Ποιος σκότωσε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζωρζ Πολκ που ερευνούσε τον ελληνικό εμφύλιο; Γιατί ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος θεωρήθηκε εξιλαστήριο θύμα (βίντεο)

Ποιος σκότωσε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζωρζ Πολκ που ερευνούσε τον ελληνικό εμφύλιο; Γιατί ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Στακτόπουλος θεωρήθηκε εξιλαστήριο θύμα (βίντεο)
Το πρωί της 16ης Μαΐου του 1948 ένας ψαράς εντόπισε το πτώμα ενός άντρα να επιπλέει στο λιμάνι της  Θεσσαλονίκης. Ήταν ο αμερικανός δημοσιογράφος του CBS Τζωρτζ Πολκ, που είχε μεταβεί στη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα πριν.

Ο Πολκ είχε προγραμματίσει να συναντηθεί μέσω συνδέσμων με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκο Βαφειάδη ώστε να καταγράψει τις απόψεις του για τον ελληνικό εμφύλιο. Έφυγε από το ξενοδοχείο του και εντοπίστηκε νεκρός μετά από οκτώ ημέρες στον Θερμαϊκό. Ο ψαράς τον βρήκε νεκρό με μία σφαίρα στον αυχένα.

Ο Πολκ, 35 ετών, ήταν παντρεμένος με την ελληνίδα αεροσυνοδό Ρέα Κοκκώνη. Αποκαλούσε «Γκάνγκστερ» τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού και «διεφθαρμένη» την κυβέρνηση Φιλελευθέρων και Λαϊκών

Η είδηση του εγκλήματος έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι αμερικανικές αρχές πίεζαν ασφυκτικά την Ελλάδα για την αποκάλυψη των ενόχων. Οι αρχές θεωρούσαν ότι τον Πολκ τον σκότωσαν οι κομμουνιστές. Η θεωρία αυτή βρήκε αντίθετους τους Αμερικάνους οι οποίοι δημοσίευαν σχόλια σχετικά την κατεύθυνση που είχαν πάρει οι ανακρίσεις. Τελικά η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ενοχοποίησε δύο επικηρυγμένα στελέχη του ΚΚΕ, τον Αδάμ Μουζενίδη και τον Βαγγέλη Βασβανά. Ως συνεργός συνελήφθη ο Γρηγόρης Στακτόπουλος, συντάκτης της εφημερίδας «Μακεδονία» και ανταποκριτής του «Ρόιτερς» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Στακτόπουλος, όπως είπε αργότερα, βασανίστηκε ανελέητα για να  ομολογήσει και να δεχτεί τη συναλλαγή. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για ένα έγκλημα που τότε τιμωρούνταν με θανατική ποινή και άμεση εκτέλεση.

Η εκδοχή που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ήταν ότι ο Πολκ συναντήθηκε με τον Στακτόπουλο ο οποίος τον οδήγησε σε συνάντηση με τον Αδάμ και τον Μουζενίδη. Η συνάντηση έγινε σε μια βάρκα με την οποία θα τον οδηγούσαν στον Βαφειάδη. Για λόγους ασφαλείας του έδεσαν τα μάτια, τα χέρια και τα πόδια. Τότε ο Μουζενίδης τον πυροβόλησε. Υποχρέωσε μετά τον Στακτόπουλο να ταχυδρομήσει την ταυτότητα του θύματος. Η εκδοχή αυτή υποστήριζε ότι το κίνητρο των κομμουνιστών ήταν η δημοσιοποίηση στην αμερικανική κοινή γνώμη πως η ελληνική κυβέρνηση είναι εγκληματική.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους Μουζενίδη και Βασβανά ερήμην σε θάνατο, και τον Στακτόπουλο σε ισόβια δεσμά. Στην απολογία του δεν ανέφερε λεπτομέρειες για την υπόθεση, αλλά υμνούσε την Ελλάδα. Η στάση του, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κενά της δίκης, αφήνει αναπάντητα ερωτήματα μέχρι σήμερα.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» τις λεπτομέρειες της σκοτεινής δίκης και πως εξέτισε την ποινή του ο Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή.
Διαβάστε αναλυτικά την υπόθεση ΠΟΛΚ και το παρασκήνιο της υπόθεσης: Η δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.