«Ο πιο επικίνδυνος κήπος στην Αγγλία». Ο βοτανικός κήπος όπου καλλιεργούνται μόνο δηλητηριώδη φυτά και ναρκωτικά. Πως γίνονται οι επισκέψεις

«Ο πιο επικίνδυνος κήπος στην Αγγλία». Ο βοτανικός κήπος όπου καλλιεργούνται μόνο δηλητηριώδη φυτά και ναρκωτικά. Πως γίνονται οι επισκέψεις
Ακόνιτο, στραμώνιο, άτροπος η ευθαλεία. Ή όπως είναι πιο γνωστά, λυκοκτόνο, διαβολόχορτο και θανάσιμος στρύχνος. Ο βοτανικός κήπος του Alnwick στη Βρετανία δεν φέρει τυχαία την ονομασία “Poison Garden”.

Στην πραγματικότητα, ο «Δηλητηριώδης Κήπος» καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος από τα 170 στρέμματα στα οποία εκτείνονται οι κήποι του κάστρου του Alnwick. Είναι όμως, το πιο αξιοπρόσεκτο. Οι ξεναγήσεις γίνονται πάντα υπό αυστηρή επίβλεψη. Προτού οι επισκέπτες μπουν, ο ξεναγός τους ενημερώνει για τους τρεις απαράβατους κανόνες. «Δεν αγγίζουμε, δεν μυρίζουμε και δεν πλησιάζουμε πολύ τα φυτά».

Οι φροντιστές των φυτών φοράνε ειδικές στολές. YouTube

Ο πιο επικίνδυνος κήπος στην Αγγλία

Αυτός ο ασυνήθιστος βοτανικός κήπος εγκαινιάστηκε μόλις το 2005. Ωστόσο, η έμπνευσή του πηγάζει από τα μεσαιωνικά χρόνια. Τη δεκαετία του ’90, η δούκισσα του Νορθάμπερλαντ, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται το Alnwick, επισκέφθηκε τον βοτανικό κήπο της Πάντοβα στην Ιταλία και διάβασε για την ιστορία του. Πρόκειται για τον παλαιότερο βοτανικό κήπο ακαδημαϊκής χρήσης παγκοσμίως.

Ιδρύθηκε το 1545 με βασικό σκοπό την καλλιέργεια και τη μελέτη θεραπευτικών και φαρμακευτικών φυτών από όλο τον κόσμο. Η καινοτομία του έγκειται στο ότι για την προστασία του από τους επίδοξους κλέφτες, περιμετρικά καλλιεργήθηκαν δεκάδες τοξικά φυτά. Έτσι, προκειμένου κάποιος να τα προσεγγίσει, θα έπρεπε πρώτα να αποφύγει έναν απροσπέλαστο δηλητηριώδη κλοιό.

ο «Δηλητηριώδης Κήπος» καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος από τα 170 στρέμματα στα οποία εκτείνονται οι κήποι του κάστρου του Alnwick (Google Earth)

Η δούκισσα ενθουσιάστηκε με την ιδέα και αποφάσισε να κάνει κάτι παρόμοιο στους δικούς της κήπους. Ο στόχος βέβαια στην περίπτωση αυτή ήταν διαφορετικός. Δεν επεδίωκε να βλάψει τους επισκέπτες, αλλά να τους επιμορφώσει. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ποια φυτά είναι δηλητηριώδη και τι κινδύνους εγκυμονούν, πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε μία τοξική ποικιλία και σε τι απόσταση είναι ασφαλές να πλησιάσουμε.

Στο ίδιο πλαίσιο, καλλιεργήθηκαν και διάφορες ποικιλίες ναρκωτικών φυτών, όπως η κάνναβη, η κόκα, η μήκων η υπνοφόρος, από την οποία παρασκευάζεται το όπιο, και ο καπνός. Ένα μέρος της ξενάγησης επικεντρώνεται ειδικά στην εκπαίδευση πάνω στα ναρκωτικά και στις επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Αυτά τα φυτά μπορούν να σκοτώσουν» αναγράφεται στην είσοδο. YouTube

Μέσα στα 15 χρόνια λειτουργίας του, το ιδιόμορφο πάρκο αναβαθμίζεται και συντηρείται ανελλιπώς. Όλα πλέον δείχνουν ότι το πείραμα της δούκισσας πέτυχε.

Κάθε χρόνο, ο «Δηλητηριώδης Κήπος» διαθέτει περισσότερες από 100 σπάνιες ποικιλίες και προσελκύει σταθερά πάνω από 600.000 επισκέπτες. Η πλειονότητα παραδέχεται ότι βρήκε την ξενάγηση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Βέβαια, δεν έχουν λείψει κατά καιρούς και τα ατυχήματα. Παρά τα δεκάδες προειδοποιητικά σήματα και τις εκκλήσεις των ξεναγών, μερικοί κάνουν το λάθος να πλησιάσουν και να μυρίσουν τα φυτά. Ευτυχώς μέχρι τώρα έχουν υπάρξει μόνο λιποθυμίες.

Αρχική φωτογραφία: YouTube

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Αυτά ήταν τα «φυτά του διαβόλου» που χρησιμοποιούσαν στον μεσαίωνα οι μάγισσες για τα ξόρκια τους. Κάποια τα χρησιμοποιούμε σήμερα στη μαγειρική

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

close menu