• Big Story

    Σήμερα «τσικνίζει» τους Κουτσολιούτσους με νέα πρόστιμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν επτά μήνες από την πρώτη επιβολή κυρώσεων, προκειμένου η Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς να αποφασίσει σήμερα Τσικνοπέμπτη, να επιβάλει νέα πρόστιμα  για το μέγα σκάνδαλο των Folli. Όπως όλα δείχνουν και τουλάχιστον για την οικογένεια Κουτσολιούτσου, ο λογαριασμός του «τσικνίσματος» θα είναι ιδιαίτερα βαρύς. Μαζί τους Κουτσολιούτσους βέβαια, θα υποστούν τις συνέπειες και όλοι όσοι κριθούν υπεύθυνοι για τα ανομήματα που έχουν συντελεστεί.

    Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς είχε ρίξει πρόστιμα 4,02 εκατ. ευρώ σε 9 φυσικά πρόσωπα και την ίδια την εταιρεία, για τα όσα αποτυπώθηκαν στην πλαστή χρήση του 2017.  Από τα πρόστιμα αυτά τα 3,5 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν στο Δημήτρη Κουτσολιούτσο, το γιο του Τζώρτζη και τη σύζυγό του Καίτη, οι οποίοι φορτώθηκαν με τα αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς.

    Τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επανέρχεται και εστιάζει τις ποινές της στον επίσης πλαστογραφημένο ισολογισμό της Folli για τη χρήση του 2016. Οι ρυθμοί βεβαίως με τους οποίους κινείται η Κεφαλαιαγορά δεν διεκδικούν δάφνες ταχύτητας, καθώς μπροστά τους η χελώνα μοιάζει με σπρίντερ…

    Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες το σημερινό κατηγορητήριο αναμένεται να είναι διευρυμένο ως προς τον αριθμό των εμπλεκομένων προσώπων. Και τούτο γιατί η κεφαλαιαγορά φέρεται να έχει ζητήσει να δώσουν απαντήσεις επί των αδικημάτων που τους προσάπτονται, σε περίπου 25 άτομα. Μέλη του (τότε) Δ.Σ των Folli αλλά και στελέχη της εταιρίας και του ομίλου. Το πόσοι από αυτούς θα τιμωρηθούν με ποινές, είναι κάτι που θα το αποφασίσει στη σημερινή του συνεδρίαση το σημερινό 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Κεφαλαιαγοράς.

    Στη χρήση του 2016 η Folli είχε δηλώσει άνοδο 12,1% του κύκλου εργασιών, ενώ τα καθαρά της κέρδη έλεγε ότι είχαν διαμορφωθεί στα 222,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 21,8%. Ο πλαστογραφημένος, όπως  αποδεικνύεται πλέον, αυτός ο ισολογισμός υπεγράφη στις 7 Απριλίου του 2017 και δημοσιοποιήθηκε στις 12 του ίδιου μήνα. Λίγες μέρες αργότερα ( στις 21 και 24 Απριλίου) ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πούλησε μετοχές της εταιρείας, εισπράττοντας 3,8 εκατ. ευρώ περίπου. Στις 9 Μαίου ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, βασικός μέτοχος και Πρόεδρος τότε των Folli πούλησε ένα μεγάλο μετοχικό «πακέτο» ( το 1,7% της εταιρείας) από το οποίο και εισέπραξε 23 εκατ. ευρώ.

    Οι σημερινές αποφάσεις της Κεφαλαιαγοράς έχουν ούτως ή άλλως ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα κριθεί αν πέραν των ποινών υποβληθούν και μηνυτήριες αναφορές για χειραγώγηση των τιμών, με βάση τις παραπάνω κινήσεις που έκαναν χρηματιστηριακά  ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Τον περσινό Αύγουστο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε από μόνη της «βαφτίσει» ως μηνυτήριες αναφορές τα Διοικητικά πρόστιμα που είχε επιβάλει στα εμπλεκόμενα πρόσωπα για χειραγώγηση της αγοράς. Χωρίς να καταγγέλλονται ποινικά αδικήματα , τα οποία προκύπτουν από τη στιγμή που θα ποσοτικοποιηθεί το ίδιος όφελος που αποκόμισαν οι εμπλεκόμενοι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αναστάσιος Φράγκου (CEO Folli Follie): «Δεν θέλω να πάω φυλακή για κανέναν Κουτσολιούτσο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κρυφτούλι με τον… οικονομικό θάνατο «παίζει» η Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποφασιστικό crash test για την Folli Follie ο έλεγχος της PwC



    ΣΧΟΛΙΑ