• Business

    «Μπρα ντε φερ» επιχειρήσεων – ιδιοκτητών για τα ενοίκια – Στο «τραπέζι» η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Οδός Ερμού


    Όλο και πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο επιχειρήσεις να προσφύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα των ενοικίων, στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα κρατική παρέμβαση και οι ιδιοκτήτες συνεχίσουν να αρνούνται την αναπροσαρμογή  των μισθωμάτων έως ότου ανακάμψει η κατανάλωση.

    Μπορεί η μείωση των ενοικίων κατά 40% να παρατάθηκε και για τον Ιούνιο, ωστόσο αρκετοί επιχειρηματίες εμφανίζονται προβληματισμένοι και επιμένουν στην ανάγκη επέκτασης του μέτρου μέχρι τέλους τους έτους. Όπως λένε το κλίμα στην αγορά παραμένει δυσχερές και τα μηνύματα για την πορεία της κίνησης –στις περισσότερες περιπτώσεις- είναι αποθαρρυντικά, ωστόσο οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται απρόθυμοι να συζητήσουν την αναπροσαρμογή των ενοικίων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής της TGI Friday’s στην Ελλάδα, Νίκος Νέγκας θεωρεί αναπόφευκτή την προσφυγή στη Δικαιοσύνη λόγω της άτεγκτης στάσης των ιδιοκτητών. «Κάνουν λες και δεν συνέβη τίποτα. Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του Κράτους, αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στις δικαστικές αίθουσες», αναφέρει χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζει μάλιστα απαράδεκτο ότι οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν το 60% των μισθωμάτων στο δίμηνο Απριλίου–Μαΐου ενόσω τα καταστήματά τους ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή. Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει ο επικεφαλής της «Γρηγόρης» και αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΣ (Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης), Βλάσσης Γεωργάτος, λέγοντας πως «εάν δεν ρυθμισθεί κεντρικά το θέμα των ενοικίων κινδυνεύει να δημιουργηθεί ένας χείμαρρος από εκκρεμοδικίες».

    Εκτός από τους επαγγελματίες της εστίασης το ζήτημα των ενοικίων έχει κατ’ επανάληψη θίξει και ο εμπορικός κόσμος, σημειώνοντας πως αποτελεί ένα τεράστιο βάρος που καλούνται να διαχειριστούν μέσα σε ένα εξαιρετικά αντίξοο και αβέβαιο περιβάλλον. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει την επέκταση του μέτρου έως το τέλος του 2020, υποστηρίζοντας πως η σχετική νομοθετική παρέμβαση συνέβαλε στην επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων την δύσκολη περίοδο του Lockdown. Ο ΕΣΑ θεωρεί πως το συγκεκριμένο μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των λειτουργικών δαπανών και στη διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ θα αποτρέψει και τη δημιουργία χιλιάδων αδιάθετων εμπορικών ακίνητων, όπως συνέβη στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης.

    Υπενθυμίζεται πως βέτο για την καταβολή των ενοικίων στους χώρους που μίσθωναν στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, ιδιοκτησίας Lamda Development λόγω του lockdown είχαν θέσει οι πολυεθνικές αλυσίδες ένδυσης και υπόδησης Η&Μ και ZARA. Η απόφαση της Lamda να ζητήσει την καταβολή μόλις του 30% για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου φαίνεται πως λειτούργησε «πυροσβεστικά», ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει πως θα κινηθούν αφότου λήξει το καθεστώς έκπτωσης. Τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τα εμπορικά κέντρα εμφανίζουν αισθητά μειωμένη κίνηση μετά την άρση των περιορισμών και την επαναλειτουργία τους.



    ΣΧΟΛΙΑ