• Ενέργεια

    ΔΕΠΑ: Μπρα ντε φερ για τις μονιμοποιήσεις – Καθυστερεί η απόσχιση


    Το μπαλάκι των ευθυνών για τις μονιμοποιήσεις των 200 συμβασιούχων της ΔΕΠΑ, που έχει υποσχεθεί και επιβάλει το υπουργείο Ενέργειας, ρίχνει η διοίκηση της εταιρείας στους μετόχους της, ζητώντας (από ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) η όποια απόφαση να ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση.

    Την ίδια στιγμή, από τη μια το υπουργείο πιέζει να τελειώνουν με τις συμβάσεις και από την άλλη το ΤΑΙΠΕΔ ζητά τεκμηριωμένες και κοστολογημένες εισηγήσεις εκ μέρους της διοίκησης για όλα τα ζητήματα του μετασχηματισμού της εταιρείας και να ξεκαθαριστούν όλα πριν γίνει η απόσχιση ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες όταν έρθει η ώρα της προκήρυξης.

    Το θέμα των μονιμοποιήσεων εξάλλου έχει ήδη φέρει σε κόντρα τον υπουργό Ενέργειας και τη  διοίκηση της ΔΕΠΑ.

    Το σχέδιο Σταθάκη είναι να πιέσει τις διοικήσεις των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ σήμερα (ΕΠΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και ΕΔΑ) να προσλάβουν αυτές τους 200 συμβασιούχους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και την ίδια στιγμή… να τους «δανείσουν» πίσω στη ΔΕΠΑ, στην οποία σήμερα απασχολούνται ως συμβασιούχοι. Με αυτόν τον τρόπο, την επόμενη ημέρα της διάσπασης της ΔΕΠΑ οι σημερινοί συμβασιούχοι θα παραμείνουν στη νέα εταιρεία ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου-μόνιμοι.

    Όμως η «μονιμοποίησή» τους αυτή θα κληροδοτήσει ένα πρόβλημα στην υπό ιδιωτικοποίηση εταιρεία  αφού τίθεται θέμα  νομιμότητας αλλά και γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και των ΕΣΣΕ.

    Έτσι ενώ βρισκόμαστε στο παρά πέντε των αποφάσεων για την απόσχιση, ακόμη δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που θα γίνουν αυτές οι μονιμοποιήσεις χωρίς να περάσουν από το ΑΣΕΠ.

    Η διοίκηση της εταιρείας, πρέπει τις επόμενες μέρες, να βρει τη μαγική φόρμουλα που θα επιτρέπει να γίνουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου  παρακάμπτοντας  το ΑΣΕΠ   και ακολούθως  να προχωρήσουν οι διαδικασίες της απόσχισης της ΔΕΠΑ Εμπορίας από  τη ΔΕΠΑ Υποδομών και να  συγκληθεί η Γενική Συνέλευση, κάτι που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/5/2019.

    Αν η φόρμουλα δεν βρεθεί , ο κίνδυνος είναι η διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ να προχωρήσει εν μέσω αντιδράσεων, και συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, κάτι που δεν θέλει καθόλου το  ΥΠΕΝ, μέσα στην προεκλογική περίοδο.

    Η παρεμβατικότητα του υπουργείου ωστόσο βρίσκει αντίθετη  τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, καθώς θα πρέπει οι τρεις θυγατρικές  της να προσλάβουν συγκεκριμένα άτομα χωρίς να υπάρχει ανάγκη και θέλει την ευθύνη να αναλάβουν οι μέτοχοι μέσω Γενικής Συνέλευσης.

    Από την άλλη πλευρά όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πιέζει τις διοικήσεις της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών να έχουν λύσει το θέμα των μονιμοποιήσεων μέσα στην εβδομάδα, αφού μέχρι τις 31 Μαίου  πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί και η Γενική Συνέλευση των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ για την ολοκλήρωση της διάσπασης.

    Το σχέδιο απόσχισης 

    Το σχέδιο μερικής διάσπασης της ΔΕΠΑ προβλέπει την απόσχιση του κλάδου υποδομών και την υπαγωγή του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί με την επωνυμία ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Στη νέα εταιρεία θα υπαχθούν, εκτός από τις συμμετοχές της υφιστάμενης ΔΕΠΑ στις εταιρείες διαχείρισης δικτύων διανομής Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣ), τα πάγια διανομής της υφιστάμενης ΔΕΠΑ και η συμμετοχή της υφιστάμενης ΔΕΠΑ στα διεθνή έργα.

    Η υφιστάμενη ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών θα μετονομαστεί σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και σε αυτή θα υπαχθούν η λιανική εμπορίου και ηλεκτρισμού και οι μακροχρόνιες συμβάσεις της υφιστάμενης ΔΕΠΑ με τους διεθνείς προμηθευτές.



    ΣΧΟΛΙΑ