Βουνά από ξερόχορτα σε Διόνυσο, Εκάλη και Κηφισιά!!

Σε κατάσταση ακραίου συναγερμού για πυρκαγιές έχει τεθεί για σήμερα Σάββατο αλλά και τις επόμενες ημέρες η χώρα. Παρά τις προειδοποιήσεις της Περιφέρειας και της Πολιτικής Προστασίας η κατάσταση σε τρεις από τις περιοχές που θεωρούνται άκρως επικίνδυνες για την εκδήλωση φωτιάς, τον Διόνυσο, την Εκάλη και την Κηφισιά, παραμένει αποκαρδιωτική. Σε κεντρικές οδούς και μικρότερους δρόμους υπάρχουν σωροί από πευκοβελόνες, κομμένα κλαδιά και σκουπίδια.

Αδιαφορία του Δήμου Διονύσου

To zougla.gr έκανε αυτοψία στον Διόνυσο πριν τρεις μήνες, τον Μάιο του 2019, αλλά και το πρωί του Σαββάτου (10/8) διαπιστώνοντας την αδιαφορία των Αρχών και μια κατάσταση που παραμένει ίδια.

Τι κι αν πέρασαν τρεις περίπου μήνες οι σωροί από πευκοβελόνες και κομμένα κλαδιά είναι ακόμη εκεί με τους κατοίκους να απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση να πράξει τα δέοντα.

Δείτε πως είναι σήμερα και πως ήταν τον Μάιο η κατάσταση στην περιοχή του Διονύσου:

Διόνυσος: Σάββατο (10/8)

Σωρός από πευκοβελόνες στη Λεωφόρο Καΐρη
Σωρός από πευκοβελόνες στη Λεωφόρο Καΐρη

 

2019: Οδός Ευμένους, Διόνυσος. Κανένας καθαρισμός της κατάφυτης έκτασης, ακριβώς δίπλα σε κατοικίες, σκουπίδια μέσα στο πράσινο, και πυλώνες της ΔΕΗ με τα καλώδια να περνάνε ανάμεσα από τα κλαδιά.

2019: Οδός Μουσών, Διόνυσος. «Λόφος» από επιμελώς παρατημένα κλαδιά, δίπλα στο δάσος και σε κατοικία.

Διαβάστε το ρεπορτάζ που είχε κάνει το zougla.gr στον Διόνυσο τον περασμένο Μάιο.

Παραμένουν οι επικίνδυνες εστίες εύφλεκτων υλικών στη λεωφόρο Διονύσου

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη λεωφόρο Διονύσου όπου και οι δύο πλευρές του δρόμου είναι γεμάτες με σακούλες από πευκοβελόνες που μάζεψαν μεν οι κάτοικοι από τα οικόπεδά τους κανείς όμως δεν φρόντισε να τα απομακρύνει ώστε να μην κινδυνεύει το δάσος.

Τόσο στον Διόνυσο όσο και σχεδόν σε όλα τα βόρεια προάστια τα ακαθάριστα οικόπεδα ιδιωτών που έχουν μείνει στην τύχη τους αποτελούν βόμβες επικινδυνότητας για όλον τον οικιστικό ιστό.

Η ίδια κατάσταση σε όλους τους δημόσιους χώρους όπως και στο Κόκκινο Χωράφι του Δήμου Διονύσου απέναντι ακριβώς από πρατήριο υγρών καυσίμων.  Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε έναν σωρό από σκουπίδια και ξερόχορτα δίπλα στο πανό των εθελοντών του δήμου Διονύσου που καλούν κατοίκους της περιοχής να συνδράμουν στην πυροπροστασία.

Οι εθελοντές πυροσβέστες του δήμου Διονύσου με τα μέσα που διαθέτουν στη Ροδόπολη, τη Δροσιά και τον Διόνυσο με ηρωικές προσπάθειες έχουν αποτρέψει δεκάδες εστίες πυρκαγιάς να επεκταθούν και να απειλήσουν την περιοχή.

Στις μεγάλες φωτιές του παρελθόντος με αυτοθυσία προστάτευσαν το δάσος, αφού είναι πολύ καλοί γνώστες των δρόμων των περιοχών και μπορούν να κινηθούν αμέσως και αποτελεσματικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πολύτιμη είναι και η συμβολή τους στην εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών που τους βλέπουν με τα πυροσβεστικά τους οχήματα ή με τα ιδιωτικά τους μέσα να περιπολούν στο δάσος.  Αξίζει να σημειωθεί ότι απέναντι από το σημείο αυτό που είναι ακαθάριστο βρίσκεται βενζινάδικο.

Ο σκουπιδότοπος της Εκάλης

Στη συμβολή των οδών Ηφαίστου και Νυμφών για περισσότερα από 500 μέτρα το πάρκο το οποίο περικλείουν οι δύο δρόμοι είναι γεμάτο κλαδιά και σκουπίδια και από τις δύο πλευρές. Βέβαια η ίδια κατάσταση ισχύει και στο εσωτερικό του πάρκου όπου είναι βουνό τα ξερόχορτα.

Εστίες πυρκαγιάς στη Θησέως

Ακόμη και η λεωφόρος Θησέως, προέκταση της Κηφισίας στα βόρεια προάστια, είναι γεμάτη από βουνά με ξερόχορτα, κομμένα κλαδιά και πευκοβελόνες αφού κανένας ακόμα και από τον ενδεδειγμένο χώρο συγκέντρωσης κήπων δεν τα έχει περισυλλέξει.

Λίγα μέτρα πιο κάτω και κοντά στο πυροσβεστικό όχημα που είναι σε επιφυλακή στην πλατεία Βασ. Παύλου της Εκάλης δεξιά και αριστερά της Θησέως παραμένουν στοίβες εύφλεκτων υλικών.

Οι σακούλες του Δήμου Κηφισιάς

Χειρότερη η εικόνα στις μικρές οδούς του οικιστικού ιστού, που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες από την αυτοψία της Ζούγκλας, ο Δήμος Κηφισιάς μάζεψε τα ξερόχορτα και τα έχει εγκαταλείψει  κάτω από τα πεύκα που θέλει να προστατέψει από την πυρκαγιά.

Παρά τον κόκκινο συναγερμό από την ΓΓ της Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο πυρκαγιών δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές στους δήμους της αυξημένης επικινδυνότητας δεν επέδειξαν ούτε ίχνος ετοιμότητας,  λες και από το Μάτι δεν διδάχθηκε τίποτα κανείς.

Βουνά τα ξερόχορτα σε κάθε στροφή δρόμου στους δήμους Διονύσου, Κηφισιάς Εκάλης, περιοχές που έχουν πληγεί στο παρελθόν από καταστροφικές πυρκαγιές.

Το σημερινό ρεπορτάζ της Ζούγκλας αποδεικνύει ότι κανείς ούτε από τις απερχόμενες διοικήσεις ούτε από τις εκλεγμένες δεν έχασε τον ύπνο του από την ανησυχία για την μέρα που  ξημέρωσε με χαρακτηριστικά την υψηλή θερμοκρασία και τον δυνατό άνεμο διαχρονικούς συμμάχους πυρκαγιάς, ενώ στα τηλέφωνα των πολιτών καταφθάνουν μηνύματα alert από την πολιτική προστασία.

Η αυτοψία της Ζούγκλας στις συμβολές των δρόμων όπου αφέθηκαν  τα ξερόχορτα και τα κλαδέματα  των πεύκων αδιάψευστος μάρτυρας της αμέλειας των Δήμων να περισυλλέξουν τα επικίνδυνα εύφλεκτα απορρίμματα.

Τελικά σήμανε alert αλλά μόνο για τους κατοίκους και όχι για τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Κατάσταση Συναγερμού για εκδήλωση πυρκαγιών βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο κινδύνου, (κατηγορία 5) και προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Ταυτόχρονα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)