ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βούλιαξε το κατασχεμένο ιστιοφόρο στο Λιμάνι Καλαμάτας

Το κατασχεμένο εδώ και 1,5 χρόνο από τον ΟΔΔΥ ιστιοφόρο με τουρκική σημαία Mr Musti, έβαλε νερά σήμερα το πρωί με αποτέλεσμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή ημιβυθισμένο μέσα στο Λιμάνι Καλαμάτας.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, το σκάφος άρχισε να βάζει νερά νωρίς το πρωί και μέσα σε μισή ώρα και λιγότερο, είχε ήδη βυθιστεί. Το ιστιοφόρο μήκους περίπου 19 μέτρων, είχε κατασχεθεί πριν 1,5 χρόνο για μεταφορά μεταναστών και έκτοτε βρισκόταν μέσα στο Λιμάνι.

Το σκάφος λόγω παλαιότητας είχε από τότε παρουσιάσει προβλήματα, με το Λιμενικό να αδειάζει ανά διαστήματα τα νερά που εισχωρούσαν σε αυτό, ενώ είχαν κάνει και εργασίες- μπαλώματα για να κλείσουν κάποιες ρωγμές που είχε.
Το συγκεκριμένο σκάφος είχε υποστεί ζημιές και από την επέλαση του μεσογειακού κυκλώνα Ζορμπά, ωστόσο σήμερα φαίνεται πως τα 6 με 7 μποφόρ που πνέουν από νωρίς το πρωί έδωσαν και το τελειωτικό “χτύπημα” για το σκαρί του. Το σκάφος έμπασε νερά και πολύ γρήγορα άρχισε να βυθίζεται.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΕΡΑΝΟΣ ΑΠΟ ΤΡΙΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ

Έχει ειδοποιηθεί ειδικός μεγάλος γερανός που είναι καθ’οδόν από Τρίπολη, προκειμένου να ξεκινήσει η ανέλκυσή του, η οποία εκτιμάται ότι θα κρατήσει αρκετές ώρες, αφού πρόκειται για ιδιαίτερα μεγάλο σκάφος, ενώ όλη η διαδικασία θα επιβαρύνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας με ένα ποσό κατ’ εκτίμηση 5.000 ευρώ.

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σαράντος Μαρινάκης, είχαν ήδη προβεί το προηγούμενο διάστημα στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για να απομακρυνθεί από το Λιμάνι το συγκεκριμένο σκάφος, όμως λόγω γραφειοκρατίας η κατάσταση χρόνιζε.


Ο ίδιος επισημαίνει ότι η διαδικασία πρέπει να συντομεύσει στις περιπτώσεις κατεσχεμένων σκαφών, ώστε αυτά να μην γεμίζουν το Λιμάνι, και να μην επιβαρύνουν οικονομικά ως προς τη συντήρηση το Λιμενικό Ταμείο, ούτε και να ελλοχεύει κίνδυνος βύθισής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΕΙΧΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ

Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, ο λιμενάρχης Καλαμάτας, Αντώνης Δουμάνης, με έγγραφό του είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κατεσχεμένα στο Λιμάνι Καλαμάτας ζητώντας εγγράφως από το αρμόδιο Τελωνείο Πατρών και το Τμήμα Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού να απομακρυνθούν άμεσα 3 σκάφη, μεταξύ των οποίων και αυτό που βούλιαξε σήμερα.

Στο έγγραφό του ο Λιμενάρχης επεσήμανε ότι η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί και μπάζουν νερά “εντός των κυτών και του χώρου μηχανοστασίου τους”, ενώ επανειλημμένως με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής και του Δήμου Καλαμάτας είχαν προβεί σε απάντληση υδάτων, αλλά και ενίσχυση των μέσων πρόσδεσης.

Το ιστιοφόρο Mr. Musti πριν βουλιάξει

 

Ευτυχώς, για το συγκεκριμένο σκάφος είχαν εγκαίρως ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από θαλάσσια ρύπανση, και είχαν αφαιρεθεί τα καύσιμά του. Όπως μας δήλωσε ο Σαράντος Μαρινάκης, το σκάφος πριν βουλιάξει ζύγιζε περίπου 35 τόνους, τώρα όμως με τα νερά το βάρος του έχει ξεπεράσει τους 50 τόνους, κάτι που αυξάνει κατά πολύ τη δυσκολία στη διαδικασία ανέλκυσής του. Θα χρειαστούν πρώτα τα ειδικά φασκιά-μπαλόνια που χρησιμοποιούν σε αυτές τις περιπτώσεις για να ανέβει ξανά στην επιφάνεια το σκάφος και στη συνέχεια θα αναλάβει την ανέλκυση ο ειδικός γερανός.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα-Θανάσης Πουλόπουλος

Μπάζουν νερά τα κατασχεμένα πλοία στο Λιμάνι-Κίνδυνος να βουλιάξουν λέει ο Λιμενάρχης

To Top