Τετράκωμο Άρτας. Το ορεινό χωριό που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943. Είχαν μετατρέψει την κουφάλα του γεροπλάτανου σε κρατητήριο. Εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά

Τετράκωμο Άρτας. Το ορεινό χωριό που πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς το 1943. Είχαν μετατρέψει την κουφάλα του γεροπλάτανου σε κρατητήριο. Εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά
Περιτριγυρισμένο από έλατα σε υψόμετρο 950 μέτρων το Τετράκωμο βρίσκεται ανάμεσα στα Αθαμανικά όρη του νόμου Άρτας.

Το μικρό ορεινό χωριό τον 17ο αιώνα ήταν γνωστό ως Μήγερη. Την περίοδο εκείνη οι κάτοικοι του πλήρωναν φόρους στους Βενετούς, οι οποίοι τους προστάτευαν από τις επιδρομές των ληστών. Το χωριό μετά από χρόνια άρχισε να μεγαλώνει καθώς κατέφθαναν όσοι είχαν κυνηγηθεί από τους Τούρκους.

Το Τετράκωμο Άρτας το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από τρία χρόνια, το 1946. Συγκεκριμένα η επίθεση των γερμανικών δυνάμεων στα γύρω χωριά ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου 1943  όταν προωθήθηκαν στην περιοχή Κάτω Καλεντίνης και Δροσοπηγής, αναγκάζοντας τον ΕΔΕΣ υποχωρήσει στα χωριά Δίστρατο και Ανεμορράχη. Οι Γερμανοί τα πυρπόλησαν και πήραν μαζί τους τρόφιμα από τις αποθήκες του ΕΔΕΣ. Στο δρόμο για το Τερτάκωμο ανέτρεψαν κάθε ομάδα ανταρτών που έβρισκαν μπροστά τους και έτσι κατάφεραν να φτάσουν στο ορεινό χωριό στις 22 Οκτωβρίου 1943.

Το Τετράκωμο φυλασσόταν από το Τάγμα της Σχολής Εφέδρων Αξιωματικών του ΕΔΕΣ, το οποίο μετά την επίθεση αναγκάστηκε να συμπτυχθεί στην περιοχή Κρανιές Τετρακώμου. Oι Γερμανοί μετά από αυτή την επίθεση άφησαν πίσω τους μόνο ερείπια.

Η κουφάλα του πλάτανου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού χρησίμευε και σαν «κρατητήριο». Χωρούσε περίπου έξι άτομα.

Οι Γερμανοί έκαναν συνεχείς επιθέσεις στα Τζουμέρκα και από τα Ιωάννινα και από την Πίνδο. Παράλληλα την περίοδο εκείνη οι εμφύλιες διενέξεις του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ αποδυνάμωνε τη δυνατότητα των οργανώσεων να προστατεύσουν τα χωριά που πυρπολούσαν οι Γερμανοί. Έτσι στις 30 Οκτωβρίου 1943 οι Γερμανοί επέστρεψαν στην περιοχή Σκιάδες- Τετράκωμο και πυρπόλησαν όλα τα χωριά της περιοχής.

To μνημείο πεσόντων στο Τετράκωμο

Σήμερα στο χωριό υπάρχει το μνημείο των πεσόντων που τιμά τη μνήμη των κατοίκων της περιοχής που πολέμησαν και σφαγιάστηκαν.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Λάζαρου Τσάτσου στο κανάλι epirustravel.eu

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ” :«Και ο χειρότερος Έλλην έκαμε με ανδρείαν το χρέος του». Η μάχη στα απόρθητα Θεοδώριανα Άρτας, όπου 500 Έλληνες σταμάτησαν 6.000 Τούρκους. Δείτε από ψηλά την περιοχή (drone) 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.