Μ. Παναγιωτάκης στη Βουλή: Τέσσερις υποψήφιοι επενδυτές για το Αμύνταιο

Η ΔΕΗ έχει γίνει αποδέκτης 4 προτάσεων από μεγάλους ομίλους (Μυτιληναίος, Κοπελούζος, ΤΕΡΝΑ και Ιντρακάτ )για τη μονάδα του Αμύνταιου, η οποία περιλαμβάνεται στον μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας που παρουσιάστηκε από το ΥΠΕΝ ,ανέφερε   ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της παραγωγής και εμπορίου της Bουλής και  προανήγγειλε τη διενέργεια διαγωνισμού για την αναβάθμιση ενεργειακά και περιβαλλοντικά της μονάδας.  Η αξιολόγηση των προτάσεων, όπως είπε, θα γίνει από ανεξάρτητο οίκο.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει πως οι λιγνιτικές μονάδες που θα αποσύρονται δεν θα αντικαθίστανται ενώ περιλαμβάνει και τη λειτουργία του Αμυνταίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικό σημείο για την αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας αποφεύγοντας να μπει σε σεναριολογία όπως είπε, για την εξέλιξη του διαγωνισμού και χαρακτηρίζοντας συνήθη πρακτική την παράταση δύο μηνών που έχει δοθεί για την υποβολή των προσφορών.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι αν τεθούν εκτός οι σταθμοί Αμυνταίου και Καρδιάς (στους οποίους έχουν τεθεί περιορισμοί για περιβαλοντικούς λόγους από την ΕΕ), θα υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και εκτίμησε ότι με τις ενέργειες που γίνονται από το υπουργείο, οι ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν για την παράταση λειτουργίας.

Υπάρχει αρκετός λιγνίτης για να λειτουργήσει η μονάδα, έχουμε αναδείξει τις επιπτώσεις από το κλείσιμό της όχι μόνο για τους κατοίκους και την απασχόληση αλλά και για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, πιστεύω ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμφωνήσουν, δεν είναι παράλογοι για να συνεχίσει να λειτουργεί η μονάδα.

Για το θέμα της αποεπένδυσης, τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και ο κ. Παναγιωτάκης ανέφεραν ότι η διαδικασία είναι εντός χρονοδιαγράμματος και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την επιτυχία του εγχειρήματος. Δεν υπάρχει plan b καταφέραμε και αυτό είναι επιτυχία να κρατήσουμε το πιο κερδοφόρο κομμάτι της ΔΕΗ που είναι τα νερά εκτός πώλησης, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της αποεπένδυσης είναι κομβική συνολικά για την αγορά αφού θα οδηγήσει στην κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ αλλά και στη συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση για το μονοπώλιο στο λιγνίτη.

Απαντώντας στον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος υποστήριξε ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ΔΕΗ εμφάνισε μηδενικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και ότι στο τέλος της χρονιάς θα καταγράψει ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του τριμήνου έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση της χονδρικής τιμής της ενέργειας και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά δεν θα μηδενιστεί το EBITDA. “Εργαζόμαστε, υπογράμμισε, με την κυβέρνηση για να υπάρξει βελτίωση και προοπτική βελτίωσης χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση” ενώ υπενθύμισε ότι επί της παρούσας διοίκησης δεν έγιναν αυξήσεις στο ρεύμα, εφαρμόστηκε η έκπτωση για τους συνεπείς στις πληρωμές πελάτες και απορροφήθηκε η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων. Οι ταινιόδρομοι μεταφοράς λιγνίτη ανατέθηκαν στην ΤΕΡΝΑ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ.