• Business

    Ναυπηγεία: Με ορίζοντα τον Μάιο οι λύσεις για Ελευσίνα και Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Αποφασισμένη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει το σχέδιο εξυγίανσης των πολύπαθων ναυπηγείων της χώρας εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο mononews.gr επισημαίνουν μάλιστα πως κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν κλείσει όλα τα «ανοιχτά μέτωπα» σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα.

    Όπως εξηγούν, ήδη υπάρχει σημαντική πρόοδος και στις δυο περιπτώσεις, η επίλυση των οποίων κινείται εντός του πλαισίου που είχε σχεδιασθεί αρχικά. Σημαντικές εξελίξεις υπήρξαν χθες στην υπόθεση του Σκαραμαγκά, με την προκήρυξη των διαγωνισμών εκποίησης του εμπορικού σκέλους. Μια κίνηση που έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών και αμέσως μετά την μεταφορά της δεξαμενής νούμερο πέντε και της γύρω έκτασης που ανήκαν στην επιχείρηση στο Ελληνικό Δημόσιο.

    Ο κάθε υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να υποβάλει έγγραφη, σφραγισμένη δεσμευτική προσφορά, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου. Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε έναν ή σε περισσότερους ή σε όλους τους διαγωνισμούς που προκηρύσσονται, υποβάλλοντας χωριστές έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, για έκαστο από αυτούς, σε διακριτούς φακέλους, που ο καθένας θα φέρει σαφή εξωτερική ένδειξη.

    Το προϊόν τους θα καλύψει ένα μέρος των απαιτήσεων που προκύπτουν από τις παράνομες επιδοτήσεις που καταλόγισε η ΕΕ πως έδωσε η Ελλάδα στην επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζεται η έναρξη αξιοποίησης του στρατιωτικού σκέλους, από τον ειδικό διαχειριστή που όρισε το δικαστήριο.

    Πρόοδος υπάρχει και στην υπόθεση της Ελευσίνας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον τουλάχιστον τριών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και η αμερικάνικη Onex.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές μετά τη μικρή παράταση που δόθηκε θα πρέπει να έχουν καταθέσουν τη μη δεσμευτική προσφορά τους μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να καθορισθεί το πλαίσιο για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης του διαγωνισμού. Να σημειωθεί πως η αξιοποίηση της Ελευσίνας θα γίνει στα πρότυπα του Νεωρίου Σύρου, δηλαδή την είσοδο νέου επενδυτή μέσα από την πτωχευτική διαδικασία του άρθρου 106.

    Στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει αισιοδοξία για την έγκαιρη ολοκλήρωση του σχεδίου αναβίωσης του ναυπηγοεπισκευστικού κλάδου, ο οποίος θεωρείται κρίσιμος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής, όπως έδειξε και η περίπτωση του Νεωρίου Σύρου που κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα να προσελκύσει σημαντικό έργο, κερδίζοντας ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη ισχυρών Ελλήνων εφοπλιστών.

    Είναι ενδεικτικό ότι από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα το ναυπηγείο έχει εξυπηρετήσει πάνω από 40 πλοία, δημιουργώντας περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, σε λίγες μέρες πρόκειται να εγκαινιασθεί η μεγάλη δεξαμενή Βιολάντω, η οποία υπέστη σημαντική αναβάθμιση μέσα από ένα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Π. Ξενοκώστας (Onex): «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε συζητήσεις για Ελευσίνα – Σκαραμαγκά»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ξεκινάει η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή με «μοντέλο Σύρου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκλαβενίτης: «Αντίστροφη μέτρηση» για την πώληση της «Κρόνος» στην Bazaar του Βερούκα



    ΣΧΟΛΙΑ