Κόνιτσα. Εκεί όπου σμίγουν τα ποτάμια και τα γεφύρια. Δείτε από ψηλά το σπίτι που μεγάλωσε η μάνα του Αλή Πασά και το ξωκλήσι με την καθηλωτική θέα στα 2.500 μέτρα

Κόνιτσα. Εκεί όπου σμίγουν τα ποτάμια και τα γεφύρια. Δείτε από ψηλά το σπίτι που μεγάλωσε η μάνα του Αλή Πασά και το ξωκλήσι με την καθηλωτική θέα στα 2.500 μέτρα
Την “αγκαλιάζουν” τρία ποτάμια. Ο Αώος, ο Βοϊδομάτης και ο Σαραντάπορος. Τα φαράγγια της “στεφανώνουν” τοξωτά πέτρινα γεφύρια.

Η Κόνιτσα είναι μια όμορφη ακριτική κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα σε υψόμετρο 600 μ. Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, αναδεικνύει το φυσικό κάλλος της περιοχής μαζί με τα παραδοσιακά αξιοθέατα του τόπου.

Το πέτρινο γεφύρι με το καμπανάκι

Στην νοτιοδυτική άκρη της πόλης, ακριβώς στην είσοδο της χαράδρας του Αώου, βρίσκεται το μεγάλο μονότοξο γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη. Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε.

Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.

Το σημερινό πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που χτυπούσε κάθε φορά που φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας. Έτσι προειδοποιούσε τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι γιατί υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

Το αρχοντικό της Χάμκως

Στην Κόνιτσα κάποτε υπήρχε ένα σύνθετο συγκρότημα κτιρίων του 18ου και 19ου αιώνα, που αποτελούσαν το σεράϊ του Ζεϊνέλ Μπέη, παππού του Αλή Πασά από την πλευρά της μητέρας του, της Χάμκως. Ελάχιστα από αυτά σώζονται σήμερα

Σήμερα σώζεται μόνο η επιβλητική τοξωτή είσοδος, ο υπερηψωμένος πύργος (κούλια) και κάποια βοηθητικά κτίρια, καθώς και τμήματα από τον πανύψηλο περίβολο του συγκροτήματος.

Η φρουριακή δομή του οικιστικού συγκροτήματος και η επιβλητική κατασκευή των κτιρίων φανέρωνε  τον πλούτο και τη δύναμη της ισχυρής αυτής οικογένειας που ήταν η επιφανέστερη των μουσουλμάνων της Κόνιτσας με μεγάλη περιουσία στην περιοχή και τσιφλίκια στη Θεσσαλία.

Τα κτίρια περιέβαλε ψηλός περίβολος με πολεμίστρες και μυστικές εισόδους.

Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου

Ο ναός του Αγίου Νικολάου είναι ο ενοριακός ναός της Επάνω Κόνιτσας και βρίσκεται δίπλα από το μητροπολιτικό μέγαρο. Η τοιχοποιία του ναού είναι περίτεχνη στο μεγαλύτερο μέρος της. Εξωτερικά ο ναός είναι ορθογώνιος. Εσωτερικά διαιρείται σε τρία κλίτη και έχει μικρούς και μεγάλους θόλους. Επίσης υπάρχουν δύο γυναικωνίτες σε διαφορετικά επίπεδα.

Ο σημερινός ναός χρονολογείται από το 1842 και κτίστηκε στη θέση παλιότερου που βρισκόταν στη θέση αυτή από το 1612.

Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με οκτώ μεγάλες εικόνες και τριάντα μικρές σε δύο σειρές. Οι περισσότερες φορητές εικόνες, που φυλάσσονται σήμερα στο ναό, είναι της περιόδου 1850 και έπειτα.

Ξωκκλήσι Αγίας Βαρβάρας

Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας αποκαλείται από τους ντόπιους ως το “μπαλκόνι” της Κόνιτσας. Η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπεις όλη την περιοχή της πόλης της Κόνιτσας. Η θέα είναι πανοραμική καθώς βλέπεις όλη την περιοχή της πόλης της Κόνιτσας, την χαράδρα του Αώου ποταμού, την κορυφή της Γκαμήλας με 2497μ. την Τύμφη και μπροστά τμήμα της Τύμφης τον Λάζαρο, καθώς και την κοίτη του Αώου ποταμού ως το βάθος της Νεμέτσικας που φτάνει στο Πωγώνι.

Μια διαδρομή που ο επισκέπτης περνά μέσα από την ομορφιά των δένδρων για να φτάσει στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας.

Περνώντας το εκκλησάκι υπάρχει ένα μικρό καταφύλι (προεξοχή βράχου που σχηματίζει μικρή εσοχή), με μικρό προαύλιο χώρο όπου οι Κονιτσιώτες μαζεύονταν την Καθαρή Δευτέρα για να πετάξουν τον χαρταετό και να γευματίσουν τα διάφορα νηστίσιμα. Πιο πέρα το μονοπατάκι συνεχίζεται και φτάνει στο Κάστρο. Η θέα της χαράδρας και του Αώου ποταμού είναι πανοραμική, μαγευτική, θα σας ανταμείψει για τον μικρό κόπο που θα φτάσετε στην κορυφή. Το μονοπάτι συνεχίζει από το Κάστρο και φτάνει στη οροσειρά του Σμόλικα στην θέση Αι’Μηνάδια.

Δείτε την εντυπωσιακή πτήση drone του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου από το προσωπικό του κανάλι στο You Tube και στο site του “epirustravel.eu

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Η «μάνα του Νερού». Το θαυμαστό μνημείο της φύσης που αναβλύζει από τα έγκατα της γης και τροφοδοτεί ασταμάτητα τα ποτάμια της Ηπείρου (drone) …

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.