• Business

    Στον Σάμι Φάις το ιστορικό Castello Bibelli

    • NewsRoom


    Το ιστορικό ακίνητο Castello Bibelli, το οποίο βρίσκεται στην Κέρκυρα και είχε χαρακτηριστεί ως ακίνητο μνημείο, μεταβιβάσθηκε σε επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν ο όμιλος Φάις και η Bluehouse.

    Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία το Ταμείο  εισέφερε τα εμπράγματα δικαιώματα του ακινήτου, στην «CASTELLO BIBELLI ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» με τον διακριτικό τίτλο «Castello Bibelli Α.Ε.».

    Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Άρης Ξενόφος και οι κ.κ. Σάμ Φάις, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, και Χαράλαμπος Πανδής, Αντιπρόεδρος της Castello Bibelli AE υπέγραψαν σήμερα τη Σύμβαση Αγοροπωλησίας Μετοχών (SPA).

    Παράλληλα, επήλθε και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, με την καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 1,550 εκατ. ευρώ από το συνολικό οικονομικό τίμημα των 4.111.505 ευρώ.

    Εκτιμάται ότι το συνολικό επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων, θα ανέλθει σε 20 εκατ ευρώ. Στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακίνητου (ΕΣΧΑΔΑ) του Castello Bibelli προβλέπεται η υποχρέωση του επενδυτή να αποκαταστήσει το διατηρητέο κτήριο “Castello Bibelli” (Ζώνη Ι, 16.600 τ.μ.), που έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο.

    Το κτήριο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Στην έκταση περίπου 60.400 τμ του παραθεριστικού–τουριστικού χωριού (Ζωνη ΙΙ) θα κατασκευαστούν παραθεριστικές κατοικίες.

    Το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτήριο ‘’CASTELLO’’ (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια.

    Κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση.

    Το κτήριο CASTELLO BIBELLI, το κέλυφος του CASTELLINO καθώς και τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων (2 διωρόφων και ενός ισογείου) χαρακτηρίστηκαν ως ακίνητα μνημεία με την έννοια της διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002, δηλαδή νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό ετών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, εθνολογική, ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία.

    Το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση 500μ. περίπου από τον οικισμό Κάτω Κορακιάνα. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του είναι η εγγύτητα με την πόλη της Κέρκυρας (14χλμ. περίπου) και το καλό παραλιακό οδικό της δίκτυο. Απέχει 16 χλμ περίπου από τον διεθνή Αερολιμένα Κερκύρας «Ιωάννης Καποδίστριας».

    H ιστορία του

    Το ιστορικό του κτιρίου είχε καταγράψει ο Σπύρος Ν. Καλούδης, σύμφωνα με το corfuland.gr στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα απ’ το μακρινό χθες … στο σήμερα» που εκδόθηκε από την κοινότητα κάτω Κορακιάνας το 1994:

    Στα τέλη του 19ου αιώνα η Φανή Ροδοκανάκη, κληρονόμος του Αντώνιου Πολυλά ιδιοκτήτη του παλιού πύργο στο σημερινό Καστέλλο, παντρεύτηκε τον λιβορνέζο βαρώνο Λούκα Μπιμπέλη, ο οποίος και άρχισε την ανακατασκευή του παλιού πύργου. Και το μετέτρεψε σε παράδεισο.

    Ο Μπιμπέλι γοητεύτηκε από το ειδυλλιακό τοπίο της περιοχής και αποφασίζει να αναπαλαιώσει τον πύργο. Μάλιστα, λέγεται ότι στα αρχεία της Βενετίας ανακάλυψε τα σχέδια του ίδιου αυτού πύργου των Πολυλάδων και γυρίζοντας στην Κέρκυρα ανέθεσε στους πιο φημισμένους τεχνίτες την υλοποίηση του έργου, για το οποίο δούλεψαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των χωριών Ανω και Κάτω Κορακιάνας και Αγίου Μάρκου.Το έργο ολοκληρώθηκε 10 χρόνια μετά.

    Νέα κτίρια κτίστηκαν, ο κήπος εμπλουτίστηκε με σπάνια φυτά, ενώ η βίλα, όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιοι, με τους δύο πανέμορφους πύργους της, ο ένας φλωρεντιανού και ο άλλος γοτθικού ρυθμού, επιπλώθηκε με τα ακριβότερα έπιπλα που ήρθαν από την Ευρώπη. Κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 1900 θα περάσουν από το Καστέλλο οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες και οι εστεμμένοι της εποχής. Από το 1936 έως το 1940 και ενώ η ιδιοκτησία του Καστέλλο έχει περάσει στον γιο του Μπιμπέλη, Αλεσάντρο Μπιμπέλη, φιλοξενήθηκε εκεί ο Γεώργιος Β’.

    Το Πάσχα και τον Αύγουστο του 1936 πέρασε εκεί και ο Ιωάννης Μεταξάς. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του Εθνους, από το Καστέλλο πέρασαν ακόμη και ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμος ο Β’, ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ, ο βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος ο Α’ και πολλοί άλλοι.

    Το 1940 το Καστέλλο κατάσχεται ως εχθρική περιουσία και στην Κατοχή χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο και σαν κατοικία του Γερμανού διοικητή. Στα χρόνια που ακολούθησαν το Καστέλο λεηλατήθηκε και μέχρι το 1952 έχει ερημώσει. Το Κλαμπ Μεντιτερανέ νοίκιασε το χώρο για αποθήκευση σανού και για θεατρικές παραστάσεις, ενώ την ίδια εποχή το επισκέφθηκε ο Αιθίοπας αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1957 το Καστέλλο θα αποκτήσει μια δεύτερη ζωή.

    Το νοικιάζει ο επιχειρηματίας Σπύρος Μπούας ο οποίος το ανακαινίζει. Κάπως έτσι η αίγλη και πολυτέλεια επιστρέφουν στο Καστέλλο. Και πάλι, οι σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής θα περάσουν από εδώ έως και το 1982 όταν η οικογένεια Μπούα διακόπτει τη λειτουργία του λόγω υπερόγκων οικονομικών απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου

    Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ «το Castello Bibelli είναι ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία που περιλαμβάνει το κυρίως κτίριο ‘’CASTELLO’’ (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και άλλα τέσσερα βοηθητικά κτήρια. Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Ιταλό Ναύαρχο Μιμπέλλι σε κατάφυτη λοφώδη έκταση.

    Το κτήριο CASTELLO BIBELLI, το κέλυφος του CASTELLINO καθώς και τα κελύφη των τριών βοηθητικών κτισμάτων (2 διωρόφων και ενός ισογείου) χαρακτηρίστηκαν ως ακίνητα μνημεία με την έννοια της διατάξεως του άρθρου 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002, δηλαδή νεότερα πολιτιστικά αγαθά που ανάγονται στην περίοδο των τελευταίων εκατό ετών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, πολεοδομική, εθνολογική, ή εν γένει ιστορική, καλλιτεχνική ή επιστημονική σημασία».



    ΣΧΟΛΙΑ