• Business

    Ποιον επιχειρηματία «κυνηγούν» οι τράπεζες… για να δώσουν δάνειο!

    • Του Γιώργου Μανέττα


    Η μακροχρόνια κρίση που ταλανίζει την χώρα έχει κάνει τις τράπεζες εξαιρετικά επιφυλακτικές στην παροχή ρευστότητας. Ωστόσο, από τον κανόνα αυτό υπάρχουν και εξαιρέσεις. Δηλαδή, επιχειρηματίες με υγιείς και αναπτυσσόμενες εταιρείες, τις οποίες οι τράπεζες εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμες να δανείσουν.

    Ο Στέφανος Παντελιάδης της Optima, ο οποίος έχει στα σκαριά ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικός: «Μας κυνηγούν οι τράπεζες να πάρουμε δάνειο».

    Τη στιγμή που η στρόφιγγα της χρηματοδότησης είχε κλείσει ερμητικά για την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ. Παντελιάδης μιλώντας σε δημοσιογράφους για τα νέα σχέδια της εταιρείας του, ανέφερε πως δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα να αντλήσει νέα κεφάλαια από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, και μάλιστα με ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο (στα επίπεδα του 2,5%).

    Όπως είπε ο γνωστός επιχειρηματίας και αδελφός του Αριστοτέλη Παντελιάδη της METRO – My Market, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν να χρηματοδοτήσουν εταιρείες με υγιείς ισολογισμούς και στέρεα business plan, για να συμπληρώσει πως στην Ελλάδα της κρίσης δεν υπήρχαν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι η εξυγίανση των τραπεζών θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας για το σύνολο της αγοράς.

    Πέρα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο επικεφαλής της Optima βολιδοσκοπεί και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Αγγλίας για την χρηματοδότηση της θυγατρική που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια κίνηση που, όπως λέει, έγινε περισσότερο προκειμένου να «τεστάρει» την αντίδρασή τους ενόψει Brexit καθώς πρόκειται για ένα μικρό δάνειο.

    Η Optima είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν μέσα στην κρίση, μεγάλωσε τις πωλήσεις της σε πάνω από 180 εκατ. ευρώ, επένδυσε στην αναβάθμιση των παραγωγικών της εγκαταστάσεων και προχώρησε σε μια σειρά από εξαγορές, όπως του εργοστασίου παραγωγής κίτρινου τυριού της Βίγλας στην Ελλασώνα (ανήκε στην ΔΕΛΤΑ) και της Δομοκός Α.Ε., η οποία παράγει το γνωστό τυρί «Κατίκι Δομοκού» από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας.

    Αυτή τη στιγμή έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 22 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν στην παραγωγική αναβάθμιση των εργοστασίων στην Άρτα και στην Ελασσόνα, καθώς και τη δημιουργία πρότυπης φάρμας στην Άρτα, ενώ συνεχίζει να εξετάζει νέες ευκαιρίες εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να ενισχύσει τις εξαγωγές της.

    Ανάμεσα στα project που εξετάζει είναι και η απόκτηση της Creta Farms, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εύρεσης νέου επενδυτή που θα αναλάβει την εξυγίανσή της.

    Ο κ. Παντελιάδης αποκάλυψε πως έχει πάρει τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία, ωστόσο δεν έχει καταλήξει ακόμη εάν θα υποβάλλει δεσμευτική προσφορά ή όχι για την εξαγορά της κρητικής αλλαντοβιομηχανία, παρ’ ότι θεωρεί δεδομένο πως θα υπάρξει «γενναίο κούρεμα» των δανείων, αλλά και των λοιπών υποχρεώσεων.

    Υπογράμμισε πάντως πως η παραγωγή αλλαντικών είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία και αγορά από αυτή των τυροκομικών που γνωρίζει καλά, αφήνοντας να εννοηθεί πως κλείνει περισσότερο στην αποχώρηση από τη διαγωνιστική διαδικασία.

    Στο σημείο αυτό, επανέλαβε πως συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την ΔΕΛΤΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα βγει προς πώληση, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν έχει υποβάλει καμία πρόταση εξαγοράς προς την διοίκηση της MIG.

    Η Optima ιδρύθηκε το 1974 από τον Παντελή Παντελιάδη και αρχικά λειτουργούσε ως εμπορική εταιρεία. Το 1997 εξαγόρασε τη βιομηχανία παραγωγής φέτας «Ήπειρος», ενώ το 2017 απέκτησε τον έλεγχο της εταιρείας Δομοκός Α.Ε., η οποία παράγει το γνωστό τυρί «Κατίκι Δομοκού».

    Σήμερα παράγει και εμπορεύεται μια μεγάλη γκάμα τυροκομικών, στην οποία ανήκουν το Kerrygold, το Dirollo, το Adoro, η φέτα Ήπειρος, το Λογάδι, το Λεβέτι, κ.ά.

    Στη διάρκεια του 2018 το μερίδιο της στη συνολική αγορά τυροκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 0,7% σε αξία και ανήλθε στο 14,5% και κατά 0,8% σε όγκο και ανήλθε στο 13,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ