Μεσσηνία off road

Oμάδα Πάμε Βόλτα: Στην πηγή Διβάρι στην Πολίχνη των Θεοφανίων

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Ομάδα πάμε βόλτα θα εκδράμει την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 την πηγή Διβάρι στο χωριό Πολίχνη.

Με τη βοήθεια του προέδρου του χωριού Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου θα επισκεφτούμε ένα αγρόκτημα για να δούμε το οικοδόμημα με το εξαιρετικό ψηφιδωτό δάπεδο !

Η πληροφορία του περιηγητή Παυσανία ότι στην περιοχή της αρχαίας Ανδανίας, όπου τελούνταν τα περίφημα μυστήρια, υπήρχε πηγή και άγαλμα αφιερωμένο στην Αγνή, τη θυγατέρα της Δήμητρας (Ύδωρ δε άνεισιν εκ πηγής παρά το άγαλμα), καθώς και η εύρεση το 1858, μέσα στο σύγχρονο οικισμό της Πολίχνης, της εξαιρετικά σημαντικής επιγραφής του 1ου αι. π.Χ., η οποία περιείχε ολόκληρο το τελετουργικό των μυστηρίων, ήταν οι κύριοι λόγοι που μας ώθησαν στη διενέργεια επιφανειακής έρευνας και διερευνητικών ανασκαφικών τομών στο χώρο δυτικά του σύγχρονου Διβαρίου (υδατοδεξαμενή), που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Η έρευνα στο εσωτερικό της υδατοδεξαμενής, μετά την υποχώρηση των υδάτων αποκάλυψε πενιχρά λείψανα ενός σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένου υδραγωγείου υστερορωμαϊκών χρόνων. Δυτικά του Διβαρίου, σε αγρόκτημα όπου κατά το παρελθόν είχε εντοπιστεί επιφανειακά τμήμα μωσαϊκού δαπέδου, διενεργήθηκε ανασκαφή, η οποία έφερε στο φως τμήμα μεγάλου συγκροτήματος, ίσως έπαυλης υστερορωμαϊκών χρόνων, με μια μεγάλη ορθογώνια αίθουσα, διαστ. 9,70×3,60 μ., η οποία ήταν στρωμένη με ψηφιδωτό αρκετά φθαρμένο που έφερε στο μέσον παραστάσεις μέσα σε τετράγωνα πλαίσια (εικ. 3-4).

Οι δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές που διενεργήθηκαν βόρεια και δυτικά του Διβαρίου κάλυψαν μεγάλη έκταση, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, ήταν κατάσπαρτη με λείψανα κτισμάτων υστερορωμαϊκών ή πρώιμων χριστιανικών χρόνων, ενώ σε ολόκληρο το χωριό υπάρχουν διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, που προέρχονται από μνημειώδη κτήρια της ίδιας ή αρχαιότερης περιόδου
(ΠΗΓΗ : ΛΗ’ ΕΠΚΑ)

Πληροφορίες για την ώρα και τον τόπο αναχώρησης, τον τρόπο μετάβασης και το κόστος συμμετοχής στο τηλέφ 6936-518550

Oμάδα Πάμε Βόλτα: Στην πηγή Διβάρι στην Πολίχνη των Θεοφανίων

Δημοφιλέστερα

To Top