου, με στόχο οι επισκέπτες να προσεγγίσουν την ιστορία του τόπου μας. Γίδα κοκκινιστή με σιτάρι, αρνάκι Ναβαρέν σιγομαγειρεμένο σε φούρνο με ξύλα, τραχανάς με παστό και σφέλα, τηγανόψωμα γεμιστά με κιμά από λουκάνικο,σαλάτα με χόρτα εποχής αλλά και καγιανάς με παστό, και πασπαλάς, ήταν μερικά από τα πιάτα που παρουσιάστηκαν-συνοδεία καλού μεσσηνιακού κρασιού- και κέρδισαν τις εντυπώσεις με τη νοστιμιά τους αλλά και με το πόσο λιτά ήταν.

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΣΕ 30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πιάτα που θα μπουν τον προσεχή Μάρτιο στις 30 μεσσηνιακές επιχειρήσεις και θα μπορούμε όλοι να γευτούμε τις αυθεντικές αυτές συνταγές, οι οποίες να σημειωθεί ότι προέκυψαν μετά από έρευνα του πανεπιστημίου, και υλοποιήθηκαν από το ΙΕΚ Ορίζων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ 26 ΜΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια τοπική κουζίνα που θα περιλαμβάνει και αυτά τα πιάτα όχι μόνο για τον μήνα Μάρτιο αλλά όλο το χρόνο. Τέλος, αναφέρθηκε ότι φέτος έχουν προγραμματιστεί να γίνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επανάσταση του 1821, που θα διαχυθούν όλο το μήνα. Εκδηλώσεις, όχι μόνο για τρεις μέρες αλλά για 26 μέρες έχουν σχεδιαστεί να παρουσιαστούν σε συνεργασία του Πανεπιστημίου με πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και με σχολεία της πόλης μας.

 

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

To Top