ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ανάδοχος σε αρδευτικό έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου

Σαρώνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ανάδοχος σε αρδευτικό έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ακόμα ένα έργο κατάφερε να «καπαρώσει» η ΙΝΤΡΑΚΑΤ που έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ το τελευταίο διάστημα. Αυτή τη φορά αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης για το έργο που αφορά τα αρδευτικά Δίκτυα της Λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας κατατέθηκαν τρεις προσφορές. Η ΙΝΤΡΑΚΑΤ μειοδότησε δίνοντας έκπτωση 51,92%. Δεύτερη ήρθε η εταιρεία ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΑΤΕ με έκπτωση 35% και τρίτη η ΡΟΜΒΟΣ Τεχνική με 24,29%.  Το αρχικό κόστος του έργου είναι 11,55 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ)

Σαρώνει η ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Ανάδοχος σε αρδευτικό έργο στο Οροπέδιο Λασιθίου

Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα η η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών & Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ19) της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών (Γ.Γ.Υ.), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου είναι η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Σύντομη περιγραφή του έργου:

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου της λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου, η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί σε θέση 1,50 χλμ. νοτιοανατολικά του οικισμού Άγιος Γεώργιος και συλλέγει μέρος των επιφανειακών παροχών τού χειμάρρου Χαυγά. Η ταμίευση του νερού στη λιμνοδεξαμενή, χωρητικότητας 2.150.000 κ.μ., σκοπό έχει να αρδεύσει καλλιεργούμενες εκτάσεις 13.370 στρεμμάτων, οι οποίες εκτείνονται στο δυτικό τμήμα του οροπεδίου και δεν καλύπτονται από το υφιστάμενο γειτονικό δίκτυο άρδευσης ταμιευτήρα Χαυγά.

Η απαιτουμένη πίεση λειτουργίας στα στόμια υδροληψιών εξασφαλίζεται με την κατασκευή αναρρυθμιστικής δεξαμενής, σε θέση κατάλληλου υψομέτρου, στην οποία ανυψώνεται το νερό άρδευσης με τη βοήθεια αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού. Το αντλιοστάσιο προβλέπεται να τροφοδοτείται, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς από τη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου. Από τη δεξαμενή αναρρύθμισης, ξεκινά το υπόγειο σωληνωτό υπό πίεση δίκτυο άρδευσης (κεντρικός αγωγός και κλάδος Β).

Επιπλέον πληροφορίες για το έργο:

Το αρδευτικό δίκτυο Αγίου Γεωργίου περιλαμβάνει την κατασκευή των επί μέρους έργων:

-Αγωγού μεταφοράς, από τη λιμνοδεξαμενή στο αντλιοστάσιο μήκους 2.297m και καταθλιπτικού αγωγού από το αντλιοστάσιο στη δεξαμενή αναρρύθμισης, μήκους 360m, από Χ/Σ διατομής Φ700.
-Αντλιοστασίου, που κατασκευάζεται στο πλάτωμα του παλιού λατομείου, ορθογωνικής κάτοψης διαστάσεων 9,40×15,90×6,90m. Είναι υπέργειο με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, εξοπλισμένο με τα αναγκαία ηλεκτρομηχανολογικά έργα, για την ανύψωση τού αρδευτικού νερού στη δεξαμενή αναρρύθμισης.
-Δεξαμενής αναρρύθμισης, στον λόφο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του οροπεδίου, ημιυπέργειας, ορθογωνικής κάτοψης, διαστάσεων 42,0×27,0×5,0m, με κατακόρυφα τοιχία από οπλισμένο σκυρόδεμα, η οποία θα φέρει μεταλλικό στέγαστρο.
-Δευτερευόντων αγωγών 1 έως 9 και τριτευόντων αγωγών από HDPE κλάσης 12,5 atm, διατομής από Φ110 έως Φ355, συνολικού μήκους 55.400m.
-Οι αγωγοί του αρδευτικού δικτύου εξοπλίζονται συνολικά με 786 τεμάχια συσκευών, εκ των οποίων 279 υδροληψίες 2 στομίων και 122 υδροληψίες 4 στομίων (συνολικά 1.046 υδροστόμια), με υδρομετρητές ενσωματωμένης τηλεμετρίας παροχής.
-Ο κεντρικός αγωγός μεταφέρει τις παροχές άρδευσης στους δευτερεύοντες και τους τριτεύοντες αγωγούς του δικτύου άρδευσης, το οποίο έχει ακτινωτή διάταξη. Η μέθοδος άρδευσης που προβλέπεται, είναι με μικροπαροχές (στάγδην άρδευση).