• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι Rothschild βγάζουν στο σφυρί βασιλικά κειμήλια


    Έπιπλα και αντικείμενα που κάποτε ανήκαν σε Ευρωπαίους μονάρχες και αργότερα αποκτήθηκαν από τα μέλη της οικογένειας τραπεζιτών Rothschild, οδεύουν προς δημοπρασία. Θα μπορούσε να το πει κανείς και… καλοκαιρινό βασιλικό παζάρι.

    Τα μέλη της διακεκριμένης οικογένειας, της οποίας το μεγαλεπήβολο στυλ έχει επηρεάσει γενιές ολόκληρες υπερ-πλούσιων, έστειλαν περίπου 57αντικείμενα στη δημοπρασία του οίκου Christie’s στις 4 Ιουλίου στο Λονδίνο. Η αξία τους εκτιμάται σε περίπου 10 εκατομμύρια λίρες (12,9 εκατομμύρια δολάρια).

    «Υπάρχει κάτι μυθικό γύρω από τους Rothschild που συνδέεται με ό,τι τους ανήκει», δήλωσε ο Robert Couturier, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων στη Νέα Υόρκη. «Δημιούργησαν τον δικό τους κόσμο γούστου και κομψότητας. Υπάρχει ένα πλεόνασμα πολυτέλειας που λίγες άλλες οικογένειες είχαν».

    Το κορυφαίο κομμάτι είναι δύο έπιπλα φλαμανδικής κατασκευής από ξύλο με επίχρισμα χρυσού που κατασκευάστηκαν γύρω στο 1713 για τον βασιλιά Φίλιππο Β της Ισπανίας. Η αξία τους εκτιμάται στα 1,5 με 2,5 εκατομμύρια λίρες.

    Ένα γραφείο από μαόνι που κατασκευάστηκε για τη Μαρία Αντουανέτα γύρω στο 1780 από τον αγαπημένο κατασκευαστή της Γαλλίδας βασίλισσας, Jean-Henri Riesener, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 εκατομμύριο λίρες.

    Το πολυτελές στυλ είναι γνωστό και ως le gout Rothschild (γούστο των Rothschild) και έγινε το σήμα κατατεθέν της αμερικανικής χρυσής εποχής, επηρεάζοντας τους Rockefeller, τους Astor και τους Vanderbilt. Η οικογένεια ήταν γνωστό ότι αγόραζε μόνο το καλύτερο από ό, τι υπήρχε στην αγορά. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, πολλά κομμάτια από το Παλάτι των Βερσαλλιών μπήκαν στη συλλογή τους.

    Ωστόσο, η περίτεχνη, επιχρυσωμένη αισθητική δεν είναι τόσο ελκυστική για πολλούς συλλέκτες σήμερα, οι οποίοι μπορεί να πληρώσουν περισσότερα για έναν πίνακα του KAWS παρά για έναν πίνακα κάποιου μεγάλου ζωγράφου.

    «Το γούστο αλλάζει. Οι καιροί αλλάζουν. Τα σπίτια αλλάζουν», δήλωσε ο Couturier. «Είναι μια εποχή που σίγουρα έχει περάσει».

    Το όνομα Rothschild είναι ελκυστικό για πολλούς πελάτες του Christie’s, ειδικά στην Ευρώπη, δήλωσε ο Paul Gallois, επικεφαλής ευρωπαϊκών επίπλων. Νέοι αγοραστές από την Ασία, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή ενδιαφέρονται επίσης, είπε.

    Άλλες σημαντικές δημοπρασίες περιλαμβάνουν τον πίνακα του Jean-Honore Fragonard «Dans les bles», που απεικονίζει μια χαρωπή σκηνή σε ένα χωράφι με σιτάρι και εκτιμάται στις 700.000 με 1 εκατομμύριο λίρες. Ένα ηλιακό ρολόι του 18ου αιώνα που θεωρείται ότι έχει κατασκευαστεί για τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 15ο εκτιμάται στις 60.000 με 80.000 λίρες.

    Οι Rothschild δεν πωλούν συχνά, είπε ο Gallois. Το 2015, ο Eric de Rothschild πούλησε ένα ζεύγος πορτρέτων του Rembrandt στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας για 180 εκατομμύρια δολάρια. Η συλλογή των βαρόνων Nathaniel και Albert von Rothschild πωλήθηκε από τον Christie’s το 1999, με ένα βασιλικό έπιπλο κατασκευασμένο από τον Riesener να πωλείται για 7 εκατομμύρια λίρες. Βρίσκεται τώρα στις Βερσαλλίες, σύμφωνα με τον Christie’s.

    Ο οίκος δημοπρασιών αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια μέλη της οικογένειας πωλούν τον Ιούλιο.

    «Τα περισσότερα από τα σπίτια ήταν γεμάτα με τόσα λαμπρά έργα», δήλωσε ο Couturier. «Θα μπορούσαν να προέρχονται από το σπίτι οποιουδήποτε Rothschild».



    ΣΧΟΛΙΑ