• Business

    Marc Van Wesemael (EURid CEO): Το διαδίκτυο μιλάει ελληνικά – Τι έρχεται με τα ελληνικά domain names

    Marc Van Wesemael, EURid CEO


    Οι γλώσσες αντικατοπτρίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και το μέλλον μας. Γι’ αυτό για τη Eurid και την Ευρωπαϊκή Ένωση όλες οι γλώσσες είναι ισάξιες και κάθε πολίτης της ΕΕ πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τη δική του όταν είναι online, ώστε να μη δημιουργούνται αποκλεισμοί λόγω γλώσσας.

    Εδώ και λίγες ημέρες, από τις 14 Νοεμβρίου, το διαδίκτυο μιλάει και ελληνικά και μπορεί όποιος θέλει να δημιουργήσει το δικό του ιστότοπο στα ελληνικά με την ελληνική κατάληξη .ευ. Ποια είναι όμως τα οφέλη από αυτή τη νέα δυνατότητα; Ο Marc Van Wesemael, Διευθύνων Σύμβουλος του Eurid του ευρωπαϊκού οργανισμού που διαχειρίζεται την κατάληξη .eu, μιλάει στο mononews για τη σημασία της πολυγλωσσίας και για τι θα φέρει η νέα εποχή των ελληνικών domain names.

    Η πολυγλωσσία στο διαδίκτυο αποτελεί στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

     Η ΕΕ διαθέτει 24 επίσημες γλώσσες. Στο domain name ανώτατου επιπέδου .eu, έχουμε παράσχει υποστήριξη όσον αφορά τις γραφές (scripts) σε όλες τις επίσημες γλώσσες από τον Δεκέμβριο του 2009.  Το 2016 ξεκινήσαμε το .eu στα κυριλλικά και στις 14 Νοεμβρίου του 2019 το .ευ στα ελληνικά.

    Όλες οι γλώσσες είναι ισάξιες και κάθε πολίτης της ΕΕ πρέπει να μπορεί και να χρησιμοποιεί τη δική τους όταν είναι online. Η πολυγλωσσία αποτελεί βασικό στόχο του EURid, του διαχειριστή του μητρώου .eu, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλης της διαδικτυακής κοινότητας. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε μια τέτοια ποικιλογλωσσία  στην ΕΕ. Οι γλώσσες αντικατοπτρίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και το μέλλον μας. Επιπλέον, η δυνατότητα χρήσης IDNs συμβάλλει στη δημιουργία τοπικού content. 

    – Πόσες εγγραφές έχετε ήδη για ελληνικά domain names;

    Έχουμε περίπου 50.000 domain names με κατάληξη .eu που έχουν εκχωρηθεί σε κατοίκους στην Ελλάδα και περίπου 2.000 domain names καταχωρημένα με ελληνική γραφή που φέρουν λατινική κατάληξη .eu. Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία μετάβασης τους στην κατάληξη .ευ. Δεν πιστεύουμε ότι θα έχουμε τεράστιο όγκο εγγραφών, μάλλον κυρίως ποιοτικές καταχωρίσεις, domain names που θα χρησιμοποιηθούν για ιστότοπους και  email.

    – Πότε νομίζετε ότι θα είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε και ελληνικά email; Γιατί είναι πιο δύσκολο και γιατί κάποιος να το προτιμήσει;

    Όποιος διαθέτει domain name με ελληνική γραφή μπορεί ήδη να το χρησιμοποιήσει για διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η πρόοδος προς τη  λεγόμενη καθολική αποδοχή των IDNs εξακολουθεί να είναι αργή στα apps και σε λογισμικό που σχετίζεται με την ασφάλεια. Ενώ υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις υποστήριξης IDN σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλες εφαρμογές, ο ρυθμός απορρόφησης παραμένει χαμηλός. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καθολική αποδοχή, μπορείτε να συμβουλευτείτε το EURid-UNESCO IDN World Report  στο idnworldreport.eu.

    – Η καθολική αποδοχή είναι το κύριο εμπόδιο για την πλήρη χρήση των IDNs. Η πολυγλωσσία στα domain name θα αυξήσει τη χρήση του διαδικτύου;

    Πράγματι, όπως προαναφέρθηκε, η καθολική αποδοχή των IDNs είναι βασική πρόκληση. Οι browsers εξακολουθούν να αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα στη χρήση, την εμφάνιση και την ανάλυση των IDNs. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει συντελεστεί σταθερή πρόοδος στους browsers και η ενότητα που πραγματεύεται τα IDNs και το World Wide Web έχει επιφέρει πολλά υποσχόμενες βελτιώσεις στη χρήση των IDNs στους browsers. Εκτός από τους browsers, oι εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν καλή δουλειά στο να εμφανίζουν γραφές και διευθύνσεις URL που δεν είναι ASCII (το λεγόμενο «linkification»). Παρόλα αυτά, καμία παγκόσμια υπηρεσία κοινωνικών μέσων δεν επιτρέπει σε ένα άτομο να καταχωρίσει ένα όνομα χρήστη που περιέχει ένα IDN ως μέρος του αναγνωριστικού.

    – Μερικοί αριθμοί για να μας δώσετε μια ιδέα της αγοράς στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Πόσα είναι τα ελληνικά domain names με κατάληξη .eu, .com και .gr; Πόσα είναι τα domain names παγκοσμίως;

    Υπάρχουν πάνω από 350 εκατομμύρια καταχωρημένα domain names παγκοσμίως (σχεδόν 150 εκατομμύρια υπό το .com). Το EURid έχει 3.6 εκατομμύρια domain names, από τα οποία 50.000 αποδίδονται σε κατοίκους στην Ελλάδα.

     

    – Γιατί θα συνιστούσατε σε κάποιον το ελληνικό  για παράδειγμα….καλημέρα.ευ που είναι διαθέσιμο από τις 14 Νοεμβρίου, αντί του ίδιου ονόματος τομέα (domain name) στα αγγλικά; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης της ελληνικής γλώσσας;

     Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να επιτραπεί στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, αντίθετα εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για τη χρήση διεθνοποιημένων domain names (IDNs). Ωστόσο, η διαδικτυακή κοινότητα έχει αναπτύξει πρωτόκολλα για τα IDNs ώστε να προσεγγίσει τα κοινά που δεν έχουν πρόσβαση ακόμα σε διαδικτυακό περιβάλλον.

    – Πόσο μεγάλη είναι η αγορά domain names όσον αφορά τον κύκλο εργασιών (σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα) και πώς σχηματίζεται; (ποιος είναι ο κύκλος εργασιών των καταχωρητών;) Όταν πληρώνουμε ποσό 20 ευρώ ετησίως για ένα όνομα τομέα, ποιος πληρώνεται;

    Δεν διαθέτουμε συγκεκριμένα στοιχεία της αγοράς domain names στην Ελλάδα. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια ζωντανή αγορά με πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης. Στην περίπτωσή μας, η στάνταρ αμοιβή για την καταχώρηση ενός domain name που καταβάλλεται από έναν από τους διαπιστευμένους καταχωρητές μας είναι 4 ευρώ. Οι περισσότεροι καταχωρητές πωλούν domain names σε συνδυασμό με πακέτα υπηρεσιών – π.χ. διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εργαλεία διαχείρισης περιεχομένου.

    – Ποια είναι η αύξηση ετησίως;

    Για την ελληνική αγορά .eu, σημειώσαμε αύξηση 2% σε ετήσια βάση.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ