Chef Stories

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Γλυκές μπουκιές μόνα τους, ιδανική βάση για γλυκά ψυγείου!

Ξέρω, ξέρω τι θα σκεφτείτε… Δεν φτάνει που θα φτιάξουμε το γλυκό να έχουμε να φτιάχνουμε και τα μπισκότα τη στιγμή  που κυκλοφορούν αμέτρητα μπισκότα; Πρέπει να είναι δηλαδή homemade και τα digestive μας;

Να πω δυο τουλάχιστον λόγους: α) οικονομία, αφού με το ίδιο κόστος θα φτιάξουμε μεγάλη ποσότητα και β) διαβάστε την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες στα περισσότερα από τα πακέτα που κυκλοφορούν και ο δεύτερος λόγος θα γίνει απόλυτα σαφής!

Εντάξει, κι εγώ δεν φτιάχνω homemade digestives  κάθε φορά που θέλω να φτιάξω γλυκό ψυγείου.  Όταν όμως έχω ειδικούς λόγους (π.χ.  γλυκά για εγγονούλες ;-))  προσπαθώ να καταφεύγω σε όσο δυνατόν περισσότερο υγιεινές λύσεις. Μπισκότα χωρίς περιττή ζάχαρη, χωρίς βούτυρο αν είναι δυνατόν και με καλής ποιότητας αλεύρι.

Λένε πως η εκτεταμένη χρήση του φοινικέλαιου από τη βιομηχανία τροφίμων οφείλεται αφενός στο χαμηλό κόστος και αφετέρου στην καλύτερη υφή που δίνει στα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιείται. Σας βεβαιώνω ότι τα συγκεκριμένα μπισκοτάκια έχουν μια χαρά υφή με το καλό μας το ελαιόλαδο, το ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, το εξαιρετικό σε γεύση και σε διατροφικά συστατικά!

Οι συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο έχουν ως λιπαρό συστατικό το βούτυρο. Εγώ μετα από δοκιμές και αντικαταστάσεις αρχικά λίγης ποσότητας και εν τέλει όλης, έχω καταλήξει στην ολική αντικατάστασή του. Για μας δεν έχουν κανένα κόστος στη γεύση και επί πλέον επιτρέπουν την «αμαρτία» του βουτύρου στην κρέμα που πιθανόν να χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό ψυγείου μας.
Ε, ας μην έχουν βούτυρο ΚΑΙ τα μπισκότα!

Δοκιμάστε τα και θα πεισθείτε. Εμείς τα έχουμε απολαύσει ήδη σε γλυκό ψυγείου, σε απλές κρεμούλες με άνθος αραβοσίτου, με σοκολάτα, αλλά και ολόσκετα!  Τραγανά, υγιεινά  και  πολύ πολύ νόστιμα!

Υλικά:

Για 40 περίπου μπισκότα κανονικού μεγέθους

120 gr νιφάδες βρώμης αλεσμένες σαν αλεύρι (δείτε παρατηρήσεις)

120 gr αλεύρι κίτρινο σταρένιο (ζυμωτό) ή ολικής άλεσης

120 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για τον πάγκο εργασίας

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν

125 ml ελαιόλαδο

1/2 gr κουταλάκι του γλυκού αλάτι

130-150 gr καστανή ζάχαρη’

90-120 ml γάλα

Επί το έργον:

Αλέθουμε τις νιφάδες βρώμης στο multi να γίνουν σαν αλεύρι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα (πρώτα τα 90ml που είναι 6 κουταλιές της σούπας) και ζυμώνουμε να έχουμε μια σχετικά σφικτή ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές γάλα.

Αφήνουμε να μείνει ένα 15λεπτο. Ανάβουμε το φούρνο. Παίρνουμε ένα κομμάτι και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος το πολύ μισό εκατοστό. Κόβουμε με κουπ πατ τετράγωνα ή στρογγυλά μπισκότα και τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα για τη μεταφορά. Κάνουμε με ένα πιρούνι τρύπες στην επιφάνεια. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας και ανάλογα με το πώς θέλουμε να τα καταναλώσουμε (σκέτα ή σε γλυκό). Το ταψί μας στη μεσαία σχάρα και ο φούρνος προθερμασμένος.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τα φυλλάσουμε σε κουτί μπισκότων.

Παρατηρήσεις:

  • Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τετράγωνα κομματάκια με ένα μαχαίρι και όχι με κουπ πατ.
  • Εγώ συνηθίζω τις αντιστάσεις αλλά αν έχετε εξοικειωθεί με το ψήσιμο με αέρα τηρείστε τις οδηγίες του φούρνου σας για μεταβολές στη θερμοκρασία και στο χρόνο ψησίματος ( λίγο χαμηλότερη θερμοκρασία σίγουρα και ο χρόνος εξαρτάται και από τον φούρνο).

 

Από www.cretangastronomy.gr

Μπισκότα τύπου digestive με ελαιόλαδο

Δημοφιλέστερα

To Top