Οι τρεις σφαγές στο Δοξάτο Δράμας από τον Βουλγαρικό στρατό. Υποχρέωσαν τις χήρες να αποζημιώσουν τους εκτελεστές για τις σφαίρες που «ξόδεψαν». Νέα εκπομπή

Οι τρεις σφαγές στο Δοξάτο Δράμας από τον Βουλγαρικό στρατό. Υποχρέωσαν τις χήρες να αποζημιώσουν τους εκτελεστές για τις σφαίρες που «ξόδεψαν». Νέα εκπομπή
Η τριπλή σφαγή του Δοξάτου Δράμας από τον Βουλγαρικό στρατό στη  “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY.

Σε επανάληψη την Κυριακή 12 Ιανουαρίου στις πέντε το απόγευμα.

Η εκπομπή αναλύει πως ο  βουλγαρικός επεκτατισμός στοχοποίησε και αιματοκύλισε ένα σημαντικό καπνοχώρι του νομού Δράμας, που υπήρξε ιδανικό πέρασμα προς το Αιγαίο. Το πρώτο χτύπημα έγινε τον Ιούνιο του 1913, μετά από έφοδο που έκανε ο βουλγαρικός στρατός στα πλαίσια των βαλκανικών πολέμων. Η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρεε και οι εξεγερμένοι βαλκάνιοι λαοί επεδίωκαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα με τις κατακτήσεις τους.

Η Μηχανή του Χρόνου παρουσιάζει τα σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα της σφαγής που επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα κατά των αμάχων. Τότε χάθηκαν 650 άνθρωποι, περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες, παιδιά, ακόμα και βρέφη, ενώ τα περισσότερα σπίτια και μαγαζιά λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Η σφαγή απασχόλησε τον διεθνή Τύπο, που δημοσίευσε τα εγκλήματα των Βουλγάρων.

Το Δοξάτο μπήκε ξανά στο στόχαστρο το 1916 κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Βούλγαροι προσπάθησαν να αφανίσουν τον αντρικό πληθυσμό στέλνοντας τους άντρες του χωριού σε εξοντωτικά τάγματα εργασίας. Η οικονομία της περιοχής διαλύθηκε και η πείνα θέρισε όσους είχαν μείνει πίσω.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος βρέθηκε στο μαρτυρικό χωριό και συνομίλησε με μάρτυρες της τρίτης βουλγαρικής σφαγής κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου το 1941. Η ανατολική Μακεδονία ήταν το «δώρο» των Γερμανών στους συμμάχους τους και οι Βούλγαροι προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις μετά τον ξεσηκωμό των κατοίκων νομό Δράμας. Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού, που ήταν τότε παιδιά και κατάφεραν να σωθούν μιλούν για τη μανία των εκτελεστών και περιγράφουν όσα άκουσαν και είδαν. Την επόμενη ημέρα της σφαγής στο Δοξάτο υπήρχαν μόνο χήρες και ορφανά.

Σπάνια ντοκουμέντα από το μαρτυρικό χωριό της Μακεδονίας στη “Μηχανή του Χρόνου”

Η εκπομπή αναλύει τα γεγονότα του 1941 και φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τη χαριστική βολή έδινε ένας ελληνοβούλγαρος, ενώ κάποιοι από τους εκτελεστές ήταν μεθυσμένοι. Το εξωφρενικό είναι ότι μετά την ομαδική εκτέλεση των ανδρών, οι Βούλγαροι υποχρέωσαν τις χήρες να αποζημιώσουν τους εκτελεστές για τις σφαίρες που «ξόδεψαν».

Στην εκπομπή μιλούν: Ευάνθης Χατζηβασιλείου -Καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν/Μιου Αθηνών, Τάσος Χατζηαναστασίου, Διδάκτωρ Ιστορίας, Ιωάννης Αγγέλου- εφημέριος Δοξάτου, Δημήτρης Πασχαλίδης- ερευνητής ιστορίας, Βασίλης Ριτζαλέος- ιστορικός, Χριστίνα Βαμβούρη- φιλόλογος, Σαμαράς- πρόεδρος συλλόγου Δοξατινών Αθήνας, Νικόλαος Μπίκας- πρώην πρόεδρος συλλόγου Δοξατινών Αθήνας και οι κάτοικοι του Δοξάτου: Κώστας Χατζησπάσου, Στέλλα Τσίπα, Στυλιανός Μηλιός, Ροδιά Κουτσουράδη, Αναστάσιος Τασλής, Ευάγγελος Δώδος, Κωνσταντίνα Μπαζούκη.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Δοξάτου για την υποστήριξη κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

Όλα τα επεισόδια της σειράς είναι διαθέσιμα Οn demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.