• Business

    Eleftheres Project: Κοντά σε συμφωνία με ινδικό όμιλο Resort για την επένδυση των 32 εκατ. ευρώ

    Κυριάκος Χαρακίδης, ιδρυτής KNC και υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας


    Στην τελική ευθεία  βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της  «KNC – Kυριάκος & Νικόλαος Χαρακίδης Α.Ε.» και διεθνούς αλυσίδας Resort ινδικών συμφερόντων για τη δημιουργία κοινής εταιρείας η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία του πρώτου στον κόσμο Resort-Spa σε ιαματικές πηγές στα Λουτρά των Ελευθερών.

    Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει M.O.U και τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι τελικές συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη του project και θα υπογραφεί το shareholder agreement σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία και το μάνατζμαντ του Eleftheres Resort θα περάσει στον ινδικό όμιλο.

    Νίκος Χαρακίδης. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος KNC

    Μιλώντας στην παρουσίαση της επένδυσης που έγινε το Σάββατο στην Καβάλα ο Νίκος Χαρακίδης, Πρόεδρος και CEO του νέου Elefthere Thermal Spa Resort, σημειώνει:  “Αναζητώντας στρατηγικό συνεργάτη, δεν θέλαμε να συνεργαστούμε με κάποιο απρόσωπο fund αλλά να προσανατολιστούμε σε επιχειρήσεις του χώρου που έχουν τον ίδιο χαρακτήρα μιας οικογενειακής επιχείρησης όπως είναι η δική μας. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με Ινδούς επιχειρηματίες με έδρα το Λονδίνο, που διαχειρίζονται 22 Resort και έχουν αναγνωρισμένη γνώση του χώρου των Spa και της ευεξίας διεθνώς, και με τη συμμετοχή τους σε αυτή την επένδυση τη θωρακίζουν και της εξασφαλίζουν επιτυχία και αειφορία”.

    Το Project

    Πρόκειται για μια επένδυση 30-32 εκατ. ευρώ για  μεγάλο αναπτυξιακό project, στον νομό Καβάλας, του οποίου αναμένεται η έγκριση ως Σύνθετη Τουριστική Ανάπτυξη από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στους επόμενους μήνες, με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή ως τα τέλη του χρόνου. Για τη χρηματοδότησή του αναμένεται να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 40% ενώ το υπόλοιπο 25-30% αναμένεται να λάβει χαμηλότοκο δανεισμό από το πρόγραμμα Jessica και το υπόλοιπο από ίδια κεφάλαια των δύο επενδυτών.

    Η KNC SA έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια μίσθωση 35 ετών (2017-2052), με ανοιχτή επέκταση 35 επιπλέον ετών, από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης και την Εργοανάπτυξη, για να εκμεταλλευτεί τα Λουτρά των Ελευθερών. Πρόκειται για μια έκταση 785.000 τ.μ. δάσους που περιέχει 6 φυσικές πηγές που παράγουν συνολικά 275 m³/h θερμικό νερό 37 °-42 °, ενώ από την έκταση διέρχεται  ο Μαρμαράς ποταμός.

    Το θέρετρο διαθέτει επίσης αποκλειστική χρήση 1 χλμ παραλίας, ενώ η συνολική αξία της γης έχει εκτιμηθεί σε € 5.6 εκατ. (από την CBRE). Το προτεινόμενο έργο, το  πολυτελές συγκρότημα Elefthere Thermal Spa Resort ιαματικών λουτρών θα είναι ένα πολυτελές θέρετρο 155 δωματίων & βιλών, το οποίο θα λειτουργεί όλο το χρόνο. Οι φυσικές ιαματικές πηγές και η εκμετάλλευση του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος θα αποτελέσουν το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα για να απευθυνθεί στην ελληνική, βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά τουρισμού υγείας και ευεξίας.

    Επικεφαλής  του project είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου KNC κ. Νικόλας Χαρακίδης, ο οποίος υποστηρίζεται στο μεγάλο αυτό εγχείρημα από τον πατέρα του και ιδρυτή της KNC, κ. Κυριάκο Χαρακίδη, πρώην και υποψήφιο δήμαρχο Δράμας  αλλά και πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας. Project Manager η Κυριακή Χαρακίδη, με σπουδές και εμπειρία στα χρηματοοικονομικά.

    Κυριάκος Χαρακίδης ιδρυτής KNC και Κυριακή Χαρακίδη, Project Manager του Eleftheres Project

    Συνεργασία με Inova Hospitality

    Η Inova Hospitality έχει αναλάβει ήδη το sales management του Resort και το προωθεί από τώρα στη διεθνή αγορά. Η Inova Hospitality ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2011 από τον Andreas Birner και μέσα σε λίγα χρόνια διαχειρίζεται τις πωλήσεις 18 πολυτελών ξενοδοχείων στην Ελλάδα και 1 στην Ισπανία. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Μακρίδης.

    Ο σχεδιασμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.

    H ιστορία των Λουτρών,  από το χτες στο αύριο

    Τα Λουτρά Ελευθερών μέχρι ο 1998 ανήκαν στον ΕΟΤ, μετά πέρασαν στη Νομαρχία Καβάλας και στη συνέχεια στην Περιφερειακή Ενότητα και στην εταιρεία της, την Εργοανάπτυξη, η οποία όμως δεν κατάφερε να τα αξιοποιήσει και προκήρυξε τρεις φορές διαγωνισμούς, με τελευταίο το 2017 τον οποίο κέρδισε η KNC. Το συγκρότημα δεν λειτουργεί από το 2011, τα κτήρια είναι εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση.

    Το συγκρότημα δεν λειτουργεί από το 2011, τα κτήρια είναι εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση.

    Το μόνο διατηρητέο κτήριο στα Λουτρά είναι το παλιό οθωμανικό λουτρό που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα. Για τα υπόλοιπα κτήρια δεν υπάρχει δέσμευση διατήρησής τους, ωστόσο η KNC έχει αποφασίσει να τα κρατήσει και να αξιοποιήσει 4-5 από αυτά, όπως τα παλιά ξενοδοχεία «Παγγαίο», «Αμφίπολις» και «Ωραία Ελλάς» καθώς και το κτήριο του κεντρικού εστιατορίου», είπε ο κ. Κ. Χαρακίδης προσθέτοντας: «Το νέο συγκρότημα, θα αναπτυχθεί σε μικρές κτιριακές ενότητες και δεν θα έχει συνολικά πάνω από 150 δωμάτια, με ξενοδοχείο και βίλες. Θα υπάρχει το κεντρικό υδροθεραπευτήριο ενώ ιαματικό νερό θα διοχετεύεται και στους ανεξάρτητους χώρους φιλοξενίας».

    Πού βρίσκεται

    Τα Λουτρά Ελευθερών βρίσκονται σε ένα προνομιακό σημείου κοντά στο αεροδρόμιο Καβάλας, που συνδυάζει  δάσος, ποταμό και θάλασσα, να δημιουργήσει το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα. Ειδικότερα, βρίσκονται μεταξύ Καβάλας και Θεσσαλονίκης σε απόσταση περίπου 125 χλμ ή 80 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και περίπου 70 χλμ ή 50 λεπτά με το αυτοκίνητο από το διεθνές αεροδρόμιο της Καβάλας.

    Το θερμικό νερό χαρακτηρίζεται από τύπο Να-Ca-HCO3-CΙ με θερμοκρασίες 37-42°C.

    Το Elefthere βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Μαρμαρά, περίπου 800μ από τη θάλασσα η οποία θα χορηγηθεί για αποκλειστική χρήση για το έργο.



    ΣΧΟΛΙΑ