• Business

    Προσφυγή στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη κατά του ομίλου Μαντωνανάκη εξετάζει η ΕΤΑΔ

    • NewsRoom
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ: Έχασε ο Όμιλος Μαντωνανάκη - Κέρδισαν οι Τράπεζες την καταγγελία ομολογιακών δανείων 309 εκατ. ευρώ

    Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)


    Την προσφυγή της στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη για την ενέργεια της Αττικός Ήλιος Α.Ε. και τη ζημιά που της προκλήθηκε από αυτή εξετάζει τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), δίνοντας συνέχεια στο πολύχρονο σήριαλ της δικαστικής διαμάχης με τον όμιλο Μαντωνανάκη.

    Όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ σε ανακοίνωσή της, ειδοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης στις 13.06.2019, από τις ελληνικές τράπεζες, ότι εκκρεμεί κατασχετήρια έκθεση εναντίον της, για υποτιθέμενη, όπως τη χαρακτηρίζει, απαίτηση ύψους 43,965 εκατ. ευρώ.

    «Η κατάσχεση αυτή έγινε χωρίς σχετικό τίτλο και ήταν καθ’ όλα παράνομη», αναφέρουν οι επιτελείς της εταιρείας, η οποία κατηγορείται από τον όμιλο Μαντωνανάκη ότι δεν έχει τηρήσει όρους από την πρώτη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης στο Λαγονήσι, εκεί όπου λειτουργεί το γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort.

    «Η ΕΤΑΔ Α.Ε., έχοντας πάντα ως κύριο γνώμονα την διασφάλιση και προάσπιση τόσο του δημοσίου συμφέροντος όσο και των συμφερόντων της ιδίας της εταιρείας, αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά. Την Παρασκευή προσέφυγε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την ακύρωση της κατάσχεσης, εκπροσωπούμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Τερζάκη. Με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου έγινε δεκτή η αίτηση και ήρθη η δέσμευση. Την εταιρεία εκπροσώπησε ο καθηγητής Λ. Κιτσαράς.

    Η απόφαση της προσωρινής διαταγής είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ΕΤΑΔ Α.Ε., η οποία προχωράει περαιτέρω καθώς εξετάζει τώρα την προσφυγή της στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη για την ενέργεια της Αττικός Ήλιος Α.Ε. και τη ζημιά που της προκλήθηκε», αναφέρει η εταιρεία.

    Δύο σημεία αντιπαράθεσης: Το πρόστιμο και η αξία της σύμβασης

    Η διαμάχη ΕΤΑΔ – «Αττικός Ήλιος» αφορά τη σύμβαση του 2003 μεταξύ των δύο πλευρών για τη  πρόσθετη μίσθωση έκτασης 85 στρεμμάτων, παρακείμενης στο ακίνητο που έχει μισθώσει η εταιρεία στο οπoίο βρίσκεται το Lagonissi Resort.

    Η έκταση αυτή, αν και ανήκει στην ΕΤΑΔ, έχει καταπατηθεί από τον Δήμο Καλυβίων, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα και έτσι δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην «Αττικός Ήλιος».

    Η ΕΤΑΔ έχει κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Καλυβίων, η υπόθεση έχει εκδικαστεί και βρίσκεται στη φάση της Πραγματογνωμοσύνης.

    Στο μεταξύ, η «Αττικός Ήλιος» από το 2006 προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο τη δικαίωσε επιβάλλοντας πρόστιμο στην ΕΤΑΔ ύψους 5.000 ευρώ.

    Το σύνολο των οφειλόμενων προστίμων από το 2006 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πλευράς της «Αττικός Ήλιος», ανέρχεται όμως  σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πλευρά της ΕΤΑΔ είναι 5.000 ευρώ.

    Δηλαδή, η αδυναμία της ΕΤΑΔ, λόγω των νομικών προβλημάτων της έκτασης, να την παραδώσει στην «Αττικός Ήλιος» έχει προκαλέσει δύο ειδών απαιτήσεις για το ύψος των οποίων  οι δύο πλευρές διαφωνούν: Απαιτήσεις αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη από ενδεχόμενη επένδυση αξιοποίησης που δεν έγινε και την απαίτηση καταβολής του προστίμου από την απόφαση της Διαιτησίας του 2006.



    ΣΧΟΛΙΑ