• Business

    Γιάννης Θωμάτος (Delphi Forum): Η θέληση για ζωή και για δημιουργία είναι δυνατότερη από τον ιό

    Γιάννης Θωμάτος, Αντιπρόεδρος Οικονομικού Φόρουμ Δελφών


    Αύριο Τρίτη 9 Ιουνίου ξεκινάει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, των Delphi Forum το οποίο πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, λόγω των συνθηκών.

    Ο Γιάννης Θωμάτος Αντιπρόεδρος στην Tsomokos που οργανώνει κάθε χρόνο το επιτυχημένο Συνέδριο, μιλάει στο mononews.gr, για την πανδημία και τις ανατροπές που έφερε αλλά και για την επιτυχημένη πορεία του Φόρουμ των Δελφών, που φέτος θα παρακολουθήσουμε από τις οθόνες μας.

    Σκοπός του Φόρουμ είναι η συζήτηση και η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων  αλλά και η αναζήτηση λύσεων στα σύνθετα, χρόνια και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος, εμβαθύνοντας σε θέματα που άπτονται της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Κάθε χρόνο καταφέρνει να συγκεντρώνει συμμετέχοντες και επισκέπτες από την ελίτ της οικονομίας, του πνεύματος και της πολιτικής.

    Φέτος η πανδημία ακύρωσε την προγραμματισμένη διοργάνωση του Συνεδρίου στους Δελφούς το Μάρτιο, δεν ανέκοψε όμως την διάθεση των διοργανωτών να δουλέψουν με πάθος για ένα ακόμη Delphi Forum, το οποίο και επικεντρώνεται στην “Επόμενη μέρα”.

    Στο φετινό Dlephi Forum Φόρουμ, Έλληνες και Διεθνείς ομιλητές κύρους  θα συζητήσουν για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία,  θα γίνει διαδικτυακά και με σημαντικές συμμετοχές,  ανταλλαγή απόψεων και ενδιαφέρουσες ομιλίες.

    Γιατί όπως μας λέει και ο κ. Γιάννης Θωμάτος, “η θέληση για ζωή και για δημιουργία είναι δυνατότερη από τον ιό”.

    Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός συνεδρίου σαν το Delphi Forum;  Πιστεύατε όταν το ξεκινήσατε ότι θα αγκαλιαστεί τόσο θερμά από το ελληνικό και διεθνές κοινό;

    Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν ένα όραμα του Συμεών Τσομώκου, που έγινε πραγματικότητα με τη μορφή ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού με διεθνή χαρακτήρα που δρα σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, φορείς του δημόσιου τομέα, επιχειρήσεις και ιδιώτες Δουλέψαμε από την αρχή με στόχο να καθιερωθεί το Φόρουμ ως μια υψηλού επιπέδου συνάντηση και οι Δελφοί ως τόπος διαλόγου και συνεννόησης. Με χαρά είδαμε ότι είχε ανταπόκριση στη χώρα μας αλλά και διεθνώς και καθιερώθηκε μέσα σε λίγα μόνο χρόνια ως ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φόρουμ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.

    Με πόσους συμμετέχοντες ξεκίνησε, και πόσους είχε πέρυσι; Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; Ποια είναι η συμβολή του στην προβολή της χώρας και της οικονομίας της;

    Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ξεκίνησε το 2016 με 732 συμμετέχοντες για να φτάσει στους 3000 το 2019. Είναι απότοκο αφενός προσεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού και αφετέρου άρτιας εκτέλεσης από όλη την ομάδα της διοργάνωσης που κάθε χρόνο υπερβάλει εαυτόν ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

    Συγκεντρώνει σε μια κοινή πλατφόρμα προσωπικότητες κύρους από την παγκόσμια επιχειρηματική, πολιτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Σκοπός του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και η εξεύρεση λύσεων στα σύνθετα, χρόνια και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος. Κάθε χρόνο επιδίωξή μας είναι να εμβαθύνουμε σε θέματα που άπτονται της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού. Ελπίζουμε ότι το καταφέρνουμε και ότι από την πλευρά μας προσφέρουμε μία ελάχιστη υπηρεσία για την προβολή και την ανάπτυξη της χώρας.

    Φέτος η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε πολλούς τομείς της ζωής. Ένας από αυτούς είναι και τα συνέδρια. Πώς οδηγηθήκατε  στην ακύρωση του Συνεδρίου το Μάρτιο;

    Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση αλλά αναγκαία για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Καθήκον μας, να κάνουμε ότι ήταν απαραίτητο για την προστασία της υγείας της τοπικής κοινωνίας, των συμμετεχόντων και των συνεργατών μας.

    Αύριο ξεκινά το διαδικτυακό συνέδριο. Υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα λόγω της πανδημίας;

    Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου, τέσσερις ημέρες με πολλές ώρες καθημερινού προγράμματος σε δύο παράλληλα stream.. Εν μέσω lockdown διοργανώσαμε μια σειρά από σημαντικές online συζητήσεις, με μεγάλη απήχηση. Αυτό μας βοήθησε να προετοιμαστούμε ως προς το τεχνικό μέρος, αλλά και να εντοπίσουμε τα ζητήματα εκείνα που αυτή τη στιγμή και λόγω της πανδημίας, βρίσκονται στην ατζέντα όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Στο Φόρουμ, παρουσιάζουμε ένα διάλογο μεταξύ Ελλήνων και διεθνών ομιλητών κύρους για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία. Είναι  μια μοναδική ευκαιρία παρακολούθησης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με δωρεάν εγγραφή στο delphiforum.gr

    Πόσο βλέπετε ότι μεσοπρόθεσμα η πανδημία θα αλλάξει τις συνήθειές μας, την οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα;

    Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας. εξαρτώνται από ένα πλήθος παραγόντων πολλοί από τους οποίους είναι απρόβλεπτοι. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι θα αλλάξει. Είμαι βέβαιος όμως πως η θέληση για ζωή και για δημιουργία είναι δυνατότερη από τον ιό.



    ΣΧΟΛΙΑ