Επιχειρείν

Οσπριάδα: Η ντίβα των οσπρίων έφτασε ήδη στην Καλαμάτα και στο “Σπίτι του αγρότη”!

Τους θησαυρούς της ελληνικής γης, τα ταπεινά αλλά πολύτιμα φασόλια μάς παρουσίασε ο Χρήστος Βρυώνης, τον οποίο συναντήσαμε το Σάββατο το πρωί στην Αγορά Καλαμάτας και στο “Σπίτι του αγρότη”.
Όλες οι ποικιλίες ελληνικών οσπρίων βρίσκονται στο κατάστημά του, Σπάρτης 35, μαζί με ρύζια, μπαχαρικά, αλεύρια, βότανα, αλίπαστα, αλλά και παραδοσιακά ζυμαρικά.

Η αφθονία των οσπρίων της ελληνικής γης βρίσκεται στο “σπίτι του αγρότη” και μας περιμένουν να τα δοκιμάσουμε! Όσπρια για κάθε εποχή, αλλά ιδανικά για τώρα που χειμωνιάζει, ποικιλίες που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν, όπως το χορόζι από το Λεβίδι, μια παλιά Τριπολιτσιώτικη ποικιλία φασολιού, που είναι ιδανική για φασολάδα. Ή το “κόκκινο” και “μαύρο χαβιάρι”, σπάνιες ποικιλίες φασολιών που όμως αποδίδουν πεντανόστιμα και θρεπτικά πιάτα.

ΟΣΠΡΙΑΔΑ: Η ΝΤΙΒΑ ΤΩΝ ΟΣΠΡΙΩΝ!

Όμως εκείνο για το οποίο φημίζεται η επιχείρηση του Χρήστου Βρυώνη είναι η mix ποικιλία οσπρίων, η περίφημη οσπριάδα, που μόλις αφίχθη στην Καλαμάτα από τα Γρεβενά και μας περιμένει να τη δοκιμάσουμε.
Όπως μας εξηγησε ο Χρήστος Βρυώνης, η οσπριάδα περιλαβάνει μια πρωτότυπη μίξη διαφόρων τύπων οσπρίων, όπως φακές (κόκκινη, κίτρινη, πράσινη, καφέ), γίγαντες, φασόλια μέτρια, ρεβύθια, και μαυρομάτικα φασόλια, σε ένα απίστευτο “πάντρεμα” χρωμάτων και γεύσεων, που συνδυάζει όλα τα όσπρια και φυσικά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, παρασκευάζοντας ουσιαστικά μια σούπα οσπρίων γεμάτη ενέργεια και φυτικές ίνες, μια σούπα-super food, ιδανική για τις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες, αποτελώντας μια πρωτότυπη γευστική εκδοχή της φασολάδας, ξεπερνώντας τη όμως.

Πρόκειται για την αποθέωση των οσπρίων, τη συγκέντρωση στην ιδανική δοσολογία όλων των οσπρίων στο πιάτο μας, και είναι ακριβώς αυτό που την καθιερώνει ως την ντίβα των οσπρίων! Η οσπριάδα έχει φανατικό κοινό και στην Καλαμάτα, και κάθε Νοέμβριο που γίνεται η παραλαβή από το κατάστημα, σπεύδουν να την αγοράσουν.
Εκτός από την οσπριάδα που περιλαμβάνει κάθε είδους όσπρια, υπάρχει και η mix αποκλειστικά και μόνο φασολιών-7 είδη από τα Γρεβενά- για τους λάτρεις των φασολιών.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ

Ο Χρήστος Βρυώνης μας παρουσιάζει και παραδοσιακές συνταγές με φασόλια, όπως η μοναστηριακή συνταγή με τα φασόλια χάντρες-γνωστά και ως μπαρμπουνούνια. Μας συστήνει επίσης τους περίφημους Μαύρους γίγαντες Πρεσπών, που όμως μας είπε γίνονται ιδανικά στο φούρνο, συνοδεύοντας κρέας!

ΟΣΠΡΙΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΑ

Τα όσπρια όμως δεν εξαντλούνται μόνο σε σούπες αλλά μπορούν κάλλιστα να συνοδεύουν τις σαλάτες μας όπως τα φασόλια-βανίλια, μια παλιά ποικιλία που τείνει να εξαφανιστεί και θεωρούνται ιδανικά για σαλάτα.

Για τους λάτρεις των οσπρίων και όχι μόνο αλλά και για όσους αγαπούν τα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα ο δρόμος οδηγεί, στο Σπίτι του Αγρότη, Σπάρτης 35, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα- Θανάσης Πουλόπουλος

Δημοφιλέστερα

To Top