Ο περιβόητος πειρατής Μανέτας σκότωσε την καλλονή γυναίκα του γιατί πίστεψε ότι τον απατούσε. Την πλεκτάνη είχε στήσει ο ιερέας της Μήλου που την είχε ερωτευτεί

Ο περιβόητος πειρατής Μανέτας σκότωσε την καλλονή γυναίκα του γιατί πίστεψε ότι τον απατούσε. Την πλεκτάνη είχε στήσει ο ιερέας της Μήλου που την είχε ερωτευτεί
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η πειρατεία στον ελληνικό χώρο ήταν σε έξαρση. Στα νησιά, οι πειρατικές ομάδες με τις εφόδους τους είχαν γίνει το φόβητρο των κατοίκων, καθώς λεηλατούσαν και σκότωναν χωρίς διάκριση. Υπήρξαν όμως και Έλληνες κουρσάροι που σήκωναν σημαία ευκαιρίας προκειμένου να χτυπήσουν κυρίως οθωμανικά πλοία και ξένα εμπορικά.

Περιβόητος κουρσάρος στα τέλη του 17ου αιώνα ήταν ο Ζακυνθινός Στάθης Ρωμανός Μανέτας. Καταγόμενος από οικογένεια με μακρά πειρατική παράδοση, ο Ρωμανός ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του. Συνεργάστηκε στενά με τους Βενετούς, βοήθησε στην κατάκτηση της Πρέβεζας και της Χίου και μετατράπηκε σε έναν από τους πιο πλούσιους πειρατές της εποχής του. Ωστόσο, ο Ζακυνθινός κουρσάρος έμελλε να μείνει στην ιστορία για μια περιπέτεια που δεν είχε σχέση με τα καράβια. Το τραγικό επεισόδιο που τον σημάδεψε ήταν ερωτικής φύσης.

Ο πειρατής Στάθης Ρωμανός ή Μανέτας είχε ενταχθεί στις δυνάμεις του Μοροζίνι. Συμμετείχε στη μάχη της Χίου το 1647 και αργότερα στην κατάληψης της Πρέβεζας και της Άρτας από τους Βενετούς.

Μαριόγκα. Η καλλονή από τη Μήλο

Ο Ρωμανός Μανέτας δρούσε κυρίως στο Αιγαίο και για ένα μεγάλο  διάστημα η Μήλος είχε γίνει κέντρο των επιχειρήσεών του. Εκεί γνώρισε τη Μαριόγκα. Η ομορφιά της νεαρής κοπέλας τον θάμπωσε και αμέσως θέλησε να την κάνει γυναίκα του. Ωστόσο, η ζωή της γυναίκας ενός πειρατή την εποχή εκείνη ήταν δύσκολη. Ο Ρωμανός έπρεπε να λείπει για πολλούς μήνες και η Μαριόγκα θα έμενε μόνη της, καθώς ήταν ορφανή από γονείς.

Ο πειρατής δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναθέσει στο πιο έμπιστο άτομο του νησιού να την προσέχει.

Έτσι, όσο εκείνος απουσίαζε, η Μαριόγκα θα έμενε μαζί με τον καθολικό επίσκοπο της Μήλου.

Η εκδίκηση του ιερέα

Λέγεται ότι η ορφανή κοπέλα θεωρούταν η καλλονή του νησιού με αποτέλεσμα να έχει πολλούς ντόπιους θαυμαστές. Ένας από αυτούς αποδείχθηκε ότι ήταν κιι ο ιερέας. Η καθημερινή συμβίωση με τη Μαριόγκα ξύπνησε στον άντρα «απαγορευμένα» αισθήματα, τα οποία δεν άργησε να εκδηλώσει.

Η κοπέλα, όμως, δεν ενέδωσε. Θέλησε να μείνει πιστή στον άντρα της. Αυτό εξόργισε τον επίσκοπο, ο οποίος, αδυνατώντας να δεχθεί την απόρριψη, αποφάσισε να την εκδικηθεί. Έστειλε γράμμα στο Ρωμανό λέγοντάς του ότι η γυναίκα του τον απατούσε με έναν Φράγκο καπετάνιο.

Γνώριζε καλά ότι ο Ζακυνθινός πειρατής δε θα συγχωρούσε εύκολα μία τέτοια προδοσία.

Η οργή του Μανέτα

Όταν τα νέα έφτασαν στον Μανέτα, ο κουρσάρος έγινε έξω φρενών. Αμέσως έστειλε τους άντρες του να βρουν τη Μαριόγκα, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε ακόμα να επιστρέψει στη Μήλο. Οι εντολές που τους έδωσε ήταν ρητές. Έπρεπε να του τη φέρουν πίσω νεκρή. Η Μαριόγκα τον είχε ατιμάσει και οι «νόμοι» της θάλασσας ήταν πιο σκληροί από εκείνους της στεριάς.

Ο Ρωμανός διέταξε τους άντρες του να την κατεβάσουν στην Ικαρία και να την εκτελέσουν. Wikimediamtx Commons

Πράγματι, οι άντρες του έφτασαν στο νησί και βρήκαν τη γυναίκα. Μόλις εκείνη αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί, άρχισε να κλαίει με αναφιλητά και να τους ικετεύει να την αφήσουν να ζήσει. Οι πειρατές την λυπήθηκαν και αποφάσισαν να την οδηγήσουν στο Μανέτα ζωντανή.

Μόλις εκείνος την αντίκρισε μπροστά του, αποφάσισε να της δώσει λίγο χρόνο να μιλήσει. Η κοπέλα συνέχισε να κλαίει και να του λέει ότι οι φήμες που έφτασαν στα αυτιά του δεν ήταν παρά συκοφαντίες. Του εξήγησε τι πραγματικά συνέβη με τον επίσκοπο και πως εκείνη είχε μείνει πιστή.

Παρόλα αυτά, ο Ρωμανός δεν πείστηκε. Του ήταν αδύνατο να πιστέψει ότι το ιερότερο πρόσωπο του νησιού ήταν ικανό να στήσει τέτοια δολοπλοκία.

Έτσι, όταν το καράβι του αγκυροβόλησε στην Ικαρία, διέταξε τους άντρες του να την εκτελέσουν.

Μήνες αργότερα, ο πειρατής επέστρεψε στη Μήλο. Εκεί, αφού συνομίλησε με τους ντόπιους, συνειδητοποίησε ότι η Μαριόγκα του είχε πει την αλήθεια.

Τότε, σύμφωνα με την παράδοση, δεν άντεξε να ζήσει με τις τύψεις. Σάλπαρε μεσοπέλαγα και αυτοκτόνησε με μία μαχαιριά στην καρδιά.

Όπως αποδείχθηκε χρόνια αργότερα, η πραγματικότητα δεν ήταν τόσο σαιξπηρική. Από τα αρχεία της καθολικής εκκλησίας της Τήνου μαθαίνουμε ότι ο Ρωμανός Μανέτας έζησε και έφτιαξε ξανά τη ζωή του μετά από λίγα χρόνια. Παντρεύτηκε την Ελένη Αλιμπράντη, με την οποία απέκτησε δύο γιους.

Μάλιστα, τα παιδιά του έγιναν οι συνεχιστές της οικογενειακής πειρατικής παράδοσης.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο θρύλος του Μανιάτη πειρατή που πυροβόλησε την εικόνα της Παναγίας επειδή τον κοιτούσε επίμονα. Η εκδίκηση των κατοίκων της Σχοινούσας που τον έκαψαν στην σπηλιά
Δείτε ακόμα : Μερμελέχας, ο θρυλικός πειρατής της Μυκόνου. Βοηθούσε τις χήρες και παραδόθηκε στους Τούρκους για να μη δολοφονήσουν τους Μυκονιάτες

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.