• Business

    Π. Μονεμβασιώτης (Φούρνοι Βενέτη): «Δραματική η κατάσταση στην εστίαση – Πρέπει η φούσκα των ενοικίων να τελειώσει…»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τι συμβαίνει με τους χώρους εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης – Όλο το παρασκήνιο

    Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Βενέτης


    Με μελανά γράμματα περιγράφει την πορεία της εστίασης μετά την άρση του lockdown ο επικεφαλής των «Φούρνων Βενέτης», δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική και έκρυθμη».

    Ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης μιλώντας στο mononews.gr  αναφέρει πως η κίνηση στα καταστήματα του δικτύου της «Βενέτης» παραμένει υποτονική και μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και τονίζει πως οι πωλήσεις στα σημεία του κέντρου της Αθήνας υποχωρούν 70% και στα προάστια της πρωτεύουσας από 35% έως και 40%. Μεσοσταθμικά, η μείωση των πωλήσεων αγγίζει το 45%, μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας καθώς οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί ακόμη και για είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ψωμί!

    Κληθείς να εξηγήσει τη ραγδαία πτώση των καταστημάτων του κέντρου, η οποία καταγράφεται σε πολλές έρευνες του τελευταίου διαστήματος, ο κ. Μονεμβασιώτης αναφέρει πως οφείλεται πρώτον στην έλλειψη των τουριστών που τέτοια εποχή πέρυσι κυριολεκτικά κατέκλυζαν τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, δεύτερον στο γεγονός πως αρκετοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να εργάζονται εξ ‘αποστάσεως και δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους και τρίτον οι καταναλωτές είναι περισσότερο επιφυλακτικοί όταν πρόκειται να μεταβούν στο κέντρο. «Ούτε το 2021 δεν πρόκειται να ανακάμψει το κέντρο», σημειώνει εμφανώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις.

    Ο μετοχικός και διοικητικός ηγέτης των «Φούρνων Βενέτης» στέκεται και στο φλέγον ζήτημα των ενοικίων, το οποίο εξελίσσεται σε τεράστιο πρόβλημα, λέγοντας πως «εάν η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, πρέπει η φούσκα των ενοικίων να τελειώσει». Υποστηρίζει μάλιστα πως η νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση των ενοικίων κατά 40% λειτούργησε τελικά υπέρ των ιδιοκτητών και των funds και χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για την στάση κάποιων ιδιοκτητών, οι οποίοι εμφανίζονται άκαμπτοι στα αιτήματα για αναπροσαρμογή των μισθωμάτων.

    Επισημαίνει μάλιστα πως μερικοί λειτουργούν εκβιαστικά, προτρέποντας τους επιχειρηματίες να κλείσουν τα καταστήματά τους εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Έχουμε στείλει επιστολή στους ιδιοκτήτες και κανείς δεν δέχεται να αλλάξει το συμβόλαιό του, ούτε κατά 20%. Περιορίζονται μόνο σε όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση…», αναφέρει και τονίζει πως εάν δεν ανακάμψει ο τζίρος και παραμένει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, τότε δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σταματήσει να πληρώνει μονομερώς τα μισθώματα, ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες πάνε στα δικαστήρια.

    «Εμείς ενδιαφερόμαστε να σώσουμε τις θέσεις εργασίας και όχι τους ιδιοκτήτες… Προτεραιότητα μας είναι πρώτα οι θέσεις εργασίας, μετά  οι επιχειρήσεις και οι προμηθευτές και μετά οι ιδιοκτήτες», δηλώνει εμφατικά. Να σημειωθεί πως το δίκτυο της «Φούρνοι Βενέτης» αριθμεί σήμερα 111 καταστήματα ενώ άλλα 9 βρίσκονται σε διαδικασία ανοίγματος. Η ιστορία της εταιρείας ξεκινάει το 1948, όταν στη Ν. Ερυθραία (Σημερινή Κηφισιά) άνοιξε τις πόρτες του ο Φούρνος Βενέτης.



    ΣΧΟΛΙΑ