• AUTO

    Νέο Peugeot: 208 φορές το κοιτάς και δεν χορταίνεις (pics+video)

    • του Τάκη Πουρναράκη


    Η Peugeot έχει παράδοση στη συγκεκριμένη κατηγορία.

    Η τεράστια επιτυχία του 205 που άλλαξε το ρου της ιστορίας, την δεκαετία του ’80, για την γαλλική εταιρεία, δημιούργησε μια αύρα που κρατά ως σήμερα. Το 205 δεν ήταν εξίσου κοφτερό οδηγικά αλλά παραμένει ακόμη και σήμερα, αξεπέραστο σαν σχέδιο. Εξίσου όμορφο είναι στα μάτια μας το νέο 208.

    Την καινούργια σχεδιαστική ταυτότητα της Peugeot, την πρωτοείδαμε στο 3008 και ακολούθησαν τα 5008, 508.

    Όμως στα αρτιαφιχθέντα 208, 2008 έχει ωριμάσει το σχέδιο, σαν παλιό γαλλικό κρασί, σαν μια μεσήλικη Γαλλίδα.

    Ειδικά το 208 δε χορταίνεις να το κοιτάς απ’ έξω. Απ’ όποια γωνία κι αν το δεις σε συναρπάζει.

    Κυρίαρχο δομικό στοιχείο είναι το παραλληλεπίπεδο διαφορετικών γωνιών. Είτε αφορά σταφωτιστικά σώματα, είτε στη μάσκα, είτε στους καθρέπτες, ή στις αθλητικές ακμές στις πλαϊνές πόρτες. Εντυπωσιάζουν εμπρός τα φώτα ημέρας led σε σχήμα χαυλιόδοντα και τα «κόκκινα νύχια του τέρατος» στα στοπ. Το πίσω μέρος έχει έναν γαλλικό αέρα πολυτέλειας και φινέτσας.


    Μπαίνοντας στο εσωτερικό, η συνέχεια είναι ανάλογη. Το i cockpit με την οδηγοκεντρική του σχεδίαση, εντυπωσιάζει. Ο οδηγός έχει μπροστά του δύο ψηφιακές οθόνες, αυτή των οργάνων είναι τρισδιάστατη και παραπέμπει σε εικονικό περιβάλλον.

    Στο μέσον του ταμπλό υπάρχει μια οθόνη αφής 10 ιντσών (7 ιντσών στις βασικές εκδόσεις) που γοητεύει τους νεότερους σε ηλικία. Κάτω απ’ αυτή την οθόνη υπάρχει μια διπλή σειρά από ασημί διακόπτες αεροπορικού τύπου, εξαιρετικά πρακτικούς στη χρήση. Ειδικά για όλους όσοι προτιμούν έναν διακόπτη, από μια σελίδα υπομενού.  Εντυπωσιάζει το χωστό ντουλαπάκι του συνοδηγού που αυξάνει το χώρο για τα πόδια.

    Οι πίσω επιβάτες θα χρειαστεί να κάνουν κάποιους συμβιβασμούς αν είναι μεγαλόσωμοι ενώ ο χώρος αποσκευών (309lt) είναι επαρκής για τις αποσκευές ενός τριημέρου. Τα ποιοτικά υλικά στο εσωτερικό όπως τα μαλακά πλαστικά στο ταμπλό και η επένδυση «carbon» στο κεντρικό τμήμα είναι ευχάριστα στο άγγιγμα.

    Η θέση οδήγησης είναι ένα θέμα που με απασχόλησε ιδιαίτερα. Ζήτησα από ανθρώπους διαφορετικών αναστημάτων να βρουν τη θέση προτίμησής τους στο 208.

    Ένας φίλος με ύψος 1.65m και ένας ακόμη με ύψος 1.98m βρήκαν εύκολα τη θέση οδήγησης που τους βολεύει χωρίς πρόβλημα. Ο κοντός έβλεπε τον μικρό τρισδιάστατο πίνακα οργάνων κάτω από τη στεφάνη του τιμονιού, ο ψηλός από πάνω. Εγώ με ύψος 1.85m δε μπορώ να δω το κάτω μέρος του πίνακα οργάνων αν φτιάξω το τιμόνι και το κάθισμα όπως θέλω. Πρέπει ή να σηκώσω ψηλά την έδρα του καθίσματος, αυτό ενέχει συμβιβασμό στην αίσθηση οδήγησης, ή να χαμηλώσω το τιμόνι, με αποτέλεσμα το γόνατό μου να βρίσκει πάνω του στην έξοδο. Μετά από πολλές προσπάθειες αποφάσισα να αδιαφορήσω για το τι βλέπω από τον πίνακα οργάνων.

    Στρίβει;

    Στα χέρια μας είχαμε την έκδοση των 1.2lt/100PS με τον υπερτροφοδοτούμενο 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα Pure Tech που συνδυάζονταν με 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο και ηλεκτρικό χειρόφρενο. Η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας κυμάνθηκε στα 11 ευρώ/100km ή 6.6lt/100km. Αυτή η μέση τιμή επιδέχεται βελτίωσης αν είσαι πιο συγκαταβατικός με το γκάζι, παραδέχομαι πως το 208 με συνεπήρε και το πάτησα λίγο παραπάνω.

    «Κόκκινα νύχια του τέρατος» στα πίσω φώτα.

    Ο κινητήρας είναι επαρκής για το βάρος του αυτοκινήτου. Έχει τα περιθώρια ενεργητικής ασφάλειας για να πραγματοποιήσεις ένα ασφαλές προσπέρασμα. Παρότι 3κύλινδρος δεν έχει καθόλου κραδασμούς, επιπλέον η χαρτογράφηση είναι άψογη, δεν υπάρχει καμία υστέρηση σ’ όλο το εύρος στροφών. Μπορείς παντού να κινείσαι με μια σχέση πάνω στο θετικό σε αίσθηση κιβώτιο χάρη και στην ευρύτατη παραμετροποίηση της χαρτογράφησης.

    Εντυπωσιάζουν εμπρός τα φώτα ημέρας led σε σχήμα χαυλιόδοντα

    Το 208 των 100PS είναι σβέλτο και έχει ασφαλέστατο πάτημα στις αλλαγές πορείας. Η ισορροπία κρατήματος ανάμεσα στους δυο άξονες δεν μας προβλημάτισε ποτέ, υπό πίεση το 208 θα υποστρέψει αλλά χωρίς δράμα. Δεν εμπνέει για σπορ οδήγηση, δεν παράγει έντονα συναισθήματα, αλλά δε σε απογοητεύει κιόλας σε καμία περίπτωση.

    Το σετάρισμα της ανάρτησης (γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης εμπρός / ημιάκαμπτος άξονας πίσω) είναι αυτό που περιμένει κανείς από ένα Peugeot, δε γέρνει, δεν κοπανάει. Ο ημιάκαμπτος άξονας αναπηδά στις εγκάρσιες ανωμαλίες, χωρίς όμως να δημιουργεί ανασφάλεια. Η παρέμβαση του «lane assist» μας φάνηκε απότομη στην αρχή, αλλά εν τέλει είναι αρκούντως προστατευτική.


    Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων είναι δύσκολος καθώς πρόκειται για την πιο εμπορική κατηγορία στην χώρα μας. Το 2019 κυριάρχησε το Yaris ενώ εξαιρετικά δημοφιλή είναι και τα Renault Clio, VW Polo, Opel Corsa, Ford Fiesta, Citroen C3. Το 208 απέναντί τους ξεχωρίζει για το στυλ του, η τελική απόφαση είναι δική σας. Αξίζει να τονίσουμε πως πήρε τον τίτλο του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς» στη χώρα μας.  Η τελική δική μας αίσθηση είναι αυτή που έχεις όταν κάποιος σε κανακεύει.


    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Peugeot 208

    Κινητήρας: 1.199 cc
    Ισχύς: 100 PS/5.500 rpm
    Ροπή: 20.9 kgm/1.750 rpm
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

    Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9.9 sec
    Τελική ταχύτητα: 188 km/h
    Μεικτή κατανάλωση δοκιμής: 6.6 lt/100 km
    Εκπομπές CO2: 97 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 87,3 €
    Βάρος: 1.165 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.055/1.745/1.430 mm
    Μεταξόνιο: 2.540 mm
    Χώρος αποσκευών: 309 lt
    Τιμή: από 16.200 €

    Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 309lt



    ΣΧΟΛΙΑ