Τουρισμός

Καρδαμύλη: Το παλιό Τελωνείο και το νησάκι Μερόπη

ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ ΣΤΕΚΟΥΝ ΣΑΝ ΚΑΡΠΟΣΤΑΛ

Το Παλιό Τελωνείο της Καρδαμύλης είναι το γραφικό, μικρό συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται στο παλιό λιμάνι του οικισμού, κάτω από το Παρατηρητήριο των Δημητρέων και μπροστά από το νησάκι Μερόπη.

Για πολλά χρόνια το Παλιό Τελωνείο της Καρδαμύλης δεχόταν πολύ σημαντικό μέρος της κίνησης του Μεσσηνιακού κόλπου, καθώς αποτέλεσε βάση των Ενετών. Τα εντυπωσιακά ιστιοφόρα τους έδεναν εδώ και τα καλύτερα εμπορεύματα από τα ευρωπαϊκά λιμάνια πωλούνταν στη Μάνη και από εκεί σε όλη τη Μεσσηνία.

Στο συγκεκριμένο σημείο εκτελούνται έργα το τελευταίο διάστημα αφού θα γίνει μια μεγάλη επένδυση στην περιοχή…

Το μαγευτικό νησάκι Μερόπη

 

Το νησάκι Μερόπη (Αμυγδαλόνησος) βρίσκεται μπροστά από το παλιό τελωνείο και το παρατηρητήριο Δημητρέα (Βάρδια, Στρατιωτικό παρατηρητήριο του 18ο αιώνα με αμυντικό χαρακτήρα). Πάνω στο νησάκι υπάρχει η εκκλησία που είναι γνωστή ως η Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι κτισμένη το 1779.

Αλλά κατά το Υπουργείο Πολιτισμού, η εκκλησία είναι του Αγ. Νικολάου. Υπάρχει επίσης ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα η εξωτερική πλευρά του οποίου αποτελεί μαζί με την εκκλησία μέρος του τείχους που προστατεύει το νησί.

Συναντάμε ακόμα γκρεμισμένα κελιά και μια στέρνα. Θεωρείται ιστορικό διατηρητέο (1995) με ζώνη προστασίας 100 μέτρα γύρω από το νησί.

Απέχει 400 μέτρα από το λιμάνι και 100 μέτρα από τη βραχώδη ακτή και έχει έκταση 35 στρέμματα.

To Top