MESSINIA PLUS

Πασχαλινά έθιμα στην Καλαμάτα

Τα Πασχαλινά έθιμα στην Καλαμάτα όπως τα έχει συγκεντρώσει και τα περιγράφει ο Χρήστος Ζερίτης:

Την Μεγάλη Εβδομάδα στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή της υπάρχουν σημαντικές υπαίθριες λαϊκές εθιμικές εκδηλώσεις που συνεχίζουν να ενδιαφέρουν χιλιάδες ντόπιους και πάρα πολλούς επισκέπτες εκείνων των ημερών. Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά για να μάθουν όσοι καλαματιανοί δεν ξέρουν, αλλά και να πληροφορηθούν όσοι επισκέπτες επιθυμούν.

1. Την Μεγάλη Πέμπτη είναι το έθιμο «Ξαμόνια». Τα «Ξαμόνια» είναι ένα λαϊκό προσκύνημα στα ξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας που γίνεται πολλές δεκαετίες και συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα. Ειδικότερα, οι πιστοί, με αφετηρία την θέση «Κουφού Ελιές» μαζεύονται στις 11.30 μ.μ. και ξεκινούν, μέσω της περιοχής Βρυώνη, σε μια ολονύκτια περιήγηση στα ξωκλήσια, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη, άναμμα καντηλιών και σύντομες ψαλμωδίες. Το δρομολόγιο είναι : Ευαγγελίστρια, Αγ. Θόδωροι, Αγ. Νικόλαος, Εισόδια Παναγίας, Αγία Αικατερίνη, Προφήτη Ηλία Σανατορίου, Αγία Σωτήρα, Άγιο Νεκτάριο, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιος Χαράλαμπος, Άγιος Θανάσης και Βελανιδιά. Τα τελευταία χρόνια στα δύο τελευταία δεν πάνε γιατί είναι φραγμένα κτήματα Η επιστροφή στην Καλαμάτα γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες της Μ. Παρασκευής από τον δρόμο του Πετάλου.

2. Την Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία στον Αβραμόγιαννη Ράχης μπροστά από την εκκλησία του Αγιάννη, τιμωρείται σκληρά ο Ιούδας, και αμέσως μετά ρίχνουν σαΐτες, από μέλη των Ραχιώτικων μπουλουκιών των Σαϊτομάχων, την ώρα που ανταμώνουν οι επιτάφιοι των ενοριών Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου. Τα μπουλούκια αυτά συνεχίζουν για δύο αιώνες περίπου την παράδοση που έχει η συνοικία στα έθιμα του Σαϊτοπόλεμου και της τιμωρίας του Ιούδα. Παράλληλα δεκάδες αερόστατα μικρά και μεγάλα αφήνονται στον καλαματιανό ουρανό, συνεχίζοντας αδιάλειπτα το μακροχρόνιο έθιμο της συνοικίας.

3. Την Μεγάλη Παρασκευή τα μπουλούκια Σαϊτομάχων ρίχνουν τις σαΐτες στους και στους επιτάφιους των ενοριών τους. Αναλυτικότερα: Τα μπουλούκια «Κρυφό Σχολειό», «Επίλεκτοι», «Νικηταράς» και «Βετεράνοι Ράχης-Κουφού Ελιές» θα ρίξουν στην πλατεία του Αβραμόγιαννη στους επιτάφιους Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίου Γεωργίου. Το μπουλούκι «Παραδοσιακή Φυτειά» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο των Ταξιαρχών μπροστά από το 3ο Δημοτικό σχολείο στην οδό Ακρίτα. Τα μπουλούκια του Αγίου Σίδερη «Πρωτοπόροι» και «Αγία Λαύρα» θα ρίξουν σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου στην οδό Ευαγγελιστρίας. Το «μπουλούκι της Φυτειάς» θα ρίξει σαΐτες στον επιτάφιο του Αγίου Δημητρίου Αρκάδων στη γωνία των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Γ. Ρουμελιώτη.

4. Την Κυριακή του Πάσχα, στις 8μμ διεξάγεται ο Σαϊτοπόλεμος της Καλαμάτας στον χώρο του πάρκινγκ στάθμευσης απέναντι από το Μπενάκειο Δημοτικό σχολείο. Στον φετινό θα πάρουν μέρος 10 ομάδες Σαϊτομάχων:

1. Βετεράνοι Ράχης-Κουφού ελιές. Με καπετάνιο τον Τάκη Παντελόπουλο.
2. Κούγκι. Με καπετάνιο τον Χρήστο Σαμιώτη.
3. Επίλεκτοι. Με καπετάνιο τον Παντελή Ζησιμάτο.
4. Αγία Λαύρα. Με καπετάνιους τους Γιάννη και Παναγιώτη Σωτηράκο.
5. Το μπουλούκι της Φυτειάς. Με καπετάνιους τους Γιάννη Καραβλίδη και Σοφοκλή Μάρκου.
6. Νικηταράς. Με καπετάνιο τον Γιάννη Βαρελά & τον Δημήτρη Νίκα.
7. Παραδοσιακή Φυτειά. Με καπετάνιο τον Παύλο Κρεμμύδα.
8. Κρυφό Σχολειό. Με καπετάνιους τους Κυριάκο και Σπύρο Ζησιμάτο.
9. Πρωτοπόροι Αγίου Σίδερη. Με καπετάνιους τους Κώστα & Κώστα Σωτηράκο-Μπάρμπα & Ανιψιό.
10. Καλαμάτα 1821. Με καπετάνιο τον Θανάση Κολόζη.

5. Δυστυχώς και φέτος, για δεύτερη χρονιά, δεν θα γίνει στην Αιθαία την Δευτέρα του Πάσχα ο καθιερωμένος σαϊτοπόλεμος και το κάψιμο του Ιούδα, λόγω πένθους στην οικογένεια του καπετάν Νίκου Τσικούρη.

Πασχαλινά έθιμα στην Καλαμάτα

Δημοφιλέστερα

To Top