ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαντάς: Αναφορά στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις ελλείψεις προσωπικού στα Δικαστήρια Τριφυλίας

ΑΠΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Οι μεγάλες ελλείψεις σε δικαστικό και διοικητικό προσωπικό που αντιμετωπίζουν το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους ήταν το αντικείμενο της αναφοράς προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης που κατάθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων, καθώς και των κινητοποιήσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, ο κ. Μαντάς επισημαίνει την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης για το ζήτημα αυτό, δεδομένου ότι ήδη αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων της περιοχής της Τριφυλίας και καθυστερεί σημαντικά η απόδοση της Δικαιοσύνης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς:

Αθήνα, 18-09-2019

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές ελλείψεις στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας & το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους»

Σας διαβιβάζω συνημμένα την με ημερομηνία 12/09/2019 Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας αναφορικά με τις μεγάλες ελλείψεις που παρατηρούνται στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους και τις σημαντικές δυσλειτουργίες που αυτές προκαλούν.

Όπως αναφέρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, στα δύο (2) αυτά δικαστήρια, όπως και στην Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις Δικαστών και Δικαστικών Γραμματέων, γεγονός που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στις Υπηρεσίες που παρέχονται, ενώ αναφέρεται ότι είναι αδύνατη με το υφιστάμενο προσωπικό η σύγκλιση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών στην Κυπαρισσία.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι στους επόμενους μήνες προβλέπονται συνταξιοδοτήσεις δικαστικών λειτουργών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας προχώρησε στην 3η αποχή των μελών του από τα ακροατήρια των Δικαστηρίων, για την τρέχουσα εβδομάδα αυτήν την φορά. Θεωρώ ότι γίνεται έτσι σε όλους εμφανές το μέγεθος του προβλήματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, καθώς και το επείγον του ζητήματος, δεδομένου ότι σε λίγο καιρό τα συγκεκριμένα Δικαστήρια θα αδυνατούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλώ για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, ούτως ώστε αφενός να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των Δικαστηρίων και αφετέρου να υποστηρίζεται έμπρακτα η ανάγκη για ταχύτητα στην απόδοση της Δικαιοσύνης.

 

Ο αναφέρων Βουλευτής
Περικλής Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΑΡ.ΠΡΩΤ: 33

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το  Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας συνεδρίασε  σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 10:00 π.μ. έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου και παρευρέθησαν οι Αθανάσιος Πετρόπουλος  Πρόεδρος , Αιμιλιανός Σεκλός Γ. Γραμματέας , Ευστρατία Λέφα Ταμίας , Αντώνιος Μαρίνης και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, Σύμβουλοι, με  θέματα:

  1. Πλήρωση  της κενής οργανικής θέσης Ειρηνοδίκη Πλαταμώδους (εκείνη του συγχωνευθέντος  Ειρηνοδικείου Εράνης στο Πλαταμώδους) για την ταχεία απόδοση δικαιοσύνης και την εύρυθμη λειτουργία του.
  2. Πλήρωση της κενής οργανικής θέσης Δικαστικού Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Πλαταμώδους, στο οποίο υπηρετεί μία Δικαστική Γραμματέας και είναι αδύνατο, ούτε στοιχειωδώς,  να υποστηριχθεί γραμματειακώς το Ειρηνοδικείο αυτό.-
  3.  Απόσπαση  ενός /μια Πρωτοδίκη στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας επειδή η μια των τριών υπηρετουσών  Πρωτοδικών είναι σε άδεια από την 12η   Μαρτίου 2019 μέχρι και σήμερα λόγω κύησης με πιθανή ημερομηνία τοκετού την 25η Οκτωβρίου 2019 και είναι αδύνατη η σύνθεση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, με δεδομένο ότι η μια Πρωτοδίκης εκτελεί χρέη ανακριτή, κ.λπ.
  4. Πλήρωση της κενής οργανικής θέσης Δικαστικού Γραμματέα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κυπαρισσίας μετά από μετάθεση δικαστικής Γραμματέα σε άλλη Δικαστική Υπηρεσία.-
  5. Προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων/Γραμματέων στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, Εισαγγελία Κυπαρισσίας και Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας σε κενές οργανικές θέσεις  οι οποίες είχαν προκηρυχθεί με πρόσφατους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ελλείψεις επίσης σοβαρές που πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό.-

Ο Πρόεδρος ανέπτυξε  τα πιο πάνω θέματα, καθόσον  οι ως άνω ελλείψεις προκαλούν  απερίγραπτη δυσλειτουργία στις πιο πάνω Υπηρεσίες και είναι αδήριτη η ανάγκη άμεσης κάλυψης των κενών αυτών και με ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι σε οκτώ μήνες θα συνταξιοδοτηθεί η Ειρηνοδίκης Κυπαρισσίας και επομένως στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν θα συζητούνται πλέον οι δίκες. Σημειωτέον ότι στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας έχουν συγχωνευθεί τα Ειρηνοδικεία Δωρίου, Φιγαλείας και  Σιδηροκάστρου και στο Πλαταμώδους τα Ειρηνοδικεία Εράνης και Φλεσσιάδος.

Συζητήσεως  γενομένης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ως μέσον καταδείξεως αυτών των σοβαρών  ελλείψεων αποφάσισε 3η προειδοποιητική αποχή των μελών του από τα ακροατήρια των Δικαστηρίων   από την 16 Σεπτεμβρίου 2019 έως και την 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Κυπαρισσία 12  Σεπτεμβρίου 2019

 

Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Αθανάσιος Πετρόπουλος Αιμιλιανός Σεκλός
Η Ταμίας Οι  Σύμβουλοι
Ευστρατία Λέφα Α. Αντώνιος Μαρίνης
Β. Παναγιώτης  Αναγνωστόπουλος

 

Μαντάς: Αναφορά στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις ελλείψεις προσωπικού στα Δικαστήρια Τριφυλίας
To Top