MESSINIA PLUS

Καύσωνας: Θα σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας του Μαΐου; Οι θερμοκρασίες της θάλασσας και οι συνθήκες κολύμβησης

Στα ιστορικά πανελλαδικά ρεκόρ θερμοκρασίας βρίσκεται και η Καλαμάτα, όταν στις 30 Μαΐου του 1969 είχε σημειωθεί θερμοκρασία ρεκόρ, 37 βαθμοί Κελσίου. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι είναι πολύ πιθανό ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο να φτάσει ή και να ξεπεράσει το ρεκόρ αυτό. Να σημειωθεί ότι σήμερα, Παρασκευή, η θερμοκρασία στην πόλη της Καλαμάτας έφτασε τους 35,8 βαθμούς Κελσίου στις 15.30 το μεσημέρι!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ METEO ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Εξαιρετικά θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο 16-17/05.

Τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες. Από τον πίνακα που ακολουθεί και συνοψίζει τις υψηλότερες μέγιστες που έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές, προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Άργος και ήταν ίση με 40.2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39.6. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέσα από το πυκνό του δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και θα είναι σε θέση να ενημερώσει με ακρίβεια για τα νέα πιθανά ρεκόρ κατά τις επόμενες ημέρες.

 

(Τα παραπάνω δεδομένα αφορούν σταθμούς της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών)

 

ΣΤΟΥΣ 18 ΜΕ 21 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Με δεδομένες τις υψηλές θερμοκρασίες και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών στο κοινό σας προτρέπουμε να δείτε τις αναμενόμενες συνθήκες κολύμβησης στην ενότητα Χάρτης Παραλιών. Οι θερμοκρασίες της θάλασσας θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλότερες στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θάλασσα των Κυθήρων, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα λέγαμε από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας (Sea Surface temperature-SST) γίνεται ευχάριστη για το ανθρώπινο σώμα, όταν η θερμοκρασία του νερού κοντά στην επιφάνεια ξεπερνά τους 23°C.
Συνήθως στη χώρα μας ο πληθυσμός προτιμά να κολυμπά σε θερμοκρασίες επιφάνειας νερού πάνω από 23-25°C. Να σημειώσουμε εδώ τον κίνδυνο όταν κολυμπάμε σε νερά με θερμοκρασία θάλασσας χαμηλότερη των 20°C, οπότε απαιτείται η χρήση ισοθερμικής προστασίας.
Μάλιστα όσο η θερμοκρασία κατεβαίνει από τους 20°C προς τους 15°C αυξάνεται σημαντικά η δυσκολία ελέγχου της αναπνοής, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό ακόμα και σε ήρεμη θάλασσα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΑ ΠΙΟ ΖΕΣΤΑ ΜΠΑΝΙΑ

Τον Απρίλιο και τον Μάιο η θερμοκρασία θάλασσας κυμαίνεται από 12°C στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 23°C νότια της Κρήτης. Η υψηλότερη θερμοκρασία (30-31ºC) καταγράφεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου (αντίστοιχα στην ατμόσφαιρα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου), στην περιοχή των Δωδεκανήσων, νότια της Ρόδου και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ 15ΝΘΗΜΕΡΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΙΟ ΚΡΥΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η ελάχιστη θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα παρατηρείται συνήθως στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη μέσα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ενώ της θάλασσας συνήθως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου (9-10°C). Όμως η θερμοκρασία θάλασσας επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως τα θαλάσσια ρεύματα και τα ψυχρά νερά των ποταμών, οπότε έχουμε τοπικές ιδιαιτερότητες στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

πηγή πληροφοριών: meteo.gr

 

Καύσωνας: Θα σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας του Μαΐου; Οι θερμοκρασίες της θάλασσας και οι συνθήκες κολύμβησης
To Top