• Business

    Αποκλειστικό: Γιατί οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια Μαντωνανάκη – Όλο το παρασκήνιο

    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)


    Αποφασισμένες να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση των επιχειρήσεων του ομίλου Μαντωνανάκη, είναι οι τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς που προχώρησαν πρόσφατα στην καταγγελία των δανείων ύψους 350 εκατ. ευρώ του ξενοδοχειακού ομίλου. Η κίνηση των τριών τραπεζών, ήταν αναπόφευκτη με δεδομένο ότι ακόμα και αν η εκκρεμοδικία του ομίλου με την ΕΤΑΔ δικαίωνε τον όμιλο, δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταβολή του ποσού των 80 εκατ. ευρώ που ο όμιλος Μαντωνανάκη διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο.

    Στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγούσε σε παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ακινήτου στο Λαγονήσι, εξηγούν πηγές με πλήρη γνώση της υπόθεσης. «Ποιος από την πλευρά του δημοσίου θα υπέγραφε για την καταβολή αυτού του ποσού», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, αμφισβητώντας την προοπτική αποπληρωμής μέρους των οφειλών προς τις τράπεζες, οι οποίες άλλωστε έχουν πάψει να αποπληρώνονται προ πολλού.

    Να σημειωθεί ότι η αντιδικία με την ΕΤΑΔ αφορά το κατά πόσο μπορεί ή όχι να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο επέκτασης του συγκροτήματος, το οποίο ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται από τις τράπεζες ιδιαίτερα φιλόδοξο και πάντως όχι ρεαλιστικό.

    Κερασάκι στην όλη υπόθεση αποτέλεσε σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, η παρακράτηση μέρους του ποσού που θα έπρεπε να είχε κατευθυνθεί για την αποπληρωμή τόκων, αλλά και η αμφισβήτηση από την πλευρά των τραπεζών της αξιοπιστίας των στοιχείων που έφεραν την ξενοδοχειακή δραστηριότητα του ξενοδοχείου στην Ελούντα να παρουσιάζει μείωση τζίρου κατά 20% τη στιγμή που ο τουρισμός το 2018 άγγιξε νέο ρεκόρ στη χώρα. «Επρόκειτο για μοναδικό φαινόμενο» δηλώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, που δείχνουν ότι η ανοχή των πιστωτών πριν περάσουν στην καταγγελία των δανείων ενός από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακού ομίλου στη χώρα, είχε εξαντληθεί.

    Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία του δανεισμού του ομίλου προκύπτει από κοινό ομολογιακό δάνειο που έχουν καλύψει η Alpha Bank η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, με το οποίο αναχρηματοδοτήθηκαν παλαιότερες υποχρεώσεις και χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις. Στη βάση της συμφωνίας το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου είναι υποθηκευμένο στις τράπεζες, οι οποίες αν και αναγνωρίζουν ότι η δικαστική διαμάχη θα είναι μια μακρά διαδικασία και δεν θα τελεσφορήσει μέσα στο 2019, δηλώνουν αποφασισμένες να προχωρήσουν με στόχο τη ρευστοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων.

    Τα επόμενα βήματα δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, αλλά η προτιμητέα λύση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι αυτή της πώλησης σε επενδυτή και όχι ο πλειστηριασμός. Κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε ωστόσο συμφωνία των δύο πλευρών κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκαλυπτικό: Ομιλος Μαντωνανάκη – Σε καταγγελία των δανείων του προχώρησαν 3 τράπεζες 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι απαντά ο Όμιλος Μαντωνανάκη στο δημοσίευμα του mononews για την καταγγελία των δανείων του



    ΣΧΟΛΙΑ