ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σμέρλα: “Η τουριστική ανάπτυξη είναι το μέλλον του Δήμου μας!”

Το πρόγραμμα και τις θέσεις του συνδυασμού “Πρωτεύουσα Δύναμη” με υποψήφια Δήμαρχο Καλαμάτας την Ελένη Αλειφέρη, μας ανέλυσε μέσα από τη δική της ματιά η υποψήφια δημοτική σύμβουλος, φιλόλογος, ιστορικός και ειδική παιδαγωγός, Μάρθα-Αντωνία Σμέρλα.

Το ενιαίο παραλιακό μέτωπο (ανατολική και δυτική παραλία), που θα αναπτύσεται συνολικά και όχι αποσπασματικά, η αναβάθμιση του Λιμανιού της Καλαμάτας που θα έχει μεικτό χαρακτήρα δήλαδή και τουριστικό αλλά και εμπορικό, είναι στα σχέδια του συνδυασμού “Πρωτεύουσα Δύναμη”. Όπως μας εξήγησε η Μάρθα-Αντωνία Σμέρλα στόχος του συνδυασμού είναι να πετύχει, ως Δημοτική Αρχή, την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλαμάτας μέσα από την ανάδειξη των μνημείων της με τη δημιουργία ενός νοητού άξονα που θα συνδέει τους τουριστικούς προορισμούς εντός της πόλης. Επίσης η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επισκέπτες όλο το χρόνο στον Δήμο Καλαμάτας μέσα από την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και η αξιοποίηση και ανάδειξη του Ταϋγέτου.

Η ίδια αναπτύσει τις θέσεις της και τους σχεδιασμούς του συνδυασμού “Πρωτεύουσα Δύναμη” της Ελένης Αλειφέρη, ως εξής:
“Ο συνδυασμός μας «Πρωτεύουσα Δύναμη» έχει ως όραμα να αναπτύξει τον τουρισμό με συνολικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα δράσεων και την ολοκλήρωση των προ απαιτούμενων. Εμείς εμμένουμε σε ολοκληρωμένη μελέτη ανάπτυξης συνολικά του παραλιακού μετώπου. Η παραλία θα πρέπει να ενωθεί και να γίνει ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο το οποίο θα αναπτύσσεται συνολικά και όχι αποσπασματικά. Ταυτόχρονα στόχος μας είναι η αναβάθμιση του λιμανιού ώστε να προσελκύσουμε μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον. Η μελέτη για το masterplan πήρε νέα παράταση για το 2020 και μέχρι τότε θα πρέπει να γίνονται παράλληλες ενέργειες. Αιχμή του δόρατος του αναπτυξιακού μας οράματος είναι η βελτίωση των λιμενικών υποδομών και των υποδομών του αεροδρομίου Καλαμάτας.

Επίσης θα δώσουμε έμφαση σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως είναι ο συνεδριακός τουρισμός, η τουριστική εκπαίδευση και η δημιουργία αθλητικών προπονητικών κέντρων. Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Καλαμάτας μπορούν να διοργανωθούν σπουδαία συνέδρια και οι σύνεδροι να συνδυάσουν το επιστημονικό τους έργο με την απόλαυση και να έρθουν σε επαφή με τις γαλάζιες θάλασσές μας, την ομορφιά του φυσικού τοπίου, την μαγειρική μας, τον τρόπο διασκέδασης μας, την νυχτερινή ζωή της πόλης μας. Επίσης άλλες μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν είναι ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός και φυσικά ο χειμερινός τουρισμός. Θα πρέπει να μπορούμε δίνουμε την δυνατότητα στον επισκέπτη να γίνεται κοινωνός της αγροτικής ζωής, να απολαμβάνει την τοπική γαστρονομία και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Στόχος μας είναι η αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής των τουριστών με παράλληλη αύξηση του καταναλωτισμού κατά τη διάρκεια παραμονής τους. Ο τουρισμός πρέπει να αποτελεί πηγή εισοδήματος για την πόλη μας και αγαθό ποιότητας ζωής για τους τουρίστες.

Η Καλαμάτα με την ομορφιά του φυσικού τοπίου της, την καθαρότητα των θαλασσών και τους αρχαιολογικούς τόπους της πρέπει να αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών για όλο το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Στόχος μας λοιπόν είναι να ληφθούν μέτρα τόνωσης του τουρισμού κατά την διάρκεια και των χειμερινών μηνών.
Μια από τις βασικές παραμέτρους επίτευξης της τουριστικής ανάπτυξης, αποτελεί και η ανάδειξη της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ως δημοτική αρχή έχουμε ως όραμα να προβάλλεται διαρκώς ο πνευματικός μας πολιτισμός, η κουλτούρα μας, η ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Για αυτό επιδιώκουμε την ανάπλαση και τον εξωραϊσμό των αρχαιολογικών χώρων, την αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων και την συντήρηση των μνημείων. Έχουμε ως στόχο να αναδείξουμε τους θησαυρούς του τόπου μας και να δημιουργήσουμε έναν νοητό άξονα τουριστικού ενδιαφέροντος ο οποίος θα συνδέει την αρχαία Θουρία, το μυκηναϊκό νεκροταφείο τον μεγάλο ηγεμονικό μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Άνθεια και τα λουτρά των Ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης η πόλη μας έχει έναν αξιόλογο αριθμό βυζαντινών, μεταβυζαντινών και νεότερων μνημείων. Επομένως ο οικιστικός πλούτος σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο αποτελούν το έναυσμα για την πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη.
Τέλος σε μια πόλη σαν και την δικιά μας δεν μπορεί να λείπει ο αθλητικός τουρισμός. Εμείς ως συνδυασμός έχουμε ως πρωταρχικό μέλημα την υποστήριξη αθλητικών εκδηλώσεων όλων των επιπέδων και συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους και φορείς. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στον αθλητισμό σε σχέση με το υγρό στοιχείο όπως είναι η ιστιοπλοΐα, καταδύσεις, κολύμβηση. Επίσης σε αθλήματα εδάφους όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις, στίβος, ρυθμική. Ενισχύουμε τους συλλόγους ορειβασίας, ορεινής πεζοπορίας, αναρρίχησης, mountain biking, ιππασίας, αλλά και αθλήματα αέρος όπως αλεξίπτωτο πλαγιάς. Η Καλαμάτα είναι ένας τόπος που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις και εμείς ως δημοτική αρχή θα στηρίξουμε τον αθλητισμό που αποτελεί βασική πηγή τουρισμού άρα και οικονομικής ανάπτυξης. Η «Πρωτεύουσα Δύναμη» στοχεύει στην τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας δίνοντας έμφαση στον άξονα λιμάνι-αεροδρόμιο, την πολιτισμική μας κληρονομιά και τον αθλητισμό!
Ένα παράδειγμα εναλλακτικού τουρισμού στο Δήμο μας προκύπτει και από την συνεργασία μας με το πανεπιστήμιο και την στήριξη και υιοθέτηση ων ιδεών του που σχετίζονται με τα ενδημικά φυτά του Ταϋγέτου. Αυτά τα σπάνια φυτά που βρίσκονται στον Ταϋγέτου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνώς και λόγω του μικρού χώρου που εξαπλώνονται κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Έτσι λοιπόν η δημιουργία μιας εγκατάστασης που θα προστατεύει αυτά τα φυτά και ταυτόχρονα οι μελέτες και οι έρευνες που θα γίνονται από επιστήμονες ερευνητές και φοιτητές θα δημιουργήσει μια αυξημένη κινητικότητα όλο το χρόνο. Η πόλη μας θα αναπτυχθεί και τα φυτά θα πολλαπλασιαστούν”.

Δημοφιλέστερα

To Top