ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πύλος: Εγκαινιάστηκε το υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΟΝΟΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ KAI TON Π.ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ Ο Π.ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Με μια λιτή κι απέρριτη τελετή έγιναν το βράδυ του Σαββάτου 25/8 τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πύλου από τον Υυφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, παρουσία των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας του αν.Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, της Γιώτας Κοζομπόλη και του Πέτρου Κωνσταντινέα, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, της Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Μεσσηνίας Αντωνίας Μπούζα και Ντίνας Νικολάκου, του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, του οικοδεσπότη Δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, του τ. Αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά, της προϊσταμένης της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελίας Μηλίτση, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων και τοπικών αρχών.

Ο Κ. Στρατής

Ο κόσμος που βρέθηκε στον νέο υπερσύγχρονο χώρο, δεν ήταν πολύς αλλά και πάλι δημιουργήθηκε συνωστισμός λόγω της επίσημης ξενάγησης που ακολούθησε.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι "ο πολιτισμός είναι η μεγαλύτερη αξία της Ελλάδας". Συνεχίζοντας ανέφερε τα έργα του υπουργείου Πολιτισμού που έχουν γίνει και γίνονται στην Πυλία και τη Μεσσηνία. Είπε ότι "στόχος του υπουργείου είναι το Νιόκαστρο να γίνει ζωντανό κύτταρο της Πύλου. Ο κ. Στρατής αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του Κτηρίου Μαιζώνος που αρχικά λειτούργησε ως στρατώνας.

" Το κτήριο του Μαιζώνος είχε και αυτό πολλές και αντιφατικές ταυτότητες στο διάβα του χρόνου. Χτίστηκε από τους Γάλλους ως στρατώνας. Μετά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή βαρυποινιτών. Από το 1960 λειτούργησε ως εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων. Το 1984 αναστηλώθηκε για τις ανάγκες του Υποβρύχιου Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας. Μετά στέγασε την πινακοθήκη της Πύλου. Πλέον εδώ λειτουργεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, που εγκαινιάζεται σήμερα".

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στη διαχρονική φροντίδα που επιδεικνύει το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και την ανάδειξη του πλουσιότατου πολιτιστικού αποθέματος της Πυλίας και ευρύτερα της Μεσσηνίας.

Από τον Υφυπουργό τονίστηκε ότι το νέο Μουσείο έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις. Είναι ένα μουσείο που συνομιλεί με τον σημερινό επισκέπτη, διευκολύνοντάς τον να ανακαλύψει τον πολιτισμό και την ιστορία παλαιότερων κοινωνιών. Και αυτό μέσα από καινοτόμους τρόπους παρουσίασης, που υποστηρίζονται από ψηφιακές εφαρμογές και εντάσσονται αρμονικά στο ιστορικό κτήριο του Μαιζώνος.

Στόχος του Υπουργείου είναι η κοινωνικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλαδή το άνοιγμά της στην κοινωνία και η σύνδεσή της με τη σύγχρονη ζωή και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Στο πλαίσιο αυτό, το Νιόκαστρο της Πύλου μπορεί να αποτελέσει οργανικό κομμάτι της σύγχρονης πόλης, ως πολυχώρος πολιτισμού μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, προσφέροντας στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, με την ουσιαστική έννοια του όρου.

Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε το Νιόκαστρο ιστορικό πάρκο και είπε ότι το Μουσείο θα αναδείξει την ιστορία της Πυλίας.
Προς το τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε "στον Υπουργό Πολιτισμού το 2012 που συνέβαλε καθοριστικά στο έργο", χωρίς να κατονομάσει τον τότε Υπουργό Πάυλο Γερουλάνο, συγγενή του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι και οι δυο έβαλαν τις βάσεις για το σημερινό αποτέλεσμα, με συνέπεια να ακουστούν από το πίσω μέρος των ακροατών φωνές διαμαρτυρίας που φώναζαν "πες το όνομα! Γιατί δεν λες το όνομα"; θεωρώντας ότι έπρεπε να ειπωθεί το όνομα του βασικού συντελεστή του έργου, του Πύλιου Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την προώθηση και ολοκλήρωση της επανεκκίνησης και επανέκθεσης στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης της Πύλου στο κτήριο του Μαιζώνος στο Νιοκαστρο.
Για περίπου δυο λεπτά υπήρξε μια σχετική αναστάτωση και μια αμηχανία αλλά το θέμα έληξε εκεί αφού οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν ...

Ο προπάππους του κ.Γερουλάνου Αντώνης Μπενάκης ήταν αδελφός της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, η οποία ήταν και προγιαγιά του Αντώνη Σαμαρά. Με άλλα λόγια, Σαμαράς και Γερουλάνος είναι δεύτερα εξαδέλφια.

8419039

Δείτε την ομιλία Τατούλη και το επίμαχο σημείο

Την ιδια δυσφορία έδειξαν και για τις αναφορές του Γιώργου Κατρουγκαλου για τα "περι μεταμνημονιακών εποχών".

Το «όνομα» του πολιτικού αποκατέστησε δράττοντας την ευκαιρία καταχειροκροτούμενος ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, λέγοντας ότι "η Πύλος είχε την τύχη να έχει υπουργό και πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ενέταξε σε χρηματοδοτικά προγράμματα πολλά πολιτιστικά έργα".

Ευχαριστίες προς τον κ. Σαμαρά μεταξύ άλλων εξέφρασε και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι ο πολιτισμός θα ενισχυθεί σημαντικά στη μεταμνημονιακή εποχή και εκτίμησε ότι το Μουσείο θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών.

Ο δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι είναι σημαντική μέρα για το δήμο η μέρα εγκαινίων του νέου Μουσείου. Ευχαρίστησε τόσο την κυβέρνηση όσο και την Περιφέρεια για τη συνεισφορά τους στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγελία Μηλίτση αναφέρθηκε στα εκθέματα του μουσείου μιλώντας και για την ιστορία της περιοχής. Τόνισε ότι η ένταξη του μουσείου στο Νιόκαστρο συμβάλλει στην αναβάθμιση του πολιτιστικού χώρου καθώς ο επισκέπτης μπορεί να έχει μια βιωματική εμπειρία στους χώρους του κάστρου.

Η κ.Μηλίτση

Στο τέλος της ομιλίας της η κ. Μηλίτση ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του νέου μουσείου.
Ακολούθησε ξενάγηση και μια λιτή δεξίωση.

Πληροφορίες video από Δημήτρη Πανοσκάλτση

Δημοφιλέστερα

To Top